Eftervalsanalys del 2: Politik och framtidvisioner

Jag bor i Björnlunda, Gnesta. Det finns gott om ekdungar där jag bor. Vid hembygdsgården i Björnlunda finns ekar som lär vara mer än 300 år gamla. De högg visst ner ekarna här för att bygga upp den svenska flottan under Karl XI:s dagar. Det behövdes 2000 ekar för att bygga ett linjeskepp och flottan behövde många linjeskepp. Ekarna som användes skulle vara 150 till 250 år gamla, beroende på hur man skulle använda virket. De högg ner ekarna i Björnlunda och sen planterade de nya igen. Den svenska flottan 200 år senare behövde ju också ha ek, resonerade de.

Ett mer känt exempel är ekplanteringarna på Visingsö. Då var det den svenska flottans behov 1975 till 2100 de tänkte på. 300.000 ekar lär ha planterats i det projektet, de flesta av dessa på Visingsö. Även år 2010 behövde ju Sverige en stolt flotta av segelskepp, tänkte man.

År 1831 inleddes ekplanteringen på Visingsö av hovjägmästare Ström. 1975 anmälde generaldirektören för Domänverket (som förvaltade odlingen) till flottan att virket var färdigt för leverans. Flottan tackade nej. Nu är området natureservat. En del går till att tillverka tunnor, för ektunnor behövs än idag.

Kan du tänka dig Anders Borg eller Mona Sahlin sitta och besluta om frågor som rör hur Sverige ska se ut om 200 år?

Läget!

– Vi har fortfarande atombomber nog för att döda alla på den här planeten…

– Det finns fortfarande folk som svälter på den här planeten, det tar minst 30 år att utrota svälten och den värsta fattigdomen.

– Inom de närmaste hundra åren riskerar vi att drabbas av katastrofer på grund av miljöproblem, om vi inte ändrar inrikting på vårt globala tänkande nu.

– Vi har en ny istid att vänta när som helst inom de närmaste tusentalet år, hur gör vi för att stoppa den?

– Och rent statistisk bör vi när som helst drabbas av ett störra nedslag av en stor meteorit här på jorden. Ett sånt nerslag kommer att drabba hela planeten. Hur förhindrar vi detta?

– Och vad kommer den fantastiska internetrevolutionen att innebära för  mänskligheten?

Löjliga frågor?

Löjliga frågor? Inte om mänskligheten vill överleva! inget politisk alternativ är seriöst som inte aktivt diskuterar frågor som dessa!

Det är ett demokratiproblem att framtidsdebatten saknas, eller är liten, lokal och begränsad. Det är lokala frågor, i bästa fall nationella som ska diskuteras. Och planerna får inte sträcka sig för långt fram. Undantaget är för vissa delar av miljödebatten och när man planerar att bygga nån ny bro eller tunnel, eller en förbifart runt en stad.

Men vilket Sverige vill vi ha?

Det slog mig redan 1988 när jag irrade runt i politiken och bara visste en sak. Ett parti utan framtidsvisioner går jag inte med i. Men jag hamnade fel ändå. Man är ung och dum… Men frågan kvarstår. Den fråga som förföljer mig varje gång jag studerar politiken i Sverige, och runt omkring mig. Var hittar man de som vågar sätta visioner om framtiden, på alla plan, främst… Politiska grupperingar, som utan foliehattar, utan att vara religiöst sekteristiskt, utan nationalistiskt skitsnack eller kommunistiskt struntprat, ” diskuterar hur framtiden i stort och smått borde te sig.

Experter undrar varför Sverigedemokraterna får röster, och varför invandrarna i invandarförorterna väljer att inte rösta. Och de ser inte att anledningen är densamma. (Istället gnäller man på varandras politiska motståndare!) Man ser inte problemen och har inga visioner för att hur problemen ska arbetas bort och hur Sverige ska se ut om 50 år.

Jag kommer att ägna en hel del tankar åt att leta rätt på visioner och visionärer framöver. Egentligen hade jag tänkt vänta med detta till efter valdagen. Men… valet ÄR redan över på ett sätt!

