Omar Khadr och Guantanamo

Omar Khadr var 15 år när han greps i av amerikanska trupper för att ha dödat en amerikansk soldat i krig i Afghanistan 2002. Omar, en kanadensisk medborgare, var en religiös fundamentalist på grund av att hans far var det. Han spärrades in i den amerikanska basen Guantanamo och har suttit där sen dess. Nu har han erkänt sig skyldig till terrorism och sånt inför en militärdomstol.

Detta efter åtta år utan rättegång!

USA har monterat ner krigets lagar och amerikansk rättvisa. En amerikavän som jag, ser med ledsna ögon hur galenskapen förblindat ledarna i världerns enda supermakt.

Läs mer här!

—————————————————-

Nytt: DN, nytt, Sds, Sds

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

Lägg till Liberaldemokraterna på twitter genom att klicka här!

Gå med i Liberaldemokraternas grupp på Facebook här!

—————————————————-

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 tankar om “Omar Khadr och Guantanamo

  1. Och? Han har mördat en amerikansk sergeant! Skulle han få komma undan ostraffat med det? Och nej, USA har inte monterat ner krigets lagar. De som agerar utanför krigets lagar skyddas heller inte av dem. Detta gäller bl a de som deltar i strid utan uniform eller med dolda vapen. Det är därför de kallas illegala kombattanter.

    Under andra världskriget har stridande under samma förutsättningar avrättats direkt efter tillfångatagande – något som sedan prövades i domstol och godkändes enligt Haagkonventionen. USAs agerande är alltså betydligt mer humant än vad som krävs enligt internationell lag.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Illegal_kombattant

  2. Hasse, du borde läsa på lite mer innan du säger saker (och speciellt inte lita på Wikipedia). Det finns inget som illegala kombattanter i konventionerna. Antingen är man ”lawful combatant” eller ”civilian”. Detta är bl.a. anledningen till att USA fick kritik för Guantamo. Fångarna fråntogs rättigheter, USA gjorde sina egna tolkningar, anpassade lagar och tog dem till ingenmansland på Guantanamo…

    Khadr var också minderårig – 15 år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s