Wikileaks hade kunnat förhindra elfte september attentaten

Intressant artikel om att ett Wikileaks hade kunnat förhindra elfte september attentatet. En debatt om detta har dragits igång i USA.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/wikileaks-skulle-kunna-ha-stoppat-11-september-1.1190593

Hade Wikileaks funnits 2001, då hade 11 september-katastrofen kanske kunna ha undvikts. Det säger flera av just de FBI-agenter som förgäves försökte varna för den kommande flygattacken.

Två av dem, Coleen Rowley and Bogdan Dzakovic, går nu ut i tidningen Los Angeles Times och ställer frågan: Om Wikileaks funnits 2001 hade de enskilda FBI-agenterna kunnat få ut sina varningar och terorier om en kommande attack, och på det viset hade kanske en attack undvikits?

Innan andra världskriget fanns det en liknande debatt. Det fanns en politisk rörelse som ville ha total genomskinlighet i politiken och ett slut för den hemliga diplomatin.

Jag minns att jag läste en del böcker om ämnet för en massa år sen.

Debattörerna från 30-talet sa att den hemliga diplomatin leder till att stormakter kan driva sina egna politiska spel, och därmed driva hela kontinenter in i krig. Men de sa också att om informationen är maximalt fri kan man reagera mot orättvisor mycket tidigare och förhindra krig.

Jag är inte naiv, jag vet att hemlig diplomati ibland behövs. Det är bara att se på föreningslivet. Skulle man driva allt HELT öppet och offentligt skulle man få möten av stormötesmodell och inget skulle bli gjort.

Men idén om maximal informationsfrihet stödjer jag! Wikileaks behövs.

Debatten före andra världskriget om den hemliga diplomatin visar detta. Om fler känt till det som nationer och massmedia blockerade hade kanske kriget undvikits!

Läs även. DN, SVD, SDS, DN

—————————————————-

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Läs även andra bloggares åsikter om ,

5 tankar om “Wikileaks hade kunnat förhindra elfte september attentaten

  1. Pingback: Liberaldemokraterna, vad är det? « Sverige är inte världens navel!

  2. Agree! Stormaktspolitiken, dubbelmoralen och spelet är det som är viktigast att skåda igenom och peka ut. Där har vi de RIKTIGT STORA problemen i världen!

  3. Pingback: Nu ska bloggandet börja igen, hoppas jag | Andreas Froby (FP) – Liberal aktivist & framtidens politiker -

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s