Jag har funderat en hel del över varför det gick som det gick med Piratpartiet. Jag gick med i partiet inför detta års val, och tänkte bli aktiv, eftersom jag trodde att partiet stod för en kamp för den personliga integriteten och mot kontrollsamhället och myndighetsmissbruk. Men jag hade fel. Partiets fokus låg 2010 på INFORMATIONSFRIHET, och det är bara en del av det jag trodde Piratpartiet var!
Berodde Piratpartiets problem på att fler gjort samma upptäckt som jag gjort?
Partiets principprogram är bra och antyder att partiet vill vara det som jag trodde det var. Där är det striden för frihet och integritet på alla plan som lyser igenom. Ta bara denna formulering som tycks bädda för att partiet tar strid mot främlingsfientlighet och för sexuell frihet:
Piratpartiet skall, och kommer att, agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man skall kunna förvänta sig av en västerländsk demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.
Ord som dessa lämnar det öppet för ett parti som på alla plan tar strid för frihet och rätt. Ett parti med mer än informationspolitik på sin dagordning.
Det var så väljarna uppfattade partiet 2009. Jo informationspolitiska frågor stod i fokus för debatten då, som fildelningen och IPRED, men om man lyssnade efter lite så fick partiet röster eftersom partiet ansågs stå för nåt mer än informationsfrihet. En röst på partiet var en proteströst, en röst mot förtryck och storebrorssamhälle och för frihet.
val 2010
Men Piratpartisterna uppfattade inte varför de fick så många röster. Inför valet 2010 ansåg strategerna att man skulle fokusera på kärnfrågorna för att vinna röster. Det vill säga informationssamhället. De valde i praktiken att fokusera på principprogrammets första ord.
Det står faktiskt till och med i deras principprogram att det är skyddet för den personliga integriteten I INFORMATIONSSAMMANHANG som ska vara partiets fokus:
Vi vill ändra den globala lagstiftningen för att gynna det framväxande informationssamhället som präglas av mångfald och öppenhet. Detta sker genom att kräva en ökad respekt för medborgarna och deras integritet och privatliv, samt en reform av immaterialrätten.
Alltså blev striden mot ACTA, IPRED och FRA och striden för fri fildelning och frågan om upphovsrätten de centrala frågorna. Resultatet av tankearbetet inför valet 2010 blev tre valmanifest.
Piratpartiets valmanifest 2010 v2.0 – INTEGRITET
Piratpartiets valmanifest 2010 v2.0 – KULTUR
Piratpartiets valmanifest 2010 v2.0 – KUNSKAP
Om man kikar på valmanifesten ser man direkt att något är fel.
Träigt valmaterial
Fri sampling? Fildelning… Detaljer. materialet är träigt och tråkigt. Vem har materialet skrivits för och hur många entusiasmeras av detta?
För att beskriva problemet måste jag jämföra med Miljöpartiets framväxt. Miljöpartiet kom in i riksdagen på grund av att folk ville sätta MILJÖFRÅGORNA på dagordningen.
Det kan jämföras med hur Piratpartiet kom in i EU för att folk ville sätta frihet, integritet och mindre kontroll från överheten på dagordningen.
Om ni tänker er att Miljöpartiet hade övergett sitt övergripande fokus på miljön och istället fokuserat på detaljfrågor, högre koldioxidskatt, ingrepp mot surt regn och rädda sälarna, så kan ni förstå vad som hände med Piratpartiet. Hade Miljöpartiet fokuserat på tekniska detaljfrågor hade de tynat bort som parti också.
Inför valet 2010 borde Piratpartiet ha förstått vad som borde ha varit fokus. men det gjorde de inte. Piratpartiets valmaterial visar var partiets fokus låg. Det är bara att kolla partiets valutskick, pressreleaser och skriverierna partiets bloggare gjort för att bekräfta var fokus låg. FOKUS LÅG PÅ DETALJERNA.
Partiets valmaterial innehåller därför en oändlig massa detaljer om IPRED, FRA, upphovsrätt och fri sampling och annat. Medan det som väljarna egentligen kunde fångas av och attraheras a,v maximalt avhandlades på några få rader i början av dokumenten. Och det var ännu värre i den första versionen av valmaterialet.
