Visioner av ett framtida samhälle?

Som jag skrev igår håller jag på att leta framtidsvisioner. Det är intressant. Google är ett utmärkt hjälpmedel för att leta visioner. Om man söker på framtid, framtidsvisioner, framtidsidéer (etc och de politiska partiernas namn upptäcker man intressanta saker. Det som slagit mig är först och främst att partier pratar ganska mycket, det är få konkreta idéer och mycket flosker. Det som också slagit mig är att om visionerna blir mer konkreta är de ganska inriktade på de närmaste åren eller mandatperioderna. Sist, men absolut inte minst, slogs jag av Socialdemokraternas brist på framtidsdebatt.

Socialdemokraternas bristande framtidsdebatt är lätt att upptäcka. Det är bara att jämföra sökningar på framtidsvisioner + Socialdemokraterna med framtidsvisioner + Moderaterna eller Folkpartiet så ser man direkt hur det står till. Och om man hittar någon vision alls bland Socialdemokraterna är det kommunala eller regionala visoner, inte nationella.

Säga vad man vill om Göran Persson. Jag var inte speciellt förtjust i honom eller hans visioner, men han hade två visioner iallafall. Nämligen det gröna folkhemmet och en svensk variant av ”New labour” i England. Med Mona Sahlin försvann den öppna debatten om dessa visioner.

Jag letar Socialdemokratiska visioner, för att lägga fram dem här, rakt upp och ned. men det är inte lätt. Jag har hittat ganska mycket kritik av Socialdemokratin. Några visioner ska jag väl hitta med tiden som sträcker sig mer än en eller två mandatperioder framåt.

Jag kommer att återpublicera en hel del texter om framtiden för att ge spridning åt dem. Det behöver inte vara akademiska avhandlingar. Min poäng är att det är samtalet som behövs! Dialogen om ramtiden!

Här är en kort text med sex olika politikers syn på framtiden som får vara dagens bidrag till denna dialog.

2010-09-02 Många är besvikna för att det mest talas kronor och procent i valrörelsen, och mycket lite om visioner. Vi har frågat sex politiker, tre unga och tre med lång erfarenhet, om deras visioner och vilket samhälle de vill ha.

Ur Kommunalarbetaren: http://www.ka.se/index.cfm?c=93861

***

”Ett mer jämlikt samhälle där alla har jobb”
Ida Gabrielsson, 28 år, ordförande Ung vänster:

Min vision är ett mycket mer jämlikt samhälle. Jämlikhet är det som gör människan friare. Idag talar man om en förljugen frihet, som att man kan välja att bli direktör, bäst i klassen eller att köpa en bostadsrätt i Stockholm. Man måste ha tryggheten att man vet att man kan betala sina räkningar, veta att jag får hjälp när jag blir sjuk, har någon att vända mig till när jag har problem på arbetsplatsen. Det är det som är frihet.
Man ska kunna se sig själv i andra. Det är viktigt att en butiksanställd delar väntrum med direktörens son. Man ska inte känna sig som en gäst på besök när man kommer till högskolan, eller som tjej till fotbollsplanen.
Även i ett internationellt perspektiv, man ska kunna se sig själv i folk som lever under ohyggliga omständigheter i Palestina eller Afghanistan.
Alla ska ha ett fast jobb att gå till. Alla ungdomar ska kunna få en egen lägenhet.

”Ett hållbart samhälle som inte förstör miljön”
Maria Ferm, 25 år, språkrör för Grön ungdom:

Ett samhälle där vi lever hållbart och som inte stör miljön och förutsättningarna för kommande generationer. Det handlar om att se till att vi har hållbara bostadsområden, höghastighetståg, välutbyggd kollektivtrafik, hållbara energikällor, billig kollektivtrafik. Det krävs politiska beslut för att göra det möjligt för människor att agera hållbart. Alla har inte förutsättningar att göra de val som är bäst för miljön. Så ser det inte ut idag.
Ett samhälle med mer human migrations-politik, ökad förståelse för att vi delar planeten gemensamt och att vissa inte kan ägna sig åt rovdrift på naturen och därmed förstöra för andra människor.

”Full sysselsättning och kvalitet i välfärden”
Niklas Wykman, 29 år, ordförande för Moderata ungdomsförbundet:

– Man ska vara försiktig med att peka ut hur framtiden ser eller kommer att vara. Om frågan är ”hur ska människor leva sina liv i framtiden”, då gör man ju anspråk på att ha en kristallkula. Gör man det som politiker så är risken att ”nu har jag bestämt hur en bra framtid ser ut”. Då kanske man missar en massa andra möjligheter, som kanske kan bli en ännu bättre framtid.
Men tre saker är viktiga i ett bra samhälle: Alla har möjlighet att leva bra liv på sin lön, vi har full sysselsättning och tillgänglighet och kvalitet i välfärden. Oavsett om vi ska resa på chartersemester till månen eller vad som händer, så är det de här sakerna som består.

