När får poliser datorer och epost?

Polisens IT-avdelning?

Jag har hörts som vittne i en undersökning som rör ett specifikt brott på internet nyligen. Det var en lustig historia. Man kan nästan inte tro att man lever på 2000-talet. Polisen verkar vara jättebra och effektiv på sitt sätt, men jag förundras ändå att han inte har egen e-postadress (få poliser har nämligen det i sitt yrke). Dessutom förundras jag att ett brott som utspelats internet ska utredas av en person som inte vet vad IP-nummer, forum, blogg, troll eller skärmdump är och som trodde att twitter var google.

Jag skickade en bild på en specifik webbsida till polisen ifråga, som mailade mig att det inte gick att scrolla ner hemsidan på fotot jag skickade: ”varför går det inte”? Jag förklarade att det var ett foto av en webbsida. Då skrev han in i sin utredning att ”Torbjörn sa att anledningen till att det inte går att scrolla ner på webbsidan som han skickat till mig är att det är ett foto av webbsidan han skickat…”

OMG!

Internet, polisen och mobbing

Jag läste på ett forum om en person som anmält ett fall av mobbing där anmälaren gett uppgifter om var i forumet mobbingen skett. Polisen skrev i sin utredning att länken till forumet verkade inte fungera eftersom hur man än klickade på den kom man till första sidan på forumet och nån användare vid namn XXX syntes inte på första sidan. Den som skulle utreda det visste alltså inte att man var tvungna att logga in på ett forum.

I det fallet blev utredningen bara pannkaka.

 

Polisens nyaste bärbara dator?

 

De flesta brott på internet kan nog lösas bara man för in polisen i internetåldern. Strängare specialanpassade lagar behövs nog inte.

Framför allt bör man se till att internetkunnigt folk utreder sånt som har med internet att göra!

Eller vad säger ni?

—————————————————-

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

Lägg till Liberaldemokraterna på twitter genom att klicka här!

Gå med i Liberaldemokraternas grupp på Facebook här!

—————————————————-

Läs även andra bloggares åsikter om ,,

11 tankar om “När får poliser datorer och epost?

 1. Hjälp! Nog för att jag har en rätt så begränsad tilltro till polisen, men det där var ju hårresande!

  Man tycker sig kunna kräva åtminstone grundläggande webkunskap av någon som ska utreda brott på området.

 2. Ja det är helt klart enklare att se till att det finns folk som sköter de nuvarande arbetsuppgifterna innan man gör det hela än mer invecklat. Om Säpo anses för inkompetenta för att hållas ansvariga för data de samlat in kan man knappast lita på att den reguljära polisen ska vara särskilt mycket bättre.

 3. Om någon till äventyrs skulle undra över varför den svenska polisen fungerar så erbarmerligt dåligt alltsedan Den Stora Reformen 1965 då polisen förstatligades, så kan jag rekommendera att ringa 11414 för att försöka få kontakt med polisen.

  Här hemma har vi haft en skum bil stående längs vägkanten i en vecka ungefär. Den är fortfarande i fint skick, och slår man i bilregistret, så får man fram att det är en Audi A4 Avant 1,9 TDI (diesel).

  Men söker man på ägaren så får man namnet Lars Göran i Borås. Men Lars Göran med det sällsynta efternamnet (det finns 15 i hela Sverige enligt Ratsit) existerar inte, och det finns ingen i hela Borås med det sällsynta efternamnet.

  Detta tycker man ju kunde vara något för polisen att kika närmare på, så jag försökte ringa 11414 och valde ”tipsa polisen”. ”Du har plats 17 i kön och den beräknade väntetiden är 21 minuter” fick jag som svar.

  OK. Ringer upp igen och väljer ”göra en anmälan”. ”Du har plats 25 i kön och den beräknade väntetiden är 29 minuter”.

  Jojo, hur angelägen tror polisen att medborgare som möts av dessa ”svar” kan vara att fullgöra sina medborgerliga skyldigheter?

  Jo förresten, man kan anmäla stöld eller förlust (men inga andra brott) via internet. Och så kan man skicka anmälan via email: ”Skicka e-post till Polismyndigheten i Västra Götaland.
  Myndighetens e-post öppnas måndag-fredag kl. 08.00-16.00”.

  Platsen som jourhavande epostläsare kanske hade varit något att annonsera ut? Tablå…

 4. Det tycks mig något förvirrat här, jag börjar faktiskt empatisera för den stigmatiserade utredaren.
  Detta måste redas ut Torbjörn…
  Menar du att du skickade ett foto av webbsidan per post eller en digital bild av den samma via nätet.
  Oavsett vilket, att överhuvud kunna scrolla något av alternativen synes övergå mina scroll-kunskaper.
  Varför länkade du inte helt sonika den aktuella sidan för konstapeln att klicka?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s