Svininfluensan, minns ni den?

Jag råkade nyss bläddra igenom mina anteckningar på Facebook. Där såg jag att den 11 september 2009 skrev jag ett inlägg med titeln: Vem försöker skapa hysteri omkring svininfluensan? Jag skrev på Fb om hysterin runt svininfluensan, och sa att hela kampen mot svininfluensan var stor idioti… och masshysteri.

Minns ni paniken och hysterin kring baconfebern förra året?

Min poäng var att eftersom äldre människor inte var i riskzonen för att dö i flunsan skulle antalet dödsfall vara extremt lågt.

Svinflunsan är inte en farlig sjukdom, utan snarast den lindrigaste flunsan på kanske hundra år, skrev jag.

Vad jag skrev

Jag citerar:

I Nya Zeeland har mindre än en procent så många dött som under en normal flunsaepidemi. I Sverige räknar man med att 35 svenskar kommer att dö, varav ca 25-30 yngre. Under ett ”normalt” år dör 2000-5000 människor i SVERIGE, varav de flesta, alltså 90-95% är äldre. (Alltså dör det under ett ”normalt” år ca 200-300 som inte är äldre utan yngre!!!

Se Aftonbladet idag: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5772567.ab

”Hon säger att smittspridningen hittills verkar ha en något långsammare takt än man väntat, jämfört med kurvor från Nya Zeeland. I det landet, som liknar Sverige sett till befolkningstäthet, smittades totalt cirka 11 procent av befolkningen…. Baserat på siffrorna från Nya Zeeland beräknas cirka 35 svenskar dö i den nya influensan och cirka 90 invånare beräknas drabbas av sjukdom som kräver intensivvård.”

I Nya Zeeland räknar man på deras smittskyddsmyndighet med att 11% av befolkningen smittats. Men antalet bekräftade fall är färre:

”There are a total of 3150 confirmed cases of Pandemic Influenza (H1N1) 09 swine flu, compared with 3146 on 7 September. These are people who have returned a positive laboratory test for pandemic influenza (H1N1) 09. The actual number of cases of Pandemic Influenza (H1N1) 09 will be significantly higher, as only a small proportion of people with symptoms have been tested… The number of deaths from Pandemic Influenza (H1N1) swine flu where swine flu was a primary cause is 17. Other deaths are being investigated by the Coroner’s office. ”

Enkel matematik visar att 11% av ca 4,2 miljoner är ca 450.000. Av dessa har alltså ca 17 dött.

(…)

http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyainfluensan/aktuellt/hur-manga-kan-komma-att-do-av-den-nya-influensan/

”Vi räknar alltså med att ungefär 50 personer, ca 1/200 000 kan komma att dö under den första pandemitoppen om vi inte vaccinerar.”

Vilken journalist vågar utreda vem som tjänat på att skapa en sån här obefogad, galen masshysteri!

 

Grodan kermit död i svinflunsan... 🙂

 

Slutresultat

Jag hade lite fel i min ”anteckning” från 2009 på siffrorna på hur många som dör i flunsan varje år. Den officiella statistiken säger ca 500-1500 personer, men ibland har media rapporterat om att siffran bör vara 2000-4000 personer.

Hur som helst smittades nästan inga äldre svenskar. Det gjorde att smittan blev MYCKET LINDRIG.

Och nu kan vi se resultatet av kampanjen mot flunsan. Jag citerar Svd:

Smittskyddsinstitutet bedömde att omkring 50 personer skulle dö av den nya influensan om ingen vaccinerades. 60 procent av svenskarna vaccinerades. Facit: 29 tragiska dödsfall. Vaccinationsprogrammet kostade drygt två miljarder kronor vilket värderar varje räddat liv till runt 100 miljoner kronor. Kunde samma resultat uppnåtts billigare?

Det var värt det, men vad gör vi åt de 1000 som dör varje flunsasäsong?

Föraktet mot de äldre

Det som lyser igenom när man så här i efterhand studerar saken är vilken galenskap det var.

‘Man började vaccinera folk och det var totalt kaos. Vaccin fanns på vårdcentralerna och det betydde att man blandade folk som ville vaccineras med folk som kom till vårdcentralerna för att kolla om de fått influensan. Vid mins två tillfällen stod jag i kö bredvid snuviga barn på väg in för att vaccineras eller för att bli undersökta av läkare.

Suck!

OM det hade varit skarpt läge hade folk dött som flugor på grund av denna galna sammanblandning av två olika roller för vårdcentralerna.

sen påminns jag om vilket förakt för äldre som svinflunsa-hysterin betydde. 1000 döda pensionärer betyder inget, men 50 ”yngre” människor ska ”räddas” om så man ska satsa två miljarder på att ”rädda” dem. Vilket förakt för äldre!

Vad var orsaken till hysterin? Ja, hela soppan är så galen att jag bara kan hitta ett svar på denna fråga om jag antingen förutsätter att världen var/är galen eller att några mäktiga intressen, tex läkemedelsindustrin, VILLE ha denna hysteri.

Eller så kanske det var både och? Vad anser ni?

PS

Och för övrigt kommer svinflunsan iår också. Men ta´t lugnt! Den är mild i år också!

—————————————————-

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp

Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Läs även andra bloggares åsikter om ,CW,


En tanke på “Svininfluensan, minns ni den?

  1. Pingback: Svininfluensan, hysterin och föraktet för de äldre, eller: vem granskar Svd? « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s