Minns ni Mohamed Omar?

Jag fortsätter min serie om Vänsterns problem. Vad är det som gör att så fort man kommer in på Israel och Bonniers så slår det slint i skallen på så många från vänstern? Vad är det som gör att annars vettiga och bra personer kan tappa allt sans och vett när Israelkritik kommer på tal?

Lyssna till detta…

”Aftonbladet Kultur älskar honom, för han skriver så bra och har så bra åsikter om Israel och Bonniers. Ordfront och Arbetaren tycker han är ett framtidslöfte och vänsterbloggarna, med Jinge i spetsen, låter honom gästblogga hos sig och talar väl om honom…”

Nej, det är inte journalisten Johannes Wahlström jag pratar om, journalisten som seglat upp som Åsa Linderborgs och Aftonbladet Kulturs älskling, och ”expert” på Bonniers makt i Sverige…

Det är Mohamed Omar jag pratar om.

Så som Aftonbladet kultur idag kramar Johannes Wahlström har de en gång kramat Mohamed Omar, ”poeten” som kom ut som islamist och förintelseförnekare 2009.

Paralleller

De sista dagarna har jag skrivit en hel del om det faktum att Aftonbladet publicerat artiklar om Bonniers makt, skrivna av sonen till antisemiten Israel Shamir, Johannes Wahlström. Denna son har artiklar på sin pappas blogg, har försvarat Shamir offentligt och delar sin pappas åsikter om att Bonnier har för mycket makt. Därför har jag krävt att få veta hur Aftonbladet tänkte som bjöd in denne Wahlström att skriva om Bonniers!

Det finns en kuslig parallell till fallet Wahlström, nämligen antisemiten och förintelseförnekaren Mohamed Omar. Aftonbladet, och den svenska kultureliten, har begått samma misstag som de gör idag i Bonniersdebatten, men tidigare då de kramade Mohamed Omar och gjorde honom till ett stort namn…

Minns ni Omar?

Mohamed Omar var den svenska kulturelitens, och vänsterbloggarnas, älskling i fyra år fram tills han 2009 ”kom ut” som islamist och förintelseförnekare. Han satt i TV-sofforna, han blev stor på Aftonbladet Kultur, han publicerades i Arbetaren, Ordfront och till och med DN och SVD, och bloggaren Jinge tyckte om honom.

Mitt politiska engagemang låg på sparlåga just då men jag minns bara hur jag skakade på huvudet. ALLA i kultureliten visste eller borde ha vetat att denne Mohamed Omar hade umgåtts med Jonas de Geer på 90-talet och ingick i de ”nationalistiska” rasistkretsarna runt De Geer och traditionalisten Tage Lindbom, och därför varit försiktiga med att föra fram honom som deras nya gullgosse.

Omar gjorde ju ingen hemlighet av att han tyckte om Lindbom precis och  Omar jämförde Lars Vilks rondellhund med grova antisemitiska Iranska teckningar och sa att det var samma sak. Han såg inte skillnaden mellan en karikatyr av religiös person och förnedring av folkgrupp som för inte så länge sen utsatts för en förintelse.

Omar accepterades av kultureliten  trots att de på kulturredaktionerna visste vilken bakgrund han hade och trots att det var tveksamt om han övergett sina gamla idéer.

Det är här parallellerna med kulurelitens och vänsterns kramkalas med Johannes Wahlström är så tydliga.

Kort sagt…

Nu med Wahlströms artiklar om Bonnier kan man bara konstatera att Aftonbladet, som så ofta förr, tappat all sans och vett då israel och judar kommer upp i debatten.

Varför tappar stora delar av vänstern all sans och vett då Israel kommer på tal?

Hur många nya ”Omar” ska Aftonbladets kulturredaktion skapa innan nån sätter stopp för eländet?

PS

Det bör nämnas att en hel drös vänster skribenter och bloggare, med Arbetaren, FIB/Kulturfront och Jinge i spetsen, prisade Omar då han var känd. Men skillnaden är att Aftonbladet, och Åsa Linderborg, VISSTE ELLER BORDE HA VETAT vilken bakgrund Omar hade och VISSTE ELLER BORDE HA VETAT att det var tveksamt om han på allvar tagit avstånd från sina gamla idéer!

—————————————————-

Liberaldemokraterna

Jag är en av grundarna till Liberaldemokraterna.

Men åsikterna på bloggen är mina egna…

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp —– Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Läs även andra bloggares åsikter om 


44 tankar om “Minns ni Mohamed Omar?