Det är viktigt att jobba med IPRED; FRA, upphovsrätten, fildelningen, ja till och med den fria samplingen , men Pp trodde att man skulle kunna vinna väljare på dessa detaljfrågor, det var fel.
Därför blev valmaterialet urtråkigt. Partiets valmaterial riktade sig mot maximalt 1-2% av Sveriges väljare, dvs de som attraheras av DETALJFRÅGORNA, dvs de som brinner för fri fildelning och fri sampling, och de som läst på massor av tekniska detaljer om IPRED. De andra somnade av leda när de läste materialet.
Vad jag vet testades inte valmaterialet på ”vanligt folk”. Det knåpades ihop ett ursprungsförslag, sen bearbetades det gemensamt och klubbades igenom. Det var E-demokratiskt men inte smart. Det betydde att Pp gick ut med ett material som aldrig testades på de som materialet var till för.
Innan valdagen skrev jag så här på Piratpartiets forum:
Med ett valmaterial som har som målgrupp 2% av landets väljare ska partiet vara glada om man ens får 1/3 av dessa 2% att rösta på Pp.
Tyvärr hade jag rätt!
Den heliga fildelningen
Nu efter valet är det enda man ser från de ledande piratpartisterna utspel om partiets kärnfrågor (dvs fildelning, informationsteknisk övervakning etc) och dessutom gnälls det på media.
Det bådar inte gott.
Fildelningen är både en realpolitisk fråga och en symbolfråga. Det var som symbolfråga för människors frihet som fildelningen blev stor 2009.
Hur funkar symbolfrågor? Se på Balternas självständighetskamp runt 1990. Deras symbolfråga var rätten att hissa sin egen flagga. Runt den frågan enades alla Ester, tex. Betyder detta att frågan om flaggan var den viktiga? Nej, bakom striden om flaggan kunde man se en vilja att bryta loss från det Sovjetiska oket, att esterna önskade frihet och självständighet.
Så var det 2009 också. Fildelning och upphovsrätt i all ära, men det som gav röster var att folk såg något mer i partiet… 2010 såg de inte längre detta ”mer”, de såg bara de träiga tekniska detaljerna.
Det betyder inte att fildelningen, eller kampen mot övervakningssamhället, är felaktiga frågor att föra. Tvärtom! Men inget parti vinner röster på torra tekniska detaljfrågor.
Fast i gammalt tänkande
Sen har det slagit mig att partiet som säger sig vara revolutionärt och innovativt missade en liten detalj som har med ny informationsteknik att göra.
Den detaljen heter Spotify och tekniken heter att ”streama” information
Fildelningen har förlorat lite av sin sprängkraft sen EU-valet eftersom folk börjat upptäcka Spotify. Jämfört med att ladda hem och spara filer är Spotify en revolution.
Var man intresserad av att lyssna på, låt oss säga gruppen Nickleback, innan. Fick man leta efter ett album att ladda hem och fylla hårddisken med. Med Spotify kunde man med några enkla knapptryck lyssna på alla Nicklebacks låtar.
När kapaciteten på nätet och datorerna ökar, kommer information att överföras mer och mer på samma sätt som Spotify. Det finns redan bibliotek och filmuthyrning där man delar informationen utan att man delar filer.
Spotify förenar önskan att lyssna på den musik man vill när man vill, med musikbranschens önskan att få pengar för låtarna. Det är bra. Idén måste vidareutvecklas så att artisterna får mer pangar från Spotify och liknande tjänster, men redan nu ser man storheten i idén.
Det är ett klassiskat exempel på en teknisk revolution. Någon kom på en metod som funkar BÄTTRE och LÄTTARE än fildelningen. Och folk sökte sig till den lättare lösningen istället för den klumpiga lösningen.
Många Piratpartister ogillade Spotify från första början. Det beskrevs som ett censurerat medium. De hade kunnat se storheten i idén och hade kunnat krävt mer frihet i detta nya medium, men ack nej, det gjorde de inte.
Med andra ord var det upplagt för katastrof i årets val. Partiet la inte fokus på det som väljarna ansåg var storheten med partiet, utan på tekniska detaljer och tekniska valfrågor. Och när det gäller en av de centrala valfrågorna, fildelningen, hade partiet missat att vanligt folk hade börjat överge intresset för denna valfråga eftersom DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN skapat något som funkade BÄTTRE än fildelningen.
