Sverigedemokratiskt nyspråk, ett litet lexikon

Jag läste bloggen Bergh skriver som har en artikel om att partierna måste ta debatten mot Sverigedemokraterna nu. Han skriver: ”När Sd nu har kommit in i riksdagen kommer inte strategin att tiga ihjäl fungera längre. Då måste vi ta debatten med dem men vi måste vara medvetna om förutsättningarna. Vi kommer inte att med samtalet eller i debatten kunna bekämpa rasismen, det gör vi i praktiskt politik. Men debatten är viktig för att se till att övriga partier inte glider högerut och förbrunas. Därför är det så viktigt, trots Åkessons gnäll i talarstolen, att skärpa tonläget mot Sverigedemokraterna.”

Sen skriver Bergh att Mona Sahlin gör jobbet bra, att hon är den som bäst tar striden mot Sd, medan de borgerliga närmar sig Sd.

Det gjorde mig nyfiken så jag letade rätt på protokollet från partiledardebatten i onsdags.

Och visst… Man ser ett mönster. Björklund går i svaromål omkring detaljer i vad Jimmie säger, det är inte smart. Men Mona…

Ja, Mona gör exakt samma som under valrörelsen: ”Jag har följt ditt parti under många år, Jimmie Åkesson, och ditt parti har följt mig under lika många år. Jag vet vad ni står för. Jag vet var ni kommer ifrån. Jag vet var många av era företrädare också i dag, väldigt nära i tid, har sina rötter. För den som tvivlar skulle jag rekommendera läsning av till exempel Stieg Larssons och Mikael Ekmans bok Sverigedemokraterna – Den nationella rörelsen.”

Gnäll, gnäll gnäll och etiketter. Nej, Bergh  begår ett förfärligt misstag när han tror att Mona Sahlin lyckas ta debatten bättre än andra partier (hon kallades ju under valrörelsen internt inom Sd för Sd:s bästa valarbetare!).

Ska sossarna lyckas bekämpa Sd måste de sätta munkavel på Mona och låsa in henne på toaletten när det är debatter. Sen måste de utreda alla misstag de gjorde under valrörelsen. Jag pratade med de personer som skötte bevakningen av Sd för sossarnas partikanslis räkning och de kände inte ens till de ledande bloggarna MOT Sd och visste inte vad Sverigedemokraterna höll på med under valet. Det krävs argument MOT Sd:s idéer och en politik som till 100% går mot Sd för att kunna stoppa dem! Tjat om att Sd är rasistiskt för hundrafemtioelfte gången i rad hjälper inte.

/Torbjörn

PS

Ett bra hjälpmedel för att bekämpa Sd:s idéer kan vara den lilla ordlista om Sd:s nyspråk som börjat cirkulera på nätet. Så här lyder den:

Antidemokratisk – alla som inte aktivt underlättar för Sverigedemokraterna.

Avskräde – motdemonstrant

Den grå sörjan – är ofta en beteckning på regeringspartierna men kommer ur ett tidigare uttryck som i vit makt-kretsar användes om resultatet av integration.

Fågelskrämma – motdemonstrant som klär sig schavigt.

Invandrarkramare – så gott om alla som står fast vid svensk flyktingpolitik.

Kriminell – lika gärna som någon som begår kriminella handlingar en beteckning på en person som enligt SD har tveksam moral och etik.

Kulturberikare – ett begrepp som används flitigt bland mer extrema nationalister som Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti. Det är ett djupt rasistiskt uttryck eftersom det innebär att man skrattar åt en person med mörk hudfärg samtidigt som man ger en känga till alla dem som uppskattar mångkultur. Ordet kan även betyda våldtäktsman med invandrarbakgrund. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth använder termen flitigt.

Kulturberikar-kramare: Alla som tycker annorlunda än Sverigedemokraterna.

Massinvandring – svensk flyktingpolitik.

Multikulturalist, Mångkulturalist – en person som uppskattar mångfald.

Ohlys stormtrupper (ibland Monas och Ohlys stormtrupper) – är en beteckning på hela det rödgröna blocket.

Politiskt korrekta, PKism och PKister – är beteckningen för alla som inte är sverigedemokrater. Motsatsen är politiskt inkorrekta vilket här blir ett positivt laddat ord.

Svenskfientlig – rasism riktad mot svenskar, men kan också användas om alla som inte tycker som Sverigedemokraterna.

Straffrabatt – det svenska rättsystemet innebär att man får en dom, inte en dom per brott. Detta kallar Sverigedemokraterna att man får straffrabatt.