 1. Klart vi minns Mohamed Omar:

  http://www.expressen.se/debatt/1.686960/lagen-raddar-avvikandes-liv

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/muslimska-ledare-och-imamer-maste-fordoma-hot_259081.svd

  http://www.expressen.se/debatt/1.777195/jag-forsvarar-vilks-ratt-att-kranka-mig

  http://www.expressen.se/debatt/1.986435/medierna-demoniserar-islam-som-terrorism

  http://www.expressen.se/debatt/1.545464/sverige-behover-kvinnliga-imamer

  Tyvärr har Judisk krönika rensat sitt webb-arkiv från de artiklar som Mohamed Omar skrev hos dom; en av demm vill jag minnas handlade om förekomst av antisemitism i moskéer.

  Såvisst, med Jerlerups logik gäller att vi nu avslöjat Expressens ägare såväl som Judisk Krönikas chefredaktör som antisemiter. Kommer det att publiceras ett utdarg ur jackie Jakubowskis pappas passansökan, månne?

 2. ”Jag försvarar Vilks rätt att kränka mig”, kan du försöka förklara varför det ska vara förbjudet att säga det. Eller vad det nu är i artiklen som du har reagerat mot.

 3. I ingen av de artiklar som jag länkat till nämns öht iranska antisemitiska teckningar.

  Om det är så att allt du säger bara baserar sig på dina fantasier, låt mig då veta det, så jag slipper försöka få reda på vad påstådda ”liberaldemokrater” anser att gränsen för yttrandefrihet ska ligga.

 4. Jonas de Geer tycker jag är en av Sveriges briljantaste skribenter. Tidskriften Salt var fantastisk som slog ner som en bomb i det politikst korrekta Sverige. Salt specialiserade på att punktera alla omhuldade politiskt korrekta bubblor. Mångkulturen, Förintelsen, etc. Vårt judifierade massmedia skakade av ilska. Jonas de Geer tillför politiken dimensioner som försvunnit i det socialliberal träsket, som värdighet, heder, ära.

  Det är lätt att förkasta islamisten Omar just för att han är islamist eller snarare antisionist och vilken muslim är inte det. Där emot är Omar också en mycket duktig skribent och väl värd att läsa. Han kritik av Andreas Malms bok ”Islamofobi” (tror jag den hette) var suverän.

  Sedan det här med förintelseförnekar, så finns det mig veterligen ingen av dem som förnekar att Nazister avrättade judar under WW2, utan de är forskare som försöker kartlägga vad som hände. Juden Finkelstein har själv forskat om förintelsen och kom fram till siffran 5.6 miljoner i stället för den officiella 6 miljoner plus att han sa att judiska organisationer utnyttjade förintelsen för egena politiska fördelar. Det är helt enkelt tabu att i fråga sätta den officiella versionen av förintelsen, den har blivit judarnas nya religion.

  Så att stämpla människor som antisemiter eller förintelseförnekare eller islamister eller rasister är bara brist på argument och sedan missar man en hel del förståelse för verkligheten. Det gäller att vara öppen och tänka själv och inte köpa allt vad media vill att du skall tro.

 5. Ah, Bulten. Du menar din blogg. Vet inte, har inte kikat där. För övrigt skrev du detta:

  ”Var det något innehåll i någon av länkade artiklar som du menar var olämpligt som redaktörerna för Svd/Expressen/Judisk krönika borde ha reagerat mot?”

  Det var det jag svarade på. Dvs du frågade inte om DIN blogg.

 6. Jarl. Hela den här debatten om naziförintelserna är absurd. I själva verket utrotade nazisterna MEDVETET närmare 20 miljoner människor. För Hitler gav ju order om medvetet förintande av ukrainsk och rysk civilbefolkning genom att svälta ut dem! Det är förintelse det också!

  För övrigt vill revisionister ifrågasätta antalet mördade judar och påstår att endast några hundratusen mördades, inte 5,6 miljoner ens, som du påstår. Därmed påstår de också att judarna är ett folk av lögnare som alla ljuger om mördade släktingar, etc.

  Ditt tal om judifiering låter jag stå kvar för det visar vad du är för en, och vad SALT lockade för läsare!

  Mvh

  /T

 7. Nej min fråga gäller fortfarande vilken av de av mig ovan länkade debattartiklar av Mohamed Omar som du anser inte skulle ha publicerats.

  Och som jag sagt, ingen av de av mig länkade artiklarna innehåller (åtminstone vad jag kan se) någon text rörande iranska satirteckningar.