Ja, jag vet att inbitna Piratpartister håller hårt vid Pirate Bay och fildelningen och anser att det är en överlägsen teknik, men de kanske skulle fråga vanligt folk vad de anser också. Med Spotify och Spotify-liknande tjänster i mobilen kommer behovet av Mp3 spelare och att ladda hem MP3 filer att krympa enormt.
Problemet är att det finns få lättillgängliga Spotify-liknande tjänster där information kan läggas ut helt fritt. Det vore en viktigare fråga att driva.
Själv hänger jag gärna på SCRIBD. Det finns sätt att se till att information kan spridas fritt utan att begränsas, och det är DET folk vill ha. Internets storhet är friheten och lättilgängligheten.
Filedelning är ännu en stor fråga. Fildelningen har minskat men inte så mycket.. Men det är en gammal teknik som är på väg bort och det är en fråga som i sig inte entusiasmerar folk.
Facit: Piratpartiet missade tåget i årets val eftersom de trodde att tåg ännu drivs med ånglok!
——————————————————-
Läs även detta av Jerlerup:
**********
Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!
Framtidsvisioner och idéer! (En artikelsamling)
Frihet och liberalism (En artikelsamling)
J’Accuse! Artikel skriven på valdagsnatten om att politikerna svek kampen mot Sverigedemokraterna och att kampen går vidare!
————————————————————————-
Besök gärna också Svensk myndighetskontrolls hemsida
*********
Nytt: Opassande, Falkvinge, Pirat, Kurvigheter, wiktzac, Internetcensur, Nej till pirater, Svd
Läs även andra bloggares åsikter om Fildelning, Spotify, val2010, IPRED,överlevnadsstrategier, IT, passivitet, information, Piratpartiet
Ja! JA! JA! Så in i HELVETE JA!
Jag tror fan du hittat i alla fall en, eller ett par, av flera stora spikar att drämma huvudet i. Valmanifestet är ett dokument som ger mig lika mycket ståfräs som en bakfull, oengagerad stripteasedansös (sorry alla som jobbat med det, men det är knastertrist) och även om jag håller med mycket av kritiken mot Spotify (var är tex min Pink Floyd och min Frank Zappa? Ge tillbaka!) så är det fortfarande så att med yttest få undantag så har jag bara lyssnat på streamande musik de senaste x antal åren. Pandora, Spotify, Grooveshark, där har vi framtiden. Fildelning är såååå 1900-tal, helt enkelt.
Sen tror jag inte att de här två sakerna ensamt förklarar raset, men jag håller definitivt med om att om vi inte passar oss så blir vi akterseglade pga våran egen klumpighet. Det här var en mycket bra text att läsa, tack och bock.
Ja, att partiet kunde sprida valmanifesten är för mig nästan en oförklarlig dumhet. men det visar också att många av partiets aktivister fjärmat sig från verkligheten!
Fortsätt att hänga med här på bloggen. Det finns många som söker nya alternativ i politiken. 🙂 Och jag är en av dem.
Jag har postat mina sista inlägg på Piratpartiets forum nu och är TILLFÄLLIGT partilös.
/T
Väldigt intressanta synpunkter! Jag håller med i en hel del (jag har svårt för att hålla med att PP fokuserar på information över integritet eftersom min hjärtefråga är integriteten, men just därför behövs det mer självrannsakan just där. Det man inte vill ta till sig är oftast det som är viktigast att ta till sig). Din blogg är väldigt läsvärd och jag hoppas du fortsätter att blogga om PP även om du blivit partilös.
Jag håller med i extremt mycket av det du skriver och det finns fler inom PP som vill se förändringar! Jag tror att vi kan ändra partiets fokus i framtiden och även vilken riktning vårt tåg ska gå så vi inte åker med ångloket en gång till. Jag är kvar inom PP och jag kommer att vara det över medlemsmötet i november samt årsmötet i vår. Har vi inte ändrat inriktning då till att ha visioner istället för att slåss om det förflutna så kommer även jag vara en medborgare utan röst i framtiden. Men jag tror vi får knyta näven nu och göra en sista kraftansträngning. Och i det arbetet behöver vi alla kritiska personer.