”Jag drömmer om ett kärnvapenfritt samhälle”
Maj Britt Theorin, 77 år, tidigare bland annat socialdemokratisk riksdagsledamot och EU-parlamentariker
:

Jag vill ha ett samhälle med omtanke om varandra. Ett samhälle där det är självklart att man ställer upp för varandra efter sin förmåga. Som människa ska man känna sig trygg även om man blir sjuk.  Rätten till god omsorg och vård, det är viktigt. Man ska inte behöva stå med mössan i hand eller inte ha råd att gå till läkare.
Jag har inget emot sex timmars arbetsdag, inte minst inom vård och omsorg. Jag är övertygad om att det blir mindre betungande för dem som jobbar, de blir friskare, företagen går bättre.
Och så vill jag se väldigt mycket mer kvinnor som tar ansvar.  Jag tror det behövs mer av den kvinnliga erfarenheten i politiken. I synnerhet när det gäller fredsfrågorna, kvinnorna behövs för att förändra det sätt som män löser problem på, med vapen i hand.
Jag trodde ett tag att vi var på väg mot det kärnvapenlösa samhället, jag trodde jag skulle få uppleva det, men nu är det skjutet framåt. Jag har fortfarande drömmen att mina barn ska få leva i ett kärnvapenfritt samhälle.

”Man jobbar mindre och har mer tid för fritidsintressen”
Per Gahrton, 67 år, ordförande för den gröna tankesmedjan Cogito
(tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet och Miljöpartiet, samt ledamot i Europaparlamentet):

Jag tror ju att vi måste dra ner på konsumtionen och prylar ganska rejält och jag tror inte det blir ett sämre samhälle. Vi utnyttjar tekniska framsteg till att korta ner arbetstid-erna. Vi får mer tid. Det är mer makt över sitt eget liv, mer än att man får mer pengar. Ner till 30-timmarsvecka är något man kan se inom överskådlig tid.
Ett samhälle där man jobbar mindre tid har man mer tid för sociala kontakter, fritidsintressen och kultur.
Jag vill kanske mer än andra gröna ha ett starkt samhälle i form av stat, kommun och landsting som står för tryggheten. Lite privata grejer i marginalen, men det mesta i samhällets regi. Om vi kan klara av att verksamheten går i konkurs och försvinner då kan den vara privat. Annars inte.
Mer lokalt självstyre. Hur man bygger väg-arna och var man lägger husen ska vara lokalt.
Vi ska bygga på fredstraditionen. Sverige har fortfarande ett gott rykte för att vi är alliansfria, står för fred.

”Öppna arbetsmarknaden för äldre som vill och kan”
Barbro Westerholm, 77 år, folkpartistisk riksdagsledamot:

Leva och låta leva. Lägg dig inte i hur andra människor lever sina liv, så länge de inte skadar andra. Det blir väldigt tydligt i hbt-frågan. Vi ska bejaka kärlek mellan människor.
Alla ska ses som individer med sitt egenvärde. Man är en resurs hela livsresan vare sig man har funktionsnedsättningar eller blir äldre och har tappat en del förmågor. För att må bra måste man känna att man är behövd. Öppna arbetsmarknaden för de äldre som vill och kan. Äldre är individer, vi ska inte nekas bensinkort för att man fyllt sjuttio, och inte åldersgränser för att få flytta in i bostäder av olika slag.
Jag anser att människor ska ha rätt att få barn, det är det som är det stora i livet. Men hur vi ska göra med de möjligheter som står till buds, den frågan måste utredas.

******************************

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

Framtidsvisioner och idéer! (En artikelsamling)

——————————————————-

Läs även detta av Jerlerup:

J’Accuse! Artikel skriven på valdagsnatten om att politikerna svek kampen mot Sverigedemokraterna och att kampen går vidare!

Hur Socialdemokraterna och Expo svek kampen mot Sverigedemokraterna

Eftervalsanalys del 2: bristen på framtidsvisioner

————————————————————————-

Besök gärna också Svensk myndighetskontrolls hemsida

————————————

Läs även andra bloggares åsikter om 

En tanke på “Visioner av ett framtida samhälle?

  1. Pingback: Visioner och framtidsidéer « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s