Socialdemokraterna & Expo sviker kampen mot Sverigedemokraterna

Struts, eller Socialdemokrat som debatterar Sd?

Debatten om Socialdemokraternas svek i kampen mot Sverigedemokraterna har kommit igång. Expressen har nu uppmärksammat det som denna blogg var FÖRST att avslöja: att Socialdemokraterna i sitt interna material ber sina valarbetare kalla Sverigedemokraterna ett högerparti, och att de inte tagit kampen mot Sd:s stöd i de egna leden.

Istället för att bekämpa Sd:s stöd internt i arbetarrörelsen detta val valde Socialdemokraterna att försöka använda Sd för att smutsa ner Statsminister Reinfeldt: ”Sverigedemokraterna är ett högerparti som nästan alltid stödjer alliansen.” Det är ett SVEK!

Det här är citaten från det Socialdemokratiska materialet som Expressen valt att hålla fram.

S-ledningens punkter för att möta SD i debatter:

* SD är ett högerparti som grundar sig på främlingsfientlighet, en rasistisk människosyn och inte har någon politik för att minska klyftorna i Sverige.
* SD är ett arbetarfientligt parti som vill försämra arbetsrätten, ge arbetsgivarna mer makt och inte bryr sig om arbetslösheten.
* SD är ett kvinnofientligt parti med en omodern kvinnosyn och många förslag som försämrar jämställdheten i Sverige.

* ”I en debatt där SD deltar måste debatten handla om värderingar, om höger och vänster och att SD är ett högerparti som nästan alltid stödjer alliansen.”

* ”SD kallades tidigare högerextrema, men partiet har gjort vissa förändringar i sina politiska program som fört partiet mer mot mitten. Fortfarande finns dock partiet på högerskalan, något som framförallt manifesteras i partiets stora motstånd mot skatter.”

(Utdrag ur Socialdemokraternas interna dokument. )

Svekdebatt inom Expo och Socialdemokraterna?

Det allvarliga i detta är att Sverigedemkraternas väljare kommer ur arbetarrörelsen. Istället för att bekämpa stödet till Sd i de egna leden LEGITIMERAR sossarna Sd genom att kalla dem ett högerparti som alla andra.

När man pratar med Socialdemokratiska valarbetare så VET det inte ens att Sverigedemokraternas väljare kommer från arbetarrörelsens egna led? De tror ofta att det är högerfolk som röstar på Sd. Hur i helskotta kan det komma sig? Och hur tror Sd att man ska kunna bekämpa Sd om de egna aktivisterna inte ens vet denna grundläggande sak om Sd:s väljare?

Efter valet kommer en svekdebatt att starta internt i Socialdemokraterna om detta. Denna debatt kommer att spilla över i en debatt om Expo också, eftersom arbetarrörelsen hämtat hjälp och argument från Expo.

1) VEM tog beslutet att S skulle kalla Sd ett högerparti som alla andra?

2) VEM har tagit beslutet att inte i praktiken bekämpa Sd:s stöd inne i arbetarrörelsen?

3) VARFÖR SÄGER EXPO INGET OM SOCIALDEMOKRATERNAS SVEK?

4) Och: varför finns det inget material på Expos hemsida om Sverigedemokraternas idéer? Varför hittar man inget stöd för argumentation mot Sd:s IDÈER på deras hemsida? EXPO har material mot Sd:s idéer men har valt att fokusera på att ta fram information om rasistiska och nazistiska kopplingar. Bra det, mycket bra, men det RÄCKER INTE om man vill stoppa Sd.

5) Och varför utesluts Sverigedemokrater ur facket, de är ju ”bara” höger enligt den egna retoriken?

Kommer Sd in i riksdagen bär Socialdemokraterna och Mona Sahlin en MYCKET STOR del av ansvaret för att Sverigedemokraterna hamnat i riksdagen. Det Socialdemokraterna har gjort är fult och MYCKET allvarligt.

————————————————————


Repris:

Sverigedemokraterna vinner på Socialdemokraternas misstag

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, kommer detta till stor del att bero på att Socialdemokraterna och arbetarrörelsen misslyckats bemöta Sverigedemokraternas främlingsfientliga idéer i de egna leden.