Våldtäktsvåg – en kraftig ökning av våldtäkter som SD anser sig ha upptäckt. Kampanj med exakt samma tema drevs under sommaren av en organisation kring Info14 och Svenskarnas parti. Våldtäkterna sägs begås av utländska män och svenska kvinnor är offer.

Yttrandefrihet – rätten att kräva att någon annan ska underlätta för sverigedemokrater att framföra sina åsikter. Deras yttrandefrihet begränsas när andra ifrågasätter dem.

Listan är sammanställd av Annika Hamrud och Elisabet Qvarford, författare till boken ”Svensk, svenskare…Ett reportage om Sverigedemokraterna” Har lånats av Svensk Myndighetskontroll. Enligt författarna var bloggaren Nikke först med listan och idén.

—————————————————-

Jag är en av grundarna till Liberaldemokraterna, ett parti som håller på att byggas upp.

Men åsikterna på bloggen är mina egna…

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp

Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Nytt: PI, PI, Expressen, DN, GP, SDS, AB, GP, Expressen, Expressen, SVD, SVD, FP, FP, M, Hans Wallmark, PP

Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 tankar om “Sverigedemokratiskt nyspråk, ett litet lexikon

 1. Pingback: Tweets that mention Sverigedemokratiskt nyspråk, ett litet lexikon « Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

 2. PK (Politiskt Korrekt) är ett lite mer komplicerat uttryck än bara ”alla som inte är sverigedemokrater”, eftersom det är så starkt integrerat med SD-sympatisörernas syn på information och propaganda. Jämför med en debatt om något vetenskapligt ämne där man kan rangordna inläggen enligt en trovärdighetsaxel med vetenskapliga tidsskrifter i den ena änden, tankesmedjor i mitten och anonyma nätdebattörer i andra änden.

  Här är det istället så att trovärdighet inte ges utav vilka processer du har för att ge en objektiv och falsifierbar syn på saken utan hur mycket din bild överensstämmer med SD:s. Så i ena änden finns den minst PK källan, SD självt, sedan kommer enskilda representanter, sedan främlingsfientliga bloggar och sidor, sedan höger media och längst ut allt som har med vänsterblocket att göra.

  Upplevelsen att man ska döma information om invandring och integration efter källan på detta sätt uttrycks sällan explicit men nöts ändå in på flera sätt, genom att auktoritativa personer på skalan designerar andra aktörer och budskap olika grad av PKism. Ett viktigt verktyg i att upprätthålla den här bilden är att förstärka upplevelsen av att media och allmän samhälls debatt är ”styrd”.

  Olika sätt att göra detta inkluderar, klaga på fall där brottsmisstänkta med utländsk bakgrund inte hängs ut i medierna, peka på fall där övriga samhället starkt tar avstånd från SD:s åsikter och klaga om att avvikande åsikter ”förtrycks” genom denna kritik, hitta på egna ord som massinvandring och kulturberikare och notera när källor inte använder dessa för att beskriva verkligheten.

  Begreppet PK befinner sig alltså enligt mig i kärnan av SD:s världsbild i allmänhet och deras propagandastrategi i synnerhet.

  I själva verket har alla partier någon form av sådan bild, men tron att viss media är kroniskt opålitlig pga bias är generellt begränsad till de politiskt aktiva och inte någonting som sympatisörerna i allmänhet tror. Likaså finns tendenser till egen vokabulär och ett föredraget fokus i nyhetsrapportering men även här är bruket starkare begränsat till kärtrupperna än inom SD-rörelsen.

 3. Fel. Kulturberikare menas en som kommer till vårt land, knullar våra kvinnor, kastar sten mot brandkår osv osv. Det har en negativ klang, men just så använder SD-väljare ordet. Har inget med hudfärg att göra. Var bara tvungen att rätta dig..

 4. ”Politiskt korrekta, PKism och PKister” har du också fel på. Inom SD-kretsar står det för människor som är antingen väldigt vänstervridna och går EXAKT efter vad den stora skaran tycker (t.ex. att aldrig kritisera invandring, osv), men det kan också syfta på att kritisera annat som är väldigt tabu att kritisera.

  Exempel:

  SD är politiskt inkorrekt för de kritiserar invandringspolitiken (fyyy det får man inte göra, aja baja!)

  Aftonbladet är politiskt korrekta därför att de alltid vrider jobbiga sanningar så att det inte på något sätt ska kunna klassas som främlingsfientligt, rasistiskt, högervridet eller på annat sätt tabu mot den stora skaran läsare. Det är väldigt icke-PK att skriva att t.ex. ett INVANDRARGÄNG attackerade brandkår. Då skriver man istället UNGDOMSGÄNG.

  Gör om gör rätt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s