Årets första eftervalsanalys!

"När förnuftet sov, skapades Sverigedemokraterna..."

Nu när det snart bara är en vecka kvar till valet är det dags att inleda eftervalsanalysen och eftervalsdebatten. Jag har många funderingar och kommer att delta aktivt i eftervalsdebatten. Om inget jättestort skulle ske, om ingen lägger om taktiken, och om ingen gör bort sig ser jag ungefär detta scenario.

Vem som vinner valet är lite osäkert, eftersom det beror på vilka partier som klarar sig kvar över 4% men jag tror Alliansen gör det. För Socialdemokraterna vore det bästa att de förlorade för då skulle de tvingas ta sig en funderare på hur de gör fel. Vinner de kommer inte den interna debatten igång på samma sätt om begångna fel och nya riktlinjer kan inte dras.

Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får ca 5-6%.

Ja, det låter egendomligt att en blogg mot Sd skriver nåt sånt, men vad ska man annars göra när man ser att de politiska partierna inte tar debatten MOT Sverigedemokraterna eller de idéer bland vanligt folk som ger stöd till Sd. Roliga Hitlerfilmer i all ära, men det hjälper bara att mobilisera de redan mobiliserade. Folk väljer Sd för att de ser att det finns problem i samhället och tabun i debatten, utan att ta upp dessa problem, diskutera de tabubelagda frågorna och bemöta Sd:s idéer kan man inte stoppa partiets väg in i riksdagen.

Det har jag sagt från dag ett för den här bloggen. Nu är det en vecka kvar och för sent. Nu hänger valresultatet på om Sd gör bort sig (då kan de åka ut) eller om de etablerade partierna gör bort sig (då Sd kan få över 6%).

Hur reagerar Socialdemokraterna?

Väljarundersökningen på valdagen kommer att chockera Socialdemokraterna eftersom VALU och SCB återigen kommer att komma fram till att Sd:s väljare kommer från arbetarrörelsen, precis som 2006. Förhoppningsvis kommer partistrategerna fram till att man valde fel väg, men eftersom dessa strateger vid motgången 2006 inte ändrade politik utan sa ”vi kör på med mer av samma sort”, finns risken att de gör så 2010 också. Det hänger på om S kommer till makten eller inte. Kommer sossarna till makten och de fortsätter att bemöta Sd som nu bådar det inte gott för 2014. Förlorar sossarna valet ryker Mona Sahlin och då finns det utrymme för självkritik.

Jag vet att många antirasister som ägnat dagar och veckor och månader åt att bekämpa Sd genom möten, artiklar och arbete inom arbetarrörelsens led kommer att skaka på huvudet åt mig nu när de läser detta. Men så är det. Det finns en gigantisk skillnad mellan hur Sd bemöts och hur Sd får sitt stöd bland folk.

Om inte vi antirasister kan känna av hur stämningen är bland vanligt folk kan vi aldrig bemöta Sverigedemokraterna effektivt.

Det ironiska är att en massa folk från de olika partierna tycker att partierna gör ENORMT  MYCKET för att stoppa Sd redan idag. De kommer givetvis att bli irriterade och sura på mig. Nåja, förhoppningsvis vaknar de upp efter valet och inser att de gjorde nästan allt… utom att bemöta Sd:s idéer UTÅT och OFFENTLIGT i stor skala. Dessutom glömde Socialdemokraterna bort att medge att det existerar samhällsproblem och att Sd vinner på att dessa problem ännu till stor del sopas in under mattan…. Dessa små detaljer glömde Socialdemokraterna!

Inte vågmästare

Sverigedemokraterna blir inte vågmästare, hur än valresultatet utfaller. Men väl i riksdagen kan de börja bygga upp en maktbas. Deras drömsenario är att Socialdemokraterna vinner valet. Då kommer Sd att ha ett guldläge inför 2014 och kan plocka både röster från sossarna och Alliansen, om inte arbetarrörelsen kommer igång med ett internt självkritiskt arbete. (Men hur ska man lyckas vara självkritiska om man vinner och är rusiga över vinsten?)