Efter valet 2006 stod det klart för alla att Sverigedemokraternas väljare huvudsakligen var arbetare, LO-anslutna och kom från arbetarrörelsen. För att bemöta detta gjorde sossarna ett misstag. De fokuserade på att kalla Sd ett borgerligt högerparti för att skrämma arbetare att rösta på Sd, en taktik som misslyckats och är farlig, och detta skulle de aldrig ha gjort! Kommer de att rätta till sitt misstag nu, i elfte timmen?

När man insåg vad som höll på att hända inne i arbetarrörelsens egna led gjorde de en hel del för att ”utbilda” sina aktiva. Strategerna inom partiet såg ju vad som hände 2006 och var livrädda. Så massor av studiecirklar har arrangerats och Expo har anlitats. Men hur har man bemött Sd? Hur har retoriken varit? Och har man attackerat partiets idéer på STOR, MASSIV skala, utåt i det offentliga?

Svaret är nej!

Ur det interna materialet

I det interna Socialdemokratiska materialet läser vi följande:

I en debatt där SD deltar måste debatten handla om värderingar, om höger och vänster och att SD är ett högerparti som nästan alltid stödjer alliansen. I en direkt argumentation mot SD bör följande huvudbudskap framgå: Sverigedemokraterna är ett högerparti med rötterna i nazismen. De är arbetarfientliga, kvinnofientliga och främlingsfientliga. Sverigedemokraterna bryr sig inte om jobbfrågan, de har en oansvarig ekonomisk politik och en politik för ökade klyftor.

I ett läge där många Socialdemokrater och arbetare går högerut och röstar på alliansen för att de inte anser att Socialdemokraternas politik är bra, och politikermissnöjet utbreder sig i de egna leden, väljer man i arbetarrörelsen en strategi som går ut på att i praktiken skylla problemet Sd, på de borgerliga. ”Sd är som de borgerliga, därför är de fel…”

Jag kan förstå hur de tänkt som formulerade denna idé, men skakar ändå på huvudet åt galenskapen. Är verkligen Sverigedemokraternas största problem att de är borgerliga?

Dessutom ger det legitimitet till Sd. Jag menar… Sverigedemokraterna kan väl inte vara så farliga om de är som de borgerliga partierna, eller hur? Då är de väl rumsrena?

Problemet med att kalla Sd för borgerligt

Mona Sahlin reser just nu omkring och försöker ragga invandrarröster för att vinna valet. Argumentet hon använder är att de måste rösta (på sossarna givetvis) annars kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen. Detta kan verka vara ett pittoreskt inslag i valdebatten men belyser något mycket intressant. Nu, två veckor innan valet, verkar Mona Sahlin och arbetarrörelsen fokusera mer på att få in invandrarröster än att se till att arbetare och LO-medlemmar inte röstar på Sd.

Retoriken att Sd är ett borgerligt parti har slagit tillbaka inom partiet. Jag besökte LO:s valstuga på Hötorget i Stockholm nyligen, där nån höjdare från LO (varför märker man alltid vem som är LO-pamp på 20 mils avstånd?) höll låda. Jag frågade honom hur det var med Sd stödet inom LO, och hur det går i kampen mot Sd internt, och han sa: ”Det är inget problem, Sd är ett högerparti, inte ett arbetarparti”. Han sa dessutom att nästan inga LO-medlemmar röstar på Sd. Ljög han eller var han verkligen så okunnig?

Jag ställer därför frågan om inte retoriken att Sd är ett högerparti har vaggat in aktivisterna i arbetarrörelsen in i nån sorts falsk trygghet. Att de tror att de inte behöver ta strid mot Sd:s idéer på allvar eftersom det ändå är högerns väljare som röstar på Sd. Så de kan mobilisera invandrare istället för arbetare!

Valet 2006

Förra valet borde ha blivit en ORDENTLIG väckarklocka för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna levde innan dess i den fasta förvissningen att Sverigedemokraternas röster kom från det borgerliga hållet. Partiets ledarskap var ju personer som haft borgerliga sympatier. Men när VALU, undersökningen om väljarnas sympatier på valdagen, publicerades visade det sig att väljarna kom från vänstern och att hela 56% av Sverigedemokraternas väljare 2006 var LO-medlemmar.

Vidare undersökningar har bekräftat detta!

Men nej… Som sagt ser man inte mer aktivitet från sossarna, i det öppna, utåt (och riktat till de stora väljarskarorna) för att bemöta Sd:s idéer. Tvärtom… (Fast jag vet att det varit annorlunda internt, bland aktivisterna i arbetarrörelsen.)

Nu när valkampanjen är i full gång verkar det nästan som om Socialdemokraterna och LO tror att detta interna arbete mot Sd räcker. Nåt mer behövs inte. I övrigt försöker man tysta Sd så gott det går, och tar ingen debatt med Sd och man tar inte heller en debatt mot Sd:s idéer. Att bemöta Sd:s idéer skulle ge Sd ”uppmärksamhet” och är negativt, sägs det internt.

Istället är det röstmaximering som gäller!

Ilska

Jag börjar märka en viss ilska i de egna leden mot att partiet inte gör nåt mot Sd. Strategin ”ligg lågt och ge dem inte uppmärksamhet” betyder ju också att varken parti eller fack utåt i den offentliga retoriken gör upp med de idéer som attraherar alla LO-anslutna Sd-sympatisörer. Dessutom inser allt fler att deras egna argument ger legitimitet till Sd. Om det stora problemet med Sd är att det är borgerligt är de väl inte så hemska… Eller hur?

Visst har LO och sossarna satt ihop fina broshyrer och fint studiematerial mot Sd, men det är bara en bråkdel av alla LO-medlemmar som tagit del av dessa fina broshyrer och kurser.

Och det farligaste av allt är som sagt att man arbetarrörelsen att Sverigedemokraterna är ett högerparti, för det har lurat många medlemmar att tro att ”vi har inga stora problem i vänstern”, när det snarast förhåller sig tvärtom. Denna strategi, som Mona Sahlin varit med om att skissa upp, kommer att straffa sig om Sd kommer in i riksdagen och sossarna förlorar valet. Då kommer de egna leden att rulla Mona, och de ansvariga runt henne, i tjära och fjädrar och kicka ut dem från partiets ledning. Med rätta!

58% LO-medlemmar röstade på Sd

Låt oss kika närmare på hur det förhåller sig med statistiken…

Vid valet 2006 fick Sverigdemokraterna 2,93% av rösterna. Det är värt att notera att samma andel, dvs 3%, av LO-medlemmarna röstade på Sverigedemokraterna. Det är höga siffror. Vid studier av fackföreningstillhörigheten för väljare som röstade på sverigedemokraterna upptäcker man att hela 56 procent var medlemmar i LO.

LO-dominansen bland sd-väljarna var alltså till och med större än bland socialdemokraterna! 38% av Socialdemokraternas väljare 2006 var LO-medlemmar och 34% av Vänsterpartiets.

Från vänster!

Jag citerar ekonomism.us

Av figuren, som visar partibytare vid valet 2006, framgår att i princip alla sverigedemokraternas nya väljare kom från vänsterblocket. Om man dessutom betänker att de väljare som röstade på kd 2002, men inte 2006, till stor del är väljare inlånade från socialdemokraterna klarnar bilden.

Statistiken kommer från Scb. I Scb:s rapport om valet 2006 står det:

Enligt valundersökningen 2006 vann sverigedemokraterna sina väljare i huvudsak från de tre samarbetspartierna och från gruppen blankröstare. Sverigedemokraternas väljarvinster motsvarar 18000 väljare från socialdemokraterna, 18000 väljare från gruppen blankröstare, 10 000 från miljöpartiet och 5 000 från vänsterpartiet. Valets vinnarpartier, de fyra borgerliga allianspartierna, bidrog visserligen också med väljare till sverigedemokraterna, men drar man ifrån väljarströmmarna som lämnade sd för de olika allianspartierna blir balansräkningen nära noll.

Sd – arbetarnas parti?!

Det finns en till undersökning som är intressant och som gjordes 2006 om skånska väljare, De okända väljarna, av Anders Sannerstedt. Han skriver.

Sverigedemokraterna har sitt absolut starkaste stöd bland väljare från arbetarhem.Partiet går inte särskilt bra bland företagare eller jordbrukare och har mycket svagtstöd bland akademiker. Detta understryker bilden avSverigedemokraterna som ett parti som har sitt starkaste stöd i arbetarklassen. För andra europeiska länder är också tendensen att högerextrema partier har starkare stöd i arbetarklassen (Lubbers,Gijsberts & Scheepers 2002). Ofta rapporteras också ett starkt stöd från småföretagare (Arzheimer & Carter 2006 sid. 422), men det gäller alltså inte för Sverigedemokraterna.Uppgiften att försöka attrahera arbetare och småföretagare samtidigt beskrivs av flera forskare som en svår balansgång (t.ex. Ivarsflaten2005).

