Svensk, svenskare…

Jag har läst boken Svensk, svenskare av journalisterna Annika Hamrud och Elisabet Qvarford, (Optimal förlag 2010). Det är en bok jag rekommenderar. Den är ovanlig. Den låter Sverigedemokraterna tala till punkt samtidigt som den är kritisk till Sverigedemokraterna. Och den innehåller en hel del vass kritik mot media och politiker, som inte kunnat hantera Sd i valrörelsen.


De Sverigedemokrater jag sett kommentera boken, är inte glada för den. Men de är aldrig glada för någonting som är kritiskt mot dem och kritiska är författarna, det märks klart och tydligt. Men med tanke på att de får tala till punkt och att kritiken är ganska skild från de långa avsnitten med intervjuer av Sd företrädare, och likande, borde de vara ganska glada över boken ändå.

Tycker jag…

Eller anser Sd:s aktiva att det i längden är negativt för partiet att de granskas någorlunda objektivt och får prata till punkt?

Att hantera en het potät

I dessa dagar då Mona Sahlin utannonserat sin avgång kan det vara lämpligt att börja recensionen med hennes tal i Almedalen 2010, som författarna kommenterar.

Där hävdar Mona Sahlin att Sd är ett parti med en massa vit makt anhängare, och att även förintelseförnekare finns i Sd.

Min egen övertygelse är att det var sådana exempel på okunnighet och grova generaliseringar som gör att Socialdemokraterna detta val haft så svårt att hantera Sd. (Det är inte för intet som Mona Sahlin internt inom Sd beskrivits som partiets främsta valmedarbetare!)

Författarna till boken har en poäng som de gång på gång återkommer till: nämligen att man inte kan hantera Sverigedemokraterna som om det vore ett parti fyllt av skinnskallar, nazister och knäppgökar. De VAR det, för 20 år sen men de ÄR inte det nu.

I boken kommer man gång på gång tilbaka till det faktum att partiet utvecklats. Nazism, skinnskallar och liknande fenomen är inte accepterade i partiet. Det, och den rasism det en gång stod för har utvecklats till något annat.

Och det är detta ”andra” som Mona Sahlin så klart visade i sitt majtal att hon inte förstått. Därför gör hon mer skada än nytta då hon uttalar sig om Sd.

Vad de som stöder Sverigedemokraterna tänker

Varför är detta viktigt? Jo, jag ska förklara med egna ord…

De 80% av befolkningen som inte ser nåt positivt i Sd just nu brys sig nog inte så mycket om det som Sahlin sa den första maj, mer än om man, som jag, är noga med fakta. Det var dessa 80% Sahlin riktade sig till.

Men för de 20% av befolkningen som ser något positivt i Sd, och i synnerhet de kanske 5% som verkligen tycker om Sd, var Sahlins tal verkningslöst. De VET att Sd inte längre är ett gäng skinnskallar.

Det tragiska de politiska partierna under valet (och Sahlin i synnerhet), samt stora delar av media, hade en retorik mot Sd som var verkningslös på de 20% som verkligen hade behövt få veta vad Sd står för.

Svensk, svenskare…

Boken är ingen handbok i hur man bemöter Sd. Det är en bok där man som sagt låter Sd tala till punkt, och där författarna verkar ha haft inställningen att man bekämpar Sd bäst genom kunskap om vad de egentligen säger.

De varvar långa intervjuer, tal och citat med egna funderingar.

Boken har en utforskande och reflekterande ton. Ungefär som om författarna gett sig ut på upptäcktsfärd för att upptäcka vad detta Sd är för något.

Det är detta som är bokens styrka.

Men min misstanke är att väldigt många av de partipolitiskt ”insatta” inte förstår denna styrka i boken. De kanske till och med gnäller över att Sd fått tala till punkt, och att författarna verkar kritiska till partiernas hantering av Sd också…

Avsnittet om kampanjen under Almedalsveckan och beskrivningarna om vad som hänt Stockholmsavdelningen under åren uppskattade jag mest personligen. Uppteckningarna från valupptakten i Stockholm i början av boken inte att förglömma. Dessutom var jag glad att författarna kom till samma slutsats som jag gjorde om Sd.s valfilm, att den, och Sd:s islamhat, har en hel del gemensamt med liknande stereotypa skildringar av judar, som antisemiter gjort under åren.