Partierna försöker hitta egna lösningar och går förbi Sd. En tänkbar variant är Alliansen väljer att regera med stöd från Miljöpartiet.

Om Alliansen vinner blir det väl ungefär som nu, med skillnaden att Alliansen måste manövrera med tanke på hålla Sd stången.

Med tanke på Folkpartiets framtoning kommer Alliansen nog att försöka göra några utspel för att dra uppmärksamheten från Sd. Lite mer burkaförbud och lite hårda tag och lite mer pengar till polisen. Utan en grundläggande debatt om sakernas tillstånd spelar detta Sd i händerna hur väl än enstaka aktörer menar.

Piratpartiets chockval

Piratpartiet kommer att befinna sig i nån slags chock efter valet. De kommer att undra varför deras resultat blev så lågt. En del kommer att skylla på media, andra på att kampen mot Sverigedemokraterna ledde till att folk röstade på de etablerade partierna.

Piratpartiets framtid efter valet kommer till stor del att bero på om Pp kan få igång en intern självkritisk debatt eller inte.

Kommer de att inse att om man skriver valmaterialet, och har en politik, som riktar sig in på en målgrupp på mindre en två procent av landets väljare, så ska man vara glad om man ens lyckas få en tredjedel av denna målgrupp att rösta på Pp.

Partiet fick röster i EU-valet eftersom partiet sågs som en sorts politikens ”Wikileaks”, ett slags politikens JO eller JK, som skulle stoppa myndighetsmissbruk och kontrollsamhället. Fildelningen och upphovsrätten var inte anledningen till partiets stöd i EU-valet, orsaken till stödet var djupare än så eftersom fildelningen blev SYMBOLEN för en vilja att kontrollera myndigheternas utövning. Den blev en symbol för frihet.

Av denna önskan bland folk att få ett parti som kontrollerar myndigheter och regeringar på alla sätt, och bekämpa maktmissbruk, blev ett parti som i sin valretorik mest pratar om fildelning och censur av internet och e-trafiken. Ett parti som har ett valmaterial som till och med får fildelare att somna av leda när de läser det. Hur det kunde gå så fel trots att det finns så många i partiet vars engagemang sträcker sig utöver bara skydd mot elektronisk avlyssning, är viktigt att debattera. Den debatten blir avgörande för Piratpartiets framtid.

Att Feministiskt Initiativ får fler röster än Pp borde också få partiet att tänka till och inte bara skylla på media.

Nytt liberalt parti?

Piratpartiets misslyckande, Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, det ökade samarbetat mellan olika liberala grupper över partigränserna och kritiken mot det svenska valsystemet, kommer att öppna upp diskussionen om ett nytt liberalt parti i Sverige.

Om Alliansen gör som sina partibröder i Europa och börjar föra en politik i Sverigedemokraternas riktning, så kommer detta att ännu mer öppna upp för en sån debatt. Samma sak om Alliansen skulle förlora valet.

De band som knutits över partigränserna, som man kan se en del av i valet (Liberati, etc) kan då resultera i nåt helt oväntat, en ny partibildning i det borgerliga blocket.

Jag hukar mig…

Nu kommer det att komma ruttna tomater från alla håll. Framför allt så kommer en del att säga att jag är uppgiven när det gäller chansen att förhindra spridandet av Sverigedemokraternas idéer. Det är jag inte. Men jag tror att som läget är nu behöver politikerna känna av chocken att Sd faktiskt kom in i riksdagen för att kunna mobilisera sig effektivt.

Jag började blogga i juni efter att ha hållit mig från politiken i många år (eftersom jag var ganska fel ute politiskt sett). Det jag har sett imponerar inte på mig alls.