Folk kan ju fortfarande fildela i fred. Upphovsrättslobbyn antingen vågar inte eller kan inte göra något åt det. När de börjar ta till offensiven och bli mer aggressiva så får de genast folket mot sig. De kan inte åstadkomma något utan att stärka piratrörelsen – och i dagsläget går det utmärkt att fildela utan repressalier, so why bother? Viktigare att se till att nån toktanta som typ Mona inte får makten då tycker väl folk (ja det är vad en hel del piratsympatisörer som jag snackat med tycker iaf).
Jag håller med om att ”fildelning” liknande spotify är en oerhört bra idé.
Det finns dock 2 saker jag fastnar på:
1. Spotify använder p2p, detta innebär att musiken faktiskt hamnar på din dator. (jag ser spotify som en sorts fildelning)
2. Spotify har fortfarande inte kommit runt skivbolagsproblemet. (pengarna går till fel personer)
Jag håller med dig i din analys av varför folk röstade på oss 2009 och jag tror du har rätt i att vi inte framstod som generellt frihetssträvande i årets valrörelse. Vår styrelse har varit extremt snäv i sin tolkning av mandatet från medlemmarna och fokuserat enbart på informationspolitik. Däremot så tror jag inte att partiet har fokuserat på fildelning. Tvärt om så känns det som om det är en detalj i sammanhanget.
Jag är säker på att vi kommer att bredda vår agenda och bli ett frihetligt medborgarrättsparti. Jag ser gärna att du hjälper oss på den vägen. Helst inifrån partiet, men även kommentarer utifrån är välkomna.
Jag har tagit beslutet att gå ur eftersom jag vill ha en bredare politik. Detta kommer jag inte att upphöra att kämpa för. Det finns många som tänker som mig, i och utanför Piratpartiet och det är intressant. Piratpartiet har stått för något mycket intressant och dessa aktörer, och kanske Piratpartiet som sådant, kommer att fortsätta vara personer som kommer att betyda mycket för Sverige.
Men det behövs en frihetsrörelse som tar strid mot ALLA former av myndighetsförtryck och som värnar för den personliga integriteten på ALLA plan. Det gör inte Piratpartiet. Där missförstod jag vad partiet stod för. Det gjorde många andra svenskar (vilket man ser av valresultatet) också.
Jag kommer att ägna mig mycket mer åt dessa frihetsfrågor nu när valet är över.
Det behövs alternativ i politiken!
/T
Pingback: Frihet « Sverige är inte världens navel!
Ett parti är inte en statisk pryl, det är en organisation med dynamik. Jag väljer att förändra det inifrån, för det finns inget bättre alternativ att gå till. Piratpartiet är dessutom förändringsbenäget, så det krävs inga stora strider för att få till nytänkande.
Jag håller med dig om att det PP presenterade för väljarna inte var tillräckligt attraktivt. Valmanifestet var för stort och detaljrikt. (Min käpphäst är web-sidan, som jag tycker är för innehållsrik och snårig, saknar tydlig _entry-point_ för nyfikna nybörjare som försöker förstå vad PP vill.)
Angående fildelning vs. Spotify vet jag inte om jag förstår dig rätt. Håller du med mig om jag uttrycker det såhär:
* Fildelning är förvisso fortfarande en viktig fråga – det är inte rimligt att medborgarna skall vara förhindrade att fritt hantera/sprida information de förfogar över, bara för att den amerikanska underhållningsindustrins urmodiga affärsmodeller (att frakta omkring ettor och nollor ingraverade på plastbitar runt jordklotet i långtradare) skall kunna upprätthållas då vi går in i det nya informationssamhället.
* Men fildelning är inte längre lika viktigt för de flesta väljare, eftersom många tycker att Spotify funkar bättre än torrent-nedladdning.
Låter detta rimligt? Eller menar du att vi helt borde släppa fildelningsfrågan? D.v.s att det är OK att upphovsrättsindustrin tillåts förhindra människor att dela med sig av kultur till varandra?
Här fick jag min AHA-upplevelse … varför jag så lätt kunde överge
Pp för att stötta det block jag egentligen inte känner mig hemma i men som är det näst bästa vid ett så jämnt val som detta.
Startar du ett parti har du redan en medlem här …
Alltså, Skatan, reality check…?