De enda jag kände att jag saknar lite är jämförelser med vad andra kritiker av rörelsen säger, framför allt Expo. Jag hade gärna velat läsa vad partifolk i andra partier dragit för slutsatser om Sd.

Ur innehållet:

Inledning
Kapitel 1. Hata liberaler – april
Kapitel 2. Valupptakt i maj
Kapitel 3. SD på ”Fjolljollen”
Kapitel 4. Idealdistriktet – Gävle i juni
Kapitel 5. Missnöje på nätet
Kapitel 6. Vågmästaren?
Kapitel 7. Kanariegult i Visby – Almedalen
Kapitel 8. Vid sidan av – Västsverige i juli
Kapitel 9. Sommar i Sölvesborg – Blekinge i augusti
Kapitel 10. Människovärdet
Kapitel 11. Valspurt – september
Kapitel 12. Den underbara natten

Epilog
Register

—————————————————-

Liberaldemokraterna

Jag är en av grundarna till Liberaldemokraterna.

Men åsikterna på bloggen är mina egna…

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp —– Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Nytt: HD, Skånskan, Sds, HD, Sds, Svd, Pi, Pi, Expressen, Annarkia,

Läs även andra bloggares åsikter om 


6 tankar om “Svensk, svenskare…

 1. Jag är sverigedemokrat. Jag vet inte vad/vem vit makt är även om detta kastats ut då och då. Jag vet inte vad BSS är även om det kastats ut då och då. Att kalla mig nazist är löjligt.

  Jag har inte läst boken ifråga eftersom de avsnitt jag läst ur liknande böcker inte berör mig eller det som jag tror på. (De böcker jag har läst har roat mig mycket, eftersom de inte på något sätt handlar om de många sverigedemokrat som jag känner: småbarnsmammor, pensionärer, arbetslösa, civilingenjörer mfl).

  Mot bakgrund av Sd-filmen bör Ni läsa Era egna, personliga pensionsprognoser. Pensionen för en som jobbat 40 år med en lön som är bättre än genomsnittet är idag ca 13 000 kronor i månaden före skatt. Det figurerar fantasisiffror om 65 % resp. 50 % av den lön man har vid pensionstilfället. Idag läste jag om 50 % 2048 lögn, lögn, lögn, lögn.

  Eftersom invandringen mot bakgrund av invandrarnas låga sysselsättningsgrad dränerar sveriges ekonomi undrar jag vad ni avser att göra för att förbättra pensionerna.

  Ni är ju lika vilse som såssarna!.

 2. Hur skall jag få pension när pengarna är slut pga att den hitillsvarande invandringen äter upp alla reserver och en ytterligare invandring kommer att förbruka resten.

  Sverige är ett land med statsbudgeten i balans. Detta är inte detsamma som att sverige är ett rikt land.

  Man kan inte som Du tror först göra av med alla pengar på ett tvivelaktigt projekt (invandrningen) och sedan hoppas på att det som gått snett (invandringen) plötsligt i framtiden skall visa sig bli en guldgruva.

  Bevisbördan är Din och inte min.

 3. Vi har inte haft något behov av arbetskraftsinvandring sedan början av 1970-talet. Skulle vi behöva arbetskraft någon gång i framtiden så har vi redan 500.000 arbetslösa, 500.000 förtidspensionärer och minst 500.000 överanställda i offentlig sektor, plus att det finns 50 miljoner arbetslösa inom EU.

  Dagens invandring kostar mycket stora belopp, en nationalekonom beräknade kostnaden till 267 miljarder år 1999 och den är ännu högre idag. Det finns inga arbeten till dagens arbetslösa ändå fortsätter invandringsvansinnet som kommer att ruinera Sverige, plus alla etniska konflikter och kriminalitet som kommer att bli följden.

 4. Vi behöver det nu, och det räcker inte med de 500.000 arbetslösa eller med att kasta in förtidspensionärer på jobb.

  För övrigt har invandringen pluseffekter också, vilket ”ekonomen” glömde. Företagare och skattebetalare betalar skatt, vilket han ”missade”.

 5. Pingback: Svensk, svenskare av Annika Hamrud och Elisabet Qvarford « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s