Sverigedemokraterna och Pia Kjærsgaard spottar på mitt Höganäs!

Så har galenskapen dragit in i mitt Höganäs, där jag växte upp. Pia Kjærsgaard och Sverigedemokraternas Jimmie åkesson har hållit ett gemensamt möte där idag, och spridit sitt hat mot muslimer och islam i Höganäs. Och detta i Tivoliparken av alla ställen!

I gamla stadshuset, Tivoliparken, samlades de judiska flyktingar som räddades över från Danmark till Sverige under krigsåren av lokala hjältar som Gunnar Nilsson. Att Sverigdemokraterna sprider samma hat idag just i mitt Höganäs, bredvid samma byggnad som för evigt är förknippad med räddandet av tusentals judiska flyktingar gör mig illamående.

Detta är ett fenomen som är djupt främmande för det toleranta Höganäs.

Gruvindustrin och invandrarna

Höganäs är orten som tog emot massor av invandrare under tiden stenkolsgruvorna byggdes upp under 1800-talets första år.

I 1810 skriver t.ex. Stawford, Höganäs Stenkolsverks chef, i sin dagbok: Den 4 april ankom en fänrik till Höganäs med 48 ryska desertörer (tidigare var det ju frågan om krigsfångar). De togs emot av John Stawford och placerades som kolbrytare i schakt XVI, medan de gamla arbetarna flytttades till schakt XIV. Ryssarna var faktiskt stillsamma och duktiga även om deras hygieniska nivå lämnade ett och annat att önska. Vid något tillfälle var de samtliga mer eller mindre berusade och en annan gång råkade de i gräl med de svenska gruvarbetarna. Vid slutet av 1812 var 28 man kvar, av vilka 14 var inskrivna som pionjärer.’

Släkter som Gregorioff och Markoff lever ännu i Höganästrakten. På den plats där Jimmie talade, där gamla Brorsbacke gruvschakt låg, har mina förfäder hälsat invandrarna välkomna i bygget av det gamla Höganäs i 200 år.

De danska judarna

Och Höganäs bidrog till räddandet av Danmarks judar.

För att påminna vad Höganäs är, och hur främmande Sverigedemokraternas Höganäs är, publicerar jag en artikel från 19/9 2003 om mannen som räddade judiska flyktingar under andra världskriget, Gunnar Nilsson:

Oktober 1943, mängder av flyktingar kommer från Gilleleje till Höganäs. Mitt i händelserna hamnar tullaren Gunnar Nilsson, som hjälper de danska fiskarna och flyktingar under resten av andra världskriget. Snart firas 60-års dagen av denna räddningsaktion då 960 flyende judiska män, kvinnor och barn fick en fristad i Sverige.

HÖGANÄS. Gunnar Nilsson, 88 år just i dag söndag, har varit med om 40-års firande, 50- års firande och nu blir det 60 -års firande. Och han är lite kluven till all uppmärksamhet. För själv ser han sig inte som någon hjälte.
—Det var en självklarhet att ta hand om dem, säger han och tar av sig solglasögonen.
De behövs inte längre i uterummet när persiennen är neddragen. En tidning ligger på bordet och bekväma stolar ger intrycket av att här sitter han ofta.
Både Gunnar och hans maka Clara bor kvar i huset som de byggde 1949-50 på Södra vägen i Höganäs.
– Då byggdes det ordentliga hus, säger han och tittar upp mot det bastanta gula teglet.
När han inte sitter hemma och läser ger han sig ut på sin dagliga cykelrunda, trots dåliga knä och en sviktande balans.
— Jag cyklar oftast en runda ner till hamnen, säger han.

Kontakten med hamnen vill han inte släppa. Här arbetade Gunnar Nilsson som tullmästare fram till pensionen med vissa avbrott, som FN-tjänst i Korea och Mellersta Östern på 1950-talet.
—Jag är nog lite av den äventyrliga sorten.
Men rädd var han aldrig när det var som tuffast under andra världskriget och under FN-uppdragen. Fast idag, när han ser tillbaka förstår han att han utsatte sig för faror. Framförallt när han hjälpte till att frakta över vapen och ammunition till den danska motståndsrörelsen.
—Det var inte lätt för mor, säger han och konstaterar att allt visste inte hustrun Clara vid den tiden.
De gifte sig med 1942 och första barnet kom 1943, därefter föddes ytterligare en son och en dotter.
Men för Gunnar var det ingen tvekan om att han skulle hjälpa det ockuperade grannlandet. Kriget märkes. Det var svart på andra sidan Sundet och antalet fartyg som kom för att lassa och lossa minskade.

Ännu närmare kom kriget i oktober 1943. Då beslutade nazisterna att ta itu med judarna i Danmark. I samband med sabbatsfirandet den 1 oktober skulle arresteringar sättas igång för att skicka cirka 7 000 danska judar till koncentrationsläger.
”Nu startade en räddningsaktion, som saknar motstycke i Danmark, ja i hela Nordens tidigare historia. Den koncentrerades framförallt till den nordliga och sydliga delen av Öresund och speciellt vad som skedde i den nordliga kring det danska fiskesamhället Gilleleje fick jag som tulltjänsteman i Höganäs tillfälle att lära känna”, skriver Gunnar Nilsson i en artikel i Kullabygd 1994.
Här berättar han hela historien om hur flykten gick till och hur man i Gilleleje bildade en kommitté för att kunna rädda så många danska judar som möjligt. Det var inget Gunnar Nilsson kände till innan flyktingarna kom utan en kväll stod de första där på kajen.
— De kom över med fiskebåtar, berättar han.
Under hela oktober månad lyckades 960 män, kvinnor och barn ta sig över Öresund utan att den tyska militären upptäckte dem. Något som Gunnar Nilsson fortfarande funderar på hur det kunde vara möjligt. Han är övertygad om att tyskarna blundade för vad som försiggick.

Några av de som flydde de här nätterna i oktober för 60 år sedan har han träffat senare, bland annat Hans Lachman, som var tre timmar gammal när han flydde med sin mor.
Gunnar Nilsson ställde inte bara upp för de judiska flyktingarna. I februari 1945 flydde hela Gillelejes fiskeflotta efter hot om att gripas för sina insatser. Då blev han både fiskehandlare och skeppsredare.
—Jag tog över båtarna och skrev köpekontrakt med dem allihopa. Men de fick inga pengar för det hade jag inte, säger han.
Därmed kunde de danska fiskarna fortsätta fiska, men under svensk flagg fram till krigsslutet. Det var dock inte bara de danska fiskarna han hjälpte .Efter kriget kom tyska fiskare till hamnen i Höganäs. De fick inte lägga till i Danmark och hade varken mat eller utrustning. Då såg Gunnar Nilsson till att de med engelska konsulatets inblandning fick hjälp.
Att hjälpa andra människor har också gått som en röd tråd genom Gunnars Nilssons liv. Men varför han vill hjälpa andra kan han inte riktigt svara på.
—Nobody knows, säger han leende.

Den 5 oktober uppmärksammar Höganäs kommun 60-års minnet av flyktingmottagandet. Då invigs en bronsskulptur, i form av en öppen hand. Den är gjord av Kerstin Ahlgren från Enskede gård, Stockholm och ska placeras längst ut på småbåtshamnens pir. Vid ceremonin är Gunnar Nilsson hedersgäst.
Han är även inbjuden till Gilleleje och dit åker han den 6 oktober. Där invigs en utställning, ”Frugt, flugt, flygtning” på Gilleleje Museum. Där visas även fiskeskutan ”Maagen”, som deltog i räddningsaktionen i oktober 1943. Den invigningen sker också den 5 oktober.
Därefter hålls en minneshögtid i Gilleleje kyrka den 6 oktober för att hedra de danska judar som gömde sig på kyrkans vind, men blev förrådda och sändes till koncentrationsläger.

Ann Richardsson

Trygghet och tradition i Sverige, säger Sverigedemokraterna… Tvi tusan! Traditionen visar att Höganäs är fltktingvänligt, och Sd vill ändra på detta!

———————————

Nytt: Expressen, HD, Svd, Svd, Expressen, Sd, Sd, Sds, Svd, PI, PI

och: Svensk Myndighetskontroll om Sd i Strömsund som vill förbjuda islam helt

——————

Dessutom…

Varför partierna måste ta debatten mot SD:s idéer nu!Argumenten mot Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraternas islamobi är som antisemitismenVarken burka eller Sverigedemokraterna!

Lägg till mig på twitter genom att klicka här!

För övrigt tycker jag ni också ska besöka Sverigedemokraterna.de kampanj mot Sd och länka till dem,

besök gärna Expo.se också!.

—————————————————–

Läs även andra bloggares åsikter om 

18 tankar om “Sverigedemokraterna och Pia Kjærsgaard spottar på mitt Höganäs!

 1. Sd:s sakargument diskuterar jag gärna. Det är legitima saker de pratar om. Det jag aldrig kan acceptera är hur de drar folk, kulturer och religioner över en kam. Det HAT de sprider mot islam och muslimerna är livsfarligt för alla nationer.

 2. Menar du verkligen att vi ska skicka flyktingarna till Kiruna før att jobba i gruvan?
  Næ, men skæmt och sido, før att vara en amatørhistoriker så ær du dåligt pålæst.vilket lyser igen nær du skriver i din blogg

 3. Det är inte precis kärleksfult det Du skriver på bloggen. Det är väl inte Sverigedemokraterna som gett bort ditt Höganäs? Din bitterhet finns nog att söka i andra orsaker. Utan att veta så speciellt mycket om just Höganäs och invandringen där så är det lättare att tro på att det är nyare invandring som spottar på Ditt Höganäs.

 4. Vi måste begränsa invandringen, det tycker jag vi ska inse. Vi har stor arbetslöshet just nu ca 400.000. De borde komma i första hand. Tar vi dessutom in ca 100.000 av människor från utlandet måste dessa tas om hand. Detta kostar många miljarder då det inte finns arbeta att få här. Tar bara upp denna del. Finns mera att tala om, men nöjer mig med detta.

  Såg att England nu kraftigt skär ned på invandringen då de insett att kostnaderna blir för stora om de fortsätter på den inslagna vägen.
  Vi har också inte råd att fortsätta som vi nu gör.
  Höja skatterna går alltid och om de rödgröna vinner valet vet vi vad som väntar!¨¨¨¨

 5. Jerlerup – du måste kunna även argumentera. Vad bestod SPOTTANDET av? Kan du tala om vad HATET bestod av? Jag är nyfiken. Det går inte för sig att bara kasta ur sig floskler!

 6. Och du skall prata om hat och spott? Inser du inte din likhet med riddaren av den sorgliga skepnaden? Du angriper svenska folkets senkomna insikt över att de blivit förda bakom ljuset av dina hjältar mångkulturförespråkarna. Dessa väderkvarnar kan du inte besegra. Vilket väl förklarar ditt frustande.

 7. Jag tror att totalt krig mot radikala muslimer är bästa lösningen. Islamister, kommunister och nazister skall besegras med våld, krig är enda lösningen.

 8. Ryssar (åtminstone från europeiskt orienterade delar av Ryssland) är förhållandevis kulturellt närstående och lätta att assimilera. Deras barn lär knappast begå rasistiska brott mot svenskar.

  Sverigedemokraterna har flera kandidater i valet med ryskt ursprung: Elena Yurkovskaya, Pavel Gamov och Oleg Datsishin är tre namn jag lagt märke till (ber om ursäkt om någon är från t.ex. Ukraina istället).

  Andra grupper är mycket svårare att assimilera. Ett aktuellt exempel är romerna som det sägs har varit i Sverige i många sekel, ändå är det svårt att hitta exempel på vad de har gjort för Sverige under all denna tid. Däremot är de envist segregerade och med extremt hög arbetslöshet och en icke upplyftande förekomst i brottsstatistiken.

  Risken är stor att en betydande del av muslimerna, även efter många generationer i landet, kommer att befinna sig i en liknande situation.

  Ditt exempel med gruvindustrin visar att sd har rätt: Invandrarens kulturella bakgrund påverkar hur pass väl det fungerar.

 9. ”Ditt” Höganas? Höganäs tillhör alla, även syrianerna i Södertälje, Sverigedemokraterna och mig. Du drömmer dig tillbaka till utopiska tider som aldrig funnits annat än i ditt huvud. Det där låter nationalistiskt 😉

 10. Ack Jerlerup ! Den som spottar är du.
  Ditt Höganäs? Då är det också ditt Sverige,eller ?
  Att objektivt klara av att se vad som pågår i vårt land,tycks inte vara din starkaste sida.
  Det tycks ju vara du som sprider hat.
  Att vara kritisk och ifrågasättande,är inte likställt med att hata !!

  Att ta del av uträknad fakta från oberoende källor,att om vi inte nyanserar invandringen,så kommer svenskarna att vara en minoritet i Sverige och även i ditt Höganäs, om 50 år.
  Är det det du tar strid för ??
  Gå gärna in på http://www.friatider.se
  Läs om att SD hade rätt ang. väldtäkter och kriminella handlingar.

  Maggan från Höganäs

 11. Och med ditt sätt att tänka, Maggan, är svenskarna redan i minoritet i Höganäs. På alla sätt och vis.

  Dels för att en majoritet av Höganäsarna redan har utländskt blod i sina ådror via invandrarna sen 1797 (då Stenkolsgruvan öppnades).

  Dels för att vi alla (nästan alla) är danskar i grunden, sen 1658…

  Jo, om jag skulle använda ditt sätt att tänka så vore det så.

  /T

 12. Nja, en vetenskaplig analys av svenskarnas födelsetal och invandringssiffrorna resulterade i en fingervisning där svenskarna i allmänhet skulle vara i minoritet om runt 40 år.

  Malmö flyttar människor ifrån i all hast som i andra orter med mycket invandrare, en ‘white flight’.

  Det intressant här är hur du kategoriserar de som flyttar ifrån kommuner som Botkyrka och Södertälje – är de möjligtvis rashatare Torbjörn?

  Du symboliserar debattklimatet i Sverige på I&I frågor där du dumförklarar de som röstar på SD genom att ständigt hylla mångkulturen som om det vore en gåva från himmelen – konflikten är – att du liksom alla journalister och elitpolitiker

 13. – inkonsekvent häver ur dig positivt OM DET SOM DU BEFINNER PÅ BEHÖVLIGT AVSTÅND IFRÅN.

  Att sitta i idyllen Björnlunda och klanka ner på SD är fullt av hyckleri, arrogans och ignorans.

  Torbjörn – lägg ner eller ta upp nyheter från PI som du besöker och ge din syn på de händelser som pågår i vårt avlånga land – mediecensur och stort demokratiförakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s