 8. ”Ditt tal om judifiering låter jag stå kvar för det visar vad du är för en, och vad SALT lockade för läsare!”

  Är man en dålig människa enligt dig om man påtalar hur verkligheten ser ut? Du känner säkert till Bonniers omfattande inflytande i svensk media så varför hyckla om det?

 9. Det vet jag inte. Har inte tittat på din sida och har just nu annat att prioritera. men har du en länk lovar jag att kika på de inlägg som publicerades där.

  /T

 10. Spelar du dum, eller? Jag menar fortfarande min kommentar på denna bloggpost november 14, 2010 kl 3:08 em och de debattartiklar i SvD och Expressen av Mohamed Omar som finns länkade där.

  Vilka av dessa anser du inte skulle ha publicerats (censurerats) och vad är det i texten som du anser motverar en censurering?

 11. Och jag svarade på det. (Judisk krönika)

  Även en blind Omar kan hitta korn.

  Även lögnare råkar ibland tala sanning.

  (Två bra ordspråk att komma ihåg!)

  /T

 12. Alla Expressens/SvD/Judisk krönikas Omar-artiklar skulle publicerats och ingen censurerats alltså, har jag fattat dig rätt nu?

  Eftersom du riktar din kritik specifikt mot AB Kultur (att ha gjort Omar till en ”gullgosse”) inställer sig då frågan: vilken av de inlägg av Omar som de publicerade skulle ha refuserats? Och vad var det i så fall för text som gick över gränsen?

 13. Skrämmande logik Du har. Det finns ingen skillnad på olika varianter av xenofobi, att du ens försöker rangordna lidande säger det mesta om din person.

  Alla de judar som är övertygade att vad som inträffade under andra världskriget har överdrivits, vad kallar man dem? Självhatande judar?

  Kan det verkligen inte vara så att vissa helt enkelt nått en slutsats om andra världskriget som går emot den allmänt vedertagna skildringen och därför vill påtala detta?

  Om man för argumentationens skull har nått en helt felaktig slutsats innebär det att denna slutsats måste grunda sig på ett hat mot det judiska folket? Det värsta man kan definiera en sådan person som är felinformerad och möjligen naiv som vägrar överge sina felaktiga rön.

  Att man ens väljer att koppla tolkningen av historiska skeenden med rasism talar för att man befinner sig i en djup paranoia.

  Personligen är jag helt övertygad att 9/11 genomfördes av individer med intressen som på intet sett är kopplade med islam. Således tror jag inte på den officiella teorin som USA presenterat. Med din logik bör mitt ifrågasättande definieras som något slags rasism. Mot vem är frågan? Amerikanska folket?

  Ser Du inte problematiken med att koppla tolkningen av historiska skeenden med xenofobi? Man förringar innebörden av xenofobi.

 14. bo. Jag är inte speciellt intresserad att spela ditt spel. Jag har sedan svarat. Nu vill jag höra vad du anser om israel shamir.

  Lasse. Lustigt. Hela kompisgänget är ju här.eller fd kompisgänget, eller vad det är. hej på dig!

  Som jag skrev ovan förintades närmare tjugo miljoner av nazisterna. Vad anser du om det?

 15. Hej på dig själv Torbjörn. Jag tillhör väl inte något speciellt kompisgäng. Står enbart på egna ben som väl intellektuella bör, åtminstone om man skall kunna skriva utan beroenden.

  Om du vill veta vad jag anser om vänstern och Andra världskriget, kan du ju börja med att läsa denna betraktelse

  http://lassewilhelmson.wordpress.com/2010/08/13/vi-som-visste-allt-en-betraktelse-over-en-bok-om-68-rorelsen/

  och sen fortsätta med denna

  http://lassewilhelmson.wordpress.com/2010/09/16/ibland-ar-sanningen-farlig/

  Jag har ju skrivit en del och utrymmet här har jag inte tid att fylla med upprepningar. Men tack för intresset.

 16. Torbjörn, du frågar Bulten vad han anser om Shamir, vilket ju brukar vara det lackmustest som används av liberaler och större delen av vänstern. Som du kanske vet så fastnade jag ju i det testet redan 2005. Intressant kan här vara motfrågan. Vad anser Israel Shamir om liberalismen?

  http://www.israelshamir.net/English/Eng7.htm

  Nu får du passa dig Torbjörn, så att du inte blir besmittad av min närvaro på din blgg 🙂

 17. ”Han såg inte skillnaden mellan en karikatyr av religiös person och förnedring av folkgrupp som för inte så länge sen utsatts för en förintelse.”