Som våra visioner är om framtiden, så blir samtiden. Saknas visioner om framtiden blir världen därefter. Och folks hopp blir därefter. Är det så egendomligt att nåt sånt som Sverigedemokraterna kan vinna stöd då?

Läs del ett här: Årets första eftervalsanalys.

PS om Piratpartiet

Ett positivt undantag är Piratpartisterna runt 2022.nu som gör ett aktivt försök att iallafall tänka 12 år framåt i tiden.

Piratpartiet har en stor vision som talar för dem, internets frihet och datarevolutionen, och visionen om en värld där det finns kontrollmekanismer mot myndighetsförtryck. Bara de tar sig upp ur fildelningsträsket och upphovsrättsdiskussionerna skulle de kunna bli riktigt stora. I år ska de vara glada om de kommer över 0,5%.

Det är symboliskt viktigt att ta strid mot razziorna som pågår med räder för att fånga fildelare, bara man inte glömmer att det är motståndet mot KONTROLSAMHÄLLET och MYNDIGHETSFÖRTRYCKET, inte fildelningen i sig, som Pp kan vinna röster på.

Rekommenderad läsning finns hos Beelsebjörn, HAX,Christian EngströmScaber NestorNiklas DoughertyCopyriot,QerAnna TrobergAnders TrobergTrollanPolisstaten,SatmaranStefan FlodMichael GajditzaDaniel Gustafsson,Farmor GunJerker NilssonErik HultinIpse Cogita och  Kulturbloggen

Nytt: Svd, Svd, storstad

——————

Dessutom…

Varför partierna måste ta debatten mot SD:s idéer nu!Argumenten mot Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraternas islamobi är som antisemitismenVarken burka eller Sverigedemokraterna!

Lägg till mig på twitter genom att klicka här!

För övrigt tycker jag ni också ska besöka Sverigedemokraterna.de kampanj mot Sd och länka till dem,

besök gärna Expo.se också!.

—————————————————–

Läs även andra bloggares åsikter om 

31 tankar om “Eftervalsanalys del 2: Politik och framtidvisioner

 1. Fildelningsträsket har vi lämnat för länge sedan. Nu gäller det att försvara Internet mot döende dinosaurier som fastnat i sörjan och försöker ta friheten på nätet med sig ner i djupet. Upphovsrättslagstiftningen används ju som ett vapen av dem och därför behöver vi ta det ifrån dem.

  Du kan ju inte mena allvar om du tror att vi inte kommer över 0,5%. Vi fick ju 0,63% i förra riksdagsvalet och då hade vi bara funnits i åtta månader. Tror du verkligen att vi gör ett sämre resultat den här gången?

 2. En väl utbyggd immaterialrätt är ett kännetecken på ett högt civiliserat samhälle. Immaterialrätten är strängt reglerad genom många internationella konventioner. Försök görs i Sverige av PP att inskränka upphovsrätten. I denna eftervalsdebatt ! finns det skäl att påpeka att piratpartiets nullifiering är en följd av deras svårigheter att balansera i svensk lag. Skall man tillåta lite pedofili eftersom man också bör nagga på immaterialrätten ?

 3. Satt på en webbkonferens om OER idag (Open Educational Resoursces). Vi diskuterade bland annat hur vi ska kunna använda det fria material och de resurser som faktiskt finns. Skolan är i en förändringsfas där vi måste bli bättre på att dela, dela på ett schysst sätt och med elevernas framtidsbehov i åtanke. Att Läromedelsföretagen riskerar att klänga sig kvar likt musik/filmbranschen är en risk. Hamnar skolan i kläm likt de tidigare branscherna har vi dock ett riktigt allvarligt samhällsproblem. Vi får inte låta en bransch styra agendan igen. Speciellt inte skolans.

  Mig veterligen finns det inget parti som vill diskutera detta. Det är betyg, ordningsregler och tom. politiker som tycker att skolan borde vara en arbetsplats utan datorer. Läres gör man bäst med en lärare, framför en kateder! Basta!

  Att hela samhället befinner sig i ett skifte skiter de gängse politikerna i då de jagar billiga poäng. Ge mig ett parti som diskuterar långsiktiga lösningar för skolan och jag kommer att lyssna.