10% av väljarna i Skåne, med arbetarbakgrund, röstade på Sd 2006, enligt undersökningen, som ni kan se i denna tabell.

Att väljarna från Sd kommer från vänstern och har arbetarbakgrund betydde dock inte att de TÄNKTE som socialdemokraterna. Undersökningen om de Skånska väljarna visade också att Sd.s väljare inte såg sig som vänster, utan mer som mittemellan vänster och höger. De var tex för sänkt skatt. Men författaren hävdade ändå:

Vi har inte underlag för att avgöra varifrån Sverigedemokraternas nytillströmmande väljare har kommit. Partiets väljare påminner emellertid i fler avseenden om socialdemokraterna: starkast stöd i arbetarklassen, starkare ställning bland väljare med låg eller medellåg utbildning. Sverigedemokraternas väljare befinner sig heller inte på den åsiktsmässiga högerkanten, utan i mitten. Det förefaller rimligt att våga gissningen att en stor del av Sverigedemokraternas väljare i Skåne 2006 tidigare har stött socialdemokraterna.

Arbetare och Sd, mer statistik!

På riksnivå är det fler som klassar sig som arbetare. 2008 gjordes en ny undersökning där man kom fram till att sextiotre procent av Sd:s väljare klassade sig som arbetare, mot 25% i genomsnitt bland väljarna. Andelen LO-anslutna antogs då vara 41%, alltså lika mycket som bland Socialdemokraternas väljare.

Detta kan jämföras med Vänsterpartiet som hade 50% av väljarna som definierade sig som arbetare 2008, och 1/3 var LO-anslutna!

Undersökningen 2006 (Scb) har mer intressant information om detta. Låt oss titta på en tabell:

55% arbetarklass mot 43% hos sossarna!

Undersökningen 2008 och undersökningarna 2006 (Scb) visar ännu mer intressant statistik. 21% av Sd:s väljare 2006 var industriarbetare mot 16% av sossarnas väljare och 6% (!) av Vänsterpartiets (sidan 337). Bland gruppen övriga arbetare tillhörde 29% av Sd:s väljare denna grupp, därefter följde även här sossarna med 24% och Vänsterpartiet 21%.

Till sist!

Det är befängt att sossarna kallat Sd ett borgerligt parti, och klumpat ihop Sd med alliansen, så som de har gjort i den interna retoriken. Lika befängt är det att säga att Sd:s huvudproblem är deras inställning till arbetare och arbetsrrätten och att de hyser borgerliga sympatier.

Nu ska jag prata klarspråk. Sossarnas strategi är åt helvete fel eftersom det  är fullt legitimt och människovänligt att vara borgerlig och vara för avreglering och urholkad arbetarrättMan kan vara mot det, jag ogillar nedmonteringen av LAS, men det är en fullt legitim fråga!

Det som DÄREMOT INTE är legitimt är att sprida hat och fördomar som Sd gör. Det är aldrig legitimt att dra grupper, kulturer och religioner över en kam och demonisera dem, som de gör med islam. Men detta bemöts i andra hand i deras interna material som visar hur de ska ta striden mot Sd. Argumenten mot främlingsfientligheten kommer lååååååångt efter argumenten mot att Sd är för ”raserandet av välfärdsssamhället” och att ”sd inte är arbetarvänligt” plus argumenten om att ”Sd är ett högerparti”.

Socialdemokratins misstag i detta val är att de tror att det går att bemöta Sd genom att tysta dem, censurera dem, förneka problem som finns och bara ta debatten mot Sd genom att i huvudsak bemöta de av Sd:s idéer som faktiskt är ICKE FRÄMLINGSFIENTLIGA och LEGITIMA, men som anses vara borgerliga!

Kort sagt, sossarna tog beslutet att inte bemöta Sd:s idéer offentligt, och sånt straffar sig!

Eftersom de flesta av Sd:s väljare kommer från arbetarrörelsen och ”arbetarklassen” hade sossarna kunnat spela en viktig roll i att stoppa Sd… men nej! De har hittills försummat att ta den chansen!

Och denna inkompetens kanske hänger ihop med andra problem inom S, som att kärnväljarna flyr partiet?