1. Du övergav Piratpartiet för att det inte var bra nog. Ok, jag kan förstå det, det finns definitivt saker som kan göras bättre inom partiet och vad gäller partiets politik. Men:
2. Pga att Piratpartiet inte är bra nog så valde du i stället att rösta på ett, som du själv konstaterar, sämre val? Och dessutom:
3. Du lovar bort din röst in blanco till ett nytt parti utan att ha en aning om ifall det kommer bli bättre eller sämre!?
Alltså, hur tänkte du nu?
Läs detta inlägg!
https://ligator.wordpress.com/2010/09/27/liberaldemokraterna/
🙂
Pingback: Eftervalstankar « OlofB[eta]
huge. Jag har inget emot kampanjer för fildelning. Men man vinner inga val på att fokusera på det.
Calle rehbinder har en bra artikel på sin blogg idag. Läs den. Det saknades kraft energi, polemik och förståelse för hur folk tänker i pps kampanj.
Jag har inget emot kampanjer för fildelning. Men man vinner inga val på att fokusera på det.
Ok, då förstår jag nog, och håller med dig – man kan inte vinna val på fildelningsfrågan (särskilt inte isolerad), men den är fortfarande viktig i sak och princip.
Ja, jag såg Calles artikel, den var kanon!
Pingback: Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion
Pingback: En eftervalsanalys av mina förutsägelser om valet! « Sverige är inte världens navel!
Bra reflektioner. Men tycker nog att du borde bli medlem igen och då bli aktiv i PP. För det behövs personer som har visioner i partiet och som kan framföra dessa, samt även öppna ögonen på dom som bara ser fildelningen och inte helheten. Och inte bara som jag själv som är en medlem som hjälper till lite när det blir dags för val, och då med att leverera valsedlar till vallokalerna i min närhet.
Jag är nog lite som du och ser inte fildelningen som problemet utan en bieffekt. För jag tycker inte att det är rätt att massövervaka mänskor varesig i verkliga livet eller i den virtuella världen, bara för att kunna lagföra en liten del.( promille tror jag det är, har inte sätt några faktiska siffror. men kan ha fel )
Reflektioner av mig
I verkliga livet:
Alla mänskor får fotboja för dom kan vara potensiella medlemar i kriminella organisationer.
I den virtuella världen:
Alla mäniskor kan vara personer som systematiskt gör intrång i upphovsrätten eller pedofiler eller terrorister.
Så därför måste dessa lagar som har kommit och som är på gång, införas för allas säkerhet. Så då är frågan vad händer med den personliga friheten då.
Och om du inte kan se dig som en aktiv PP medlem så hoppas jag att du kan bli ett bollplank för dom PP medlemar som vill fördjupa sig i dessa frågor.
Reflektioner av mig
I verkliga livet:
Alla mänskor får fotboja för dom kan vara potensiella medlemar i kriminella organisationer.
I den virtuella världen:
Alla mäniskor kan vara personer som systematiskt gör intrång i upphovsrätten eller pedofiler eller terrorister.
Bra metafor, väl uttryckt!
Fast du missar den lilla detaljen att artister fortfarande får nesligt låg andel av den inkomst som tillfaller upphovsrättsinnehavarna i fallet Spotify. Precis samma gäller för bokförlag och böcker. Hur många procent får författaren av de pengar jag köper en e-bok för? Hur mycket jobb utöver själva författandet behövs för att jag ska ta del av det? Precis inget jobb alls om jag tankar det som en torrent i varje fall.
Nej vi måste få folk att förstå att det är gammaldags monopol som inte längre behövs. Det är en sida av piratpartiet som inte många fått in i skallen: upphovsrätten behövs inte längre. Folk kommer fildela både med eller utan den.
Men framförallt: de som får pengarna man betalar är INTE i första hand de som SKA ha dem utan det är i stället onödiga mellanhänder som ekonomer, bolagsjurister, feta skivbolagsdirektörer och förlagschefer som blir berikade.
Trots att de inte alls längre behövs.
Pingback: Jag går in i Piratpartiet igen (också)! « Sverige är inte världens navel!
Your current write-up provides verified useful
to me. It’s very informative and you really are
certainly very educated in this field. You have got opened my
personal face in order to different views on this particular
matter together with intriguing and reliable content.
Pingback: Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion
Pingback: Piratpartiet 2014, eller: det saknade kapitlet i Rick Ralkvinges bok! | Sverige är inte världens navel!
Pingback: Piratpartiets valförlust 1 | Diverse pirattankar av Torbjörn Jerlerup