  Så förnedringen av nästan 2 miljarder muslimers profet är inte att också förnedra deras religion och därmed denna folkgrupp?
  Muslimerna firar inte årligen förintande av judar, men de flesta judar firar folkmordet av 75000 persiska män, kvinnor och barn.
  Judar har t o m ett bakverk högtiden till ära som heter ”Hamans öra”. (Haman var en persisk minister.) Man äter alltså symboliskt(kannibalism) upp en historisk iraniers öra.
  Det är till skillnad från fabler om tvålar och lampskärmar en verklighet som upprepas år efter år.

 18. Jag tror nog att Aftonbladet Kulturs medarbetare skulle vilja veta den exakta anledningen till varför just dom, enligt din här presenterade åsikt, skulle avstått från att publicera Muhamed Omar när du samtidigt tycker att Expressen/SvD/Judisk krönika gjorde rätt i att publicera honom.

  Men vill du inte förklara denna uppenbara inkonsekvens för dina läsare, så är du naturligtvis fri att avstå ifrån det.

 19. Liberalen Torbjörn visar bara på att äpplen inte faller långt från trädet i jämförelse med Kent/Ted Ekroth negativa uttalande om praktiserande muslimer. Detta poängterar bara på att Herr Jerlerup riktar sin kritik mot Islam utan väljer att förnedra och smutskasta Islam och muslimer i allmänhet.

  ”Nej, men att, som Omar, jämföra Iranska antisemitiska teckningar med Vilks. Då har man inte förstått skillnaden”

  Varför inte diskutera om rasistiska tolkar av Judendomen från rabbiner? Kanske du bör begrunda över detta http://thisiszionism.blogspot.com/2009/06/us-rabbi-calls-on-israel-to-kill.html eller http://www.youtube.com/watch?v=jtPnu0XX1GA

 20. Om du rekommederar Lemans artikel så skulle jag gärna vilja ha reda på var man kan läsa om Wahlstörms så omvittnade stöd till Israel Shamir står att finna någonstans. Jag har sökt men ej funnit, men kan du eller Leman hjälpa mig att hitta rätt är jag tacksam.

 21. Att Hitler ockuperade, eller snarare invaderade Ukraina är ju förstås sant, men så vitt jag vet beordrades aldrig någon svältåtgärd. Kan du lämna referenser på det?

 22. Suck! Visst existerar rasism i alla länder prototokos.

  Said är ute och cyklar. Jag försvarar muslimers rätt men inte dårars rätt att pyssla med antisemitism.

  Lasse. Memorandumet December 22, 1941 som Hitler skrev om att bränna byar och minska livsmedlen till lokalbefolkningen. Dessutom politiken 43-44 att bränna 28000 Ukrainska och vitryska byar.

  Jag har inte boken med dokumenten här men denna länk är bra:
  http://www.digitalsurvivors.com/archives/nazibodycount-ussr.php

  /T

 23. Men siffran 12,5 miljoner är en uppskattning. Stalin försökte få det till att en hel del av de han mördat egentligen hade mördats av Hitler.

  Men dokumenten finns som visar att såväl Hitler som Stalin mördade civila i massor genom att kontrollera livsmedlen, tex.

  Inte ens knäppgökar som Irving förnekar ju det!

  /T

 24. Du får en suck tillbaka. Vart talar jag om länder? Jag frågar helt enkelt om judisk rasism och hur den yttrar sig? Jag skulle gäna vilja veta hur du ställer dig i frågan?

 25. Som all religiöst baserad rasism protokos. Som kristen rasism, muslimsk, buddistisk och asatro-rasism.

  Sen finns ju israelisk, svensk, rysk, italiensk och säkert andorransk sådan också!

 26. Det är ett välkänt faktum att den s k ”antisemitismen” inte existerar i sinnevärlden utan är en retorisk konstruktion, i dag främst använd av sionister och andra israelvänner för att avväpna kritik mot den illegitima statsbildningen Israel för alla dess ständigt pågående krigsförbrytelser samt för att få den stora majoriteten judar i diasporan att sluta upp bakom detta ”Israel” som en ”judisk stat”.

 27. @ Jerlerup: Vilket memorandum? Jag vill se en autentisk kopia på tyska innan jag köper dina haranger.

  Tyskarna sågs som befriare från det judiskdominerade NKVD när de intog Ukraina så din utsaga rimmar dåligt. Men för all del, jag är inte sämre än att jag kan ändra uppfattning om du kan frambringa något matnyttigt. Upp till bevis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s