Om inte Mona vill bli rullad i tjära och fjädrar är det dags att ta strid NU och mobilisera de egna leden! Men jag hoppas för guds skull att Mona själv håller sig från striden, låt de som KAN ta debatten mot Sd ta den. Hon visade i debatten mot Jimmie Åkesson att hon inte kan debatten!

(Nej, jag anser INTE att alliansen skött saken bättre om ni tror det. De har inte gjort mycket mer än S för att bekämpa Sd:s ideer. Men just nu är det mer akut att gnälla på sossarnas inkompetens!)

____________

och Pehr T Olssons intressanta artikel i Sds.

——————

Dessutom…

Varför partierna måste ta debatten mot SD:s idéer nu!Argumenten mot Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraternas islamobi är som antisemitismenVarken burka eller Sverigedemokraterna!

Lägg till mig på twitter genom att klicka här!

För övrigt tycker jag ni också ska besöka Sverigedemokraterna.de och länka till dem.

Nyheter: Expressen, Expressen, Expressen, Expressen, Svd, DN, Svd, Svd, GP, GP, GP,

—————————————————————————–

Läs även andra bloggares åsikter om 

29 tankar om “Socialdemokraterna & Expo sviker kampen mot Sverigedemokraterna

 1. det ar forsent for dom att ordna till sitt misstag nu 3 dagar innan valet. SD kommer sakerligen skicka tack-kort till samtliga riksdagspartier for deras draghjalp att fa in dom i riksdagen. Det mesta motarbete samtliga etablerade partier har gjort har varit minst sagt kontraproduktivt. Ju mer de talat om allt som kan halla SD ute ju mer har opinionsiffrorna stigit.

 2. hej

  en av dom bättre analyserna jag har sett

  min mamma har hela sitt liv varit socialdemokrat ,, väldigt aktiv inom facket hon röstar nu SD..
  jag har alltid gjort de,, medlem sedan 89 (tillhörde vänsterfalagen då,, troligen mitten nu då partiet har förändrats) varför säger sossarna en sak i sverige å en sak till utlandet?.. såg en artikel i går i new york times(länkad från DN) där bajron eller vad han heter sa att vi har problem att integrera dom invandare som kommer till sverige de går inte alls lika bra att integrera dom som kommer nu som de gick att integrera dom som kom på 70-80 talet ,,, varför medger man inte de här?? alla ser de ju

  sossarna jagar precis som du säger invandrarröster i förorterna,, jag skulle bli skrämnd om jag va sosse då många av kandidaterna där har en helt annan syn på demokrati och yttrandefrihet än vad många svenskar har .. ta bara allt valfusk där folk (invandrare) ska ”hjälpas” att rösta ”rätt” ,,,

  ps SD:s bästa sponsorer måste vara alla ”antirasister” antidemokrater ,, de dom gör är värt flera miljoner i reklam pengar

  så ledningen i SD skrattar nog hela vägen till vallokalen
  :O)

 3. Hej, jag måste säga att det är imponerande arbete du lägger ner på din blogg. Här finns mycket matnyttigt och många goda argument samlade. Jag håller helt och fullt med dig i dina eftervalsanalyser (på förhand!), samt även i detta att S nu på något märkligt vis försöker legitimera SD för att kunna slå på M. Det är skamligt rent ut sagt. S-Partiet går över lik och moral för att vinna valet. Det gillar jag inte.

  Vi reprisera mitt eget inlägg från förra veckan som handlade om varför det går dåligt för S där just avhopp till SD är en springande punkt:

  Carl sade september 8, 2010 vid 4:02 e m

  ”Mycket intressant valanalys så här på förhand. Du har helt rätt angående både behovet av öppen dialog och angående att sossarna måste förnya sig.

  För mig som utbildad nationalekonom är S inget alternativ. Jag och många kollegor med mig ser tyvärr att de tagit steg i fel riktning sedan förlusten 2006. Det som Ingvar och Göran byggde upp har förnyarna rivit upp och backat på. Det är inte förnyelse, utan det är returbiljett till 70-talets sossepolitik. Den är mer vänster än tidigare.

  Ska jag våga mig på en valanalys i 7 punkter varför det går dåligt för sossarna i årets val:

  1. De tappar många LO-väljare till SD och M av helt olika skäl: ”Trasproletärer” med Karl Marx ord, eller ”white trash” på ungdomsspråk, ser att många invandrare är arbetslösa och om några får jobb ”på deras bekostnad” så drar de den förenklade slutsatsen att det blir lättare att få jobb om, och bättre ekonomi för Sverige, utan invandrare. Därför går de till SD. Det andra tappet är alla de på arbetsmarknaden väletablerade LO-medlemmar som ser att de genom jobbskatteavdraget fått flera tusen mer i plånboken: De går till M för att behålla mer av den egna lönen.

  2. De fokuserar på fel frågor: Väldigt krasst: S är stora bland trettiotalister, invandrare, arbetslösa samt bland LO-medlemmar. Byggnads medlemmar skiter högaktningsfullt i HBT-frågor, föräldraförsäkringens delning mm. I dessa frågor är både LO-kollektivet och stora invandrargrupper övervägande mycket värdekonservativa.

  3. De fokuserar på fel geografiska områden: S största målgrupper finns i tätorter med 1000 till 50000 invånare, särskilt starka är de i avfolkningsbygder i norr och väster och som svagast i universitetsstäder i Götaland och Svealand. Men de starka S-fästena i orter som Munkfors, Hagfors, Hofors, Degerfors osv känner sig helt bortglömda när partiledningen i Stockholm gör det ena desperata Butlerutspelet efter det andra riktat mot lattestressade storstadsmänniskor. S kan inte vara Stureplan och Järnverk samtidigt. Butlerutspel imponerar inte på avsedd mottagare och alienerar istället kärnväljare.

  4. De har fel kompisar: Hur mycket Mona Sahlin och partiledningen inser att de är i behov av V för att nå majoritet blir det väldigt fel att gå samman med bensinfientliga MP och gammelkommunisterna i V. S kärnväljare trettiotalisterna är gamla nog att minnas det VPK där partiet styrdes indirekt av sovjetiska ombud. På idolen Elanders tid var VPK huvudmotståndare och arvsfiende. Det sitter kvar hos äldre sossar. Dessutom ogillar äldre gråsossar i Byggnads och metall Miljöpartiet. Bor man i t.ex. Munkfors eller Hofors behövs bilen. Därför är de rädda för ”SoFo”-människornas åsikter som starkt präglar MP.

  5. De valde fel partiledare: Jag vet att detta är en mycket öm tå. Men så är det. S skulle aldrig ha valt Mona Sahlin. Hennes dåliga track record av fiffel, p-böter och konkurs mm kommer hon aldrig komma undan. Nu är det väldigt lätt för motståndare att inkompetensförklara henne och det spiller av på hela partiet som valde henne.

  6. ”Det nya arbetarpartiet” och Anders Borg: Att det går dåligt för S beror också i hög grad på att Moderaterna med Anders Borg har rekordhögt förtroendekapital efter lyckosamt bemötande av finanskris och ständiga rapporter om hur mycket bättre Sverige klarat sig än andra jämförbara länder. Jobbskatteavdraget som riktar sig rakt mot S gamla kärnväljare med inkomster kring 20000 kr/månad är en valvinnare. Detta val väljer alla plånboksröstare med fast anställning bort S.

  7. Rädslan för SD: En god del tidigare sosseväljare som är osäkra eller uppgivna insåg innan valdagen 19 september när Alliansen pendlade kring 50% i varje opinionsundersökning att det var dags att stödrösta på Allianspartierna för att stänga ute SD från allt reellt inflytande. Därför la de ner sin röst eller röstade borgerligt. Många av dem för första gången i livet.

  8. ”Oschyssta metoder”: Människor som står i valet och kvalet och genom media får höra om hur S röstfiskar med t.ex. ”röstskola” tenderar att bli besvikna och välja ett annat parti. De röster som aktionerna gav kan inte väga upp de röster som tappas på negativ publicitet. Informationssamhället 2010 är inte nådig mot den som använder tveksamma metoder.”

  Det som hänt sedan inlägget skrevs är ännu mer av punkt 8 och tyvärr ingenting för att motverka tappet av unga icke samhällsetablerade LO-medlemmar till SD.

  Kan komplettera med en punkt till:

  9. ”Sossar mot Storebror” och ”sossefeminister” missnöjesröstar när ändå regeringsmakten är förlorad på endera PP eller FI för att de ska komma upp i 2,5% och därmed få partistöd nästa mandatperiod. Jag tror inget av de två lyckas men någon hel eller halv procentenhet tappar S på det.

 4. Hur ser det ut i Landskrona, hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Danmark? Eller i nederländerna?

  Givetvis är Sverigedemokraterna ett högerparti, givetvis skulle de mycket väl kunna samarbeta med de Borgerliga – och hur avvisande de borgerliga är till detta är upp till bevis. Skall man gå på det klena empiriska material som finns så ser det ut som Alliansen _skulle_ samarbeta.

  Detta har ingenting att göra med det sorgliga faktum att det finns socialdemokrater som går över till sverigedemokraterna. När de gör detta sviker de sina solidariska värderingar och byter planhalva på den politiska spelplanen.

 5. Nej Peter. De är INTE ett högerparti. De är HÖGEREXTREMA! Bunta ihop dem med Alliansen och du ger dem legitimitet.

  Det man MÅSTE göra är att skilja dem från högern genom att klart visa att Sd INTE är ett högerparti, de är högerextrema.

  Du skriver: ”När de gör detta sviker de sina solidariska värderingar och byter planhalva på den politiska spelplanen.”

  Det är exakt den attityden som gör att Sd kan växa Peter! Du legitmiserar Sd genom att säga att de är som de andra högerpartierna, och du smutskastar Alliansen genom att säga att alliansen är som Sd.

  Alltför många i arbetarrörelsen tänker om du och därför kan de inte ta debatten med Sd.s väljare, som ju är VÄNSTER, dvs kommer ur arbetarrörelsen. En valarbetare som tror att Sd:s väljare kommer från det borgerliga blocket kommer för det flrsta inte att se alla Sd-väljare i de egna leden, och för det andra KAN de inte ta debatten.

  Man får inte en Sd-väljare i arbetarrörelsen att välja S istället genom att köra det vanliga dussingnället mot alliansen. Det funkar inte.

  Vill du veta varför Sd kommer in i riksdagen? Se dig själv i spegeln!

  /T

 6. Pingback: Bloggens framtid… « Sverige är inte världens navel!

 7. Pingback: Socialdemokraternas misstag = Sverigedemokraternas succé! « Sverige är inte världens navel!

 8. Pingback: J’Accuse! « Sverige är inte världens navel!

 9. Pingback: Anonym

 10. Pingback: Kampen fortsätter! (J’Accuse!) « Sverige är inte världens navel!

 11. Pingback: Scaber Nestor - Blockpolitik Schmockpolitik och den autonoma vänsterns valarbete för SD.

 12. Pingback: Dag ett, och alla gör precis samma saker som innan valet! « Sverige är inte världens navel!

 13. Det känns lite löjligt att kasta bajs istället för att ta tag i problemet. Att kalla SD ett högerparti är naturligtvis helt och hållet sant och relevant. Det är INTE samma sak som att bunta ihop dem med Alliansen!

  De flesta SD-röster kom trots allt från M. Även numerärt. Detta är ett brett problem som man inte kan lösa genom att skylla på sossarna.

 14. Pingback: Sverigedemokraternas islamofobi var Sd.s akilleshäl! « Sverige är inte världens navel!

 15. Pingback: Jimmie Åkesson: ”Utlänningar ska utvisas om de kritiserar Sverige.” « Sverige är inte världens navel!

 16. Pingback: Lös integrationsproblemen – skapa ekonomiska frizoner « Sverige är inte världens navel!

 17. Pingback: Microsofts visioner om framtiden « Sverige är inte världens navel!

 18. Pingback: Politiker med visioner? « Sverige är inte världens navel!

 19. Pingback: Martin Ezpeleta om politikernas svek! « Sverige är inte världens navel!

 20. Pingback: Visioner av ett framtida samhälle? « Sverige är inte världens navel!

 21. Pingback: ”Leva som bröder eller gå under som dårar…” « Sverige är inte världens navel!

 22. Pingback: En eftervalsanalys av mina förutsägelser om valet! « Sverige är inte världens navel!

 23. Pingback: ”Bajs i grytan?” « Sverige är inte världens navel!

 24. Pingback: Varför det inte finns några intellektuella i Sverigedemokraterna « Sverige är inte världens navel!

 25. Pingback: J’Accuse 2! Vad fan håller ni på med? « Sverige är inte världens navel!

 26. Pingback: Och tokvänstern har inte lärt sig ännu… « Sverige är inte världens navel!

 27. Pingback: Det är inte Sverigedemokraternas fel! « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s