Jag tar egentligen inte ställning mellan höger och vänster. Livet har lärt mig att lösningarna på problem brukar finnas på mer än ett håll. Min inställning till politik idag är tvärpolitisk. Jag ser mycket hos Vänstern och sossarna som jag tycker behövs, och mycket hos moderater och libertarianer och Piratpartister.

Det finns utrymme för förändring i Sverige, men då måste vi först inse att SJÄLVKRITIK är A och O. Att kunna uttala de magiska orden: ”vi hade fel” eller ”vi valde fel väg”… Först då kan man leta efter alternativa färdvägar! Och detta kommer jag att arbeta för efter valet.

Och därför är denna eftervalsanalys jag gör redan innan valdagen, inte pessimistisk och uppgiven, utan NÖDVÄNDIG.

Sverigedemokraterna – nej tack!

Men jag kommer att fortsätta argumentera för att stoppa Sd. Partierna KANSKE har nåt triumfkort de bara väntar att få spela ut…

En sak är klar… I min vision av det framtida Sverige finns inget utrymme för ett parti som sprider HAT och FÖRDOMAR som Sverigedemokraterna. Det är helt ok att kritisera religioner, men fördömer man en religion genom att kalla den nazistisk eller anser att den är värre än nazismen, så sprider man HAT. Och det är inte acceptabelt!

Mitt Sverige är frihetens och toleransens Sverige, inte Sverigedemokraternas nidbild av Sverige. Och kampen mot hatet får aldrig upphöra! Och jag tror att de flesta av Sverigedemokraternas väljare kan fås att inse att partiets hat inte är förenligt med varken sunt förnuft eller svenskhet.

Men när man ser allt fler och fler människor på diskussionsforum som Familjeliv, eller ute i ”verkligheten” som säger att. ”politikerna säger aldrig vad det är som är så FEL med Sverigedemokraternas politiska förslag”, så förstår man att nåt har gjorts fel i årets debatt.

PS

Och givetvis hoppas jag att hela min valanalys är fel, att jag får säga ”jag hade fel”… Jag hoppas folk är vettiga och säger nej till spridande av hat och håller Sd utanför riksdagen. Jag hoppas att partierna tar fram triumkorten mot Sd och jag hoppas att Pp skärper till sig. Jag hoppas att Sossarna får igång en härlig intern självkritik och förnyelsearbete även om de kommer till makten och att Alliansen inte flirtar med Sd! Jag hoppas att partierna tar itu med de stora integrationsproblemen i våra förorter och slutar behandla invandrare som andra klassens människor, etc, etc…

——————

Dessutom…

Varför partierna måste ta debatten mot SD:s idéer nu!Argumenten mot Sverigedemokraterna!

Sverigedemokraternas islamobi är som antisemitismenVarken burka eller Sverigedemokraterna!

Lägg till mig på twitter genom att klicka här!

För övrigt tycker jag ni också ska besöka Sverigedemokraterna.de kampanj mot Sd och länka till dem.

—————————————————–

Nytt: GD, SL, HD, AB. M, Pp, Blogge, PP, Liberati, Anna Troberg, Jesper Svensson, Svansbo, FarmorGun, PP, Svd, Tokmoderaten, LouiseP, Svd, Beijbom, AmandaBrihed, Svd, Svd, Svart Måndag, Dn, Schultz, GP, Gp, Gp, Gp, Skanskan, Skanskan, Sds, Sds, Expressen, Sds, Rudberg, Expressen, Peter ANdersson, Kent Persson . Essbeck, A Broman, Alliansfritt Sverige, Proffstyckarna, Lzac, Isobel, Felten, Klara, PI, Alliansnytt, FN . Hax, HAX

Läs även andra bloggares åsikter om 

47 tankar om “Årets första eftervalsanalys!

  1. Inga tomater härifrån, trots vad du säger om PP. Jag tror att du har fel där, men det är egentligen anyone’s guess. Vad gäller intern diskussion finns det lika många som hävdar att den varit PROