Sten Tolgfors, Ryssland och vår säkerhetsmiljö

Är insats samma som försvar? Ska man tro regeringen är det så. Ska man tro militärer är det inte så. Insatsstyrkor, snabba flexibla förband som kan sammankallas snabbt, är nödvändiga beståndsdelar i ett försvar, men inte ett försvar för Sverige. Alla med minsta förståelse för försvarsfrågor vet detta.

Det är i och för sig bättre än ingenting att regeringen nu beslutat att vi ska ha 50.000 man tillgängliga i ett insatsförsvar, men är det nog?

Svaret är ett rungande NEJ! regeringens försvarspolitik, eller snarare regeringens politik att bygga insatsstyrkor, bygger på förutsättningen att dagens säkerhetsmiljö, dvs det säkerhetspolitiska läget, inte kommer att ändra sig under flera decennier framåt. Det är väldigt oframsynt, men kanske ganska typiskt för dagens politiker som inte kan planera längre fram än till nästa mandatperiod.

Ryssland upprustar. Den officiella siffran förhur mycket förslagsanslagen kommer att öka de närmaste åren ligger mellan 60% och 140%. En kompetent försvarsminister måste bemöta detta på något sätt.

Sten Tolgfors gör inte det. Det är bara att läsa hans blogg så ser man det. För övrigt verkar det mest som om Sten egentligen vill bli arbetsmarknadsminister. Sten Tolgfors vill vara bäst i Fredrik Reinfeldts skolklass. Reinfeldt har sagt att det är arbetslinjen som gäller och som den bror Duktig  som Sten är ser han till att vid varje tillfälle han kan betona arbetslinjen. Det är JOBBEN och SYSSELSÄTTNINGEN som är viktigast. ”Jobben den viktigaste frågan”, ”Tusentals slåss om försvarsplatser”, ”Nära 500 nya jobb för unga i Örebro Län”, ”Oppositionen hotar hundratals tjänstejobb”

Arbetslinjen har inte med försvar att göra. Än mindre med frågan om hur vi hanterar Ryssland att göra.

En kompetent politik gentemot Ryssland måste gå ut på att först och främst skapa en god säkerhetsmiljö, dvs få igång diplomatiska, ekonomiska och kulturella samarbetsprojekt mellan Ryssland och Sverige och mellan EU och Ryssland. Ur det perspektivet är det helt rätt att Ryssland byggt en gaslinje över Östersjön, det enda problemet är att Sverige inte hjälper till att bygga den.

Den andra komponenten i hur man skapar en god säkerhetsmiljö är att ha ett starkt försvar. Och jag pratar om ett FÖRSVAR inte enbart att ha insatsstyrkor.

Jag har tidigare jämfört med brandförsvaret. Man behöver både preventiv verksamhet för att förhindra krig och ett gott brandförsvar. Idag har vi en politik som går ut på att vi ska kunna utföra begränsad preventiv verksamhet men vi har lagt ner hela brandkåren, förutom att vi har en snabbgående liten volvo utrustad med några handbrandsläckare för snabba insatser.

Och det går väl an… så länge inte det börjar brinna på allvar!

—————————————————-

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Läs även andra bloggares åsikter om ,


En tanke på “Sten Tolgfors, Ryssland och vår säkerhetsmiljö

  1. Pingback: Liberaldemokraterna, vad är det? « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s