  Återigen: Läs boken ”Tänk Om!” av Fredrik Svensson och börja fundera om det kanske är en mer stimulerande miljö eleverna behöver, fylld av fria, kreativa verktyg för att möta Sveriges behov i morgon. Inte elever som matas ut i samhället likt bilar på löpande band.

 4. Jorden har haft ett antal istider med jämna mellan rum på ungefär 100.000 år, vi befinner oss nu i en värmetopp, därav Global Warming hysterin. Köpa land i Afrika och bygga upp New Sweden är en möjlighet.

  Nästa istid är inte ett lika akut problem som kriget mot islam som västvärlden måste vinna.

 5. Vore inte fel med lite framtidsvisioner. Det är helt dött på det området. Ingen som tänker längre än max 10 år nu för tiden. 😦

 6. Björnlunda är toppen,minns med glädje alla de år vi badade i Kyrksjön tills vi fattade att det inte var en kyrksjö utan en skitsjö som långtomlänge blev belagd med badförbud.
  Förövrigt har vårt 300- åriga sommarhus ett flertal ggr blivit länsat av polska stöldligor.
  Därför känns det riktigt bra att ha en GW Persson med älgstudsaren i högsta hugg i knutarna!
  Förövrigt blir det nog en riktigt fin SD höst!

 7. Framtidsvision: http://murslev.blogspot.com/2010/09/den-positiva-visionen.html

  Framförhållningen säger oss att vi NU måste bestämma om vi skall komma att ha bytt ut den etniskt svenska populationen mot en etniskt arabisk dito inom ett par hundra år. I nuvarande takt har vi muslimsk majoritet i landet vid pass år 2050, alltså ungefär samtidigt som vi har utvecklat alternativ till oljeberoendet och samtidigt som den arabiska oljan är slut. Ett sådant sammanträffande!

  Pappan

 8. En heltäckande analys, verkligen.

  Jag läste det du skrev om valfilmen som du kritiserade. Problemet är att du inte ser bjälkarna i dina egna ögon, men klagar på stoftkornet i Erik Almqvist ögon, Pappan!

  /T

 9. Pingback: Eftervalsanalys del 3: de skulle ha bemötts med argument, inte spyor! « Sverige är inte världens navel!

 10. Pingback: Bloggens framtid… « Sverige är inte världens navel!

 11. Pingback: J’Accuse! « Sverige är inte världens navel!

 12. Pingback: Anonym

 13. Pingback: Kampen fortsätter! (J’Accuse!) « Sverige är inte världens navel!

 14. Pingback: Dag ett, och alla gör precis samma saker som innan valet! « Sverige är inte världens navel!

 15. Pingback: Sverigedemokraternas islamofobi var Sd.s akilleshäl! « Sverige är inte världens navel!

 16. Pingback: Jimmie Åkesson: ”Utlänningar ska utvisas om de kritiserar Sverige.” « Sverige är inte världens navel!

 17. Pingback: Lös integrationsproblemen – skapa ekonomiska frizoner « Sverige är inte världens navel!

 18. Pingback: Visioner och framtidsidéer « Sverige är inte världens navel!

 19. Pingback: Microsofts visioner om framtiden « Sverige är inte världens navel!

 20. Pingback: Frihet « Sverige är inte världens navel!

 21. Pingback: Politiker med visioner? « Sverige är inte världens navel!

 22. Pingback: Martin Ezpeleta om politikernas svek! « Sverige är inte världens navel!

 23. Pingback: Visioner av ett framtida samhälle? « Sverige är inte världens navel!

 24. Pingback: ”Leva som bröder eller gå under som dårar…” « Sverige är inte världens navel!

 25. Pingback: En eftervalsanalys av mina förutsägelser om valet! « Sverige är inte världens navel!

 26. Pingback: ”Bajs i grytan?” « Sverige är inte världens navel!

 27. Pingback: Varför det inte finns några intellektuella i Sverigedemokraterna « Sverige är inte världens navel!

 28. Pingback: J’Accuse 2! Vad fan håller ni på med? « Sverige är inte världens navel!

 29. Pingback: Eftervalsanalys del 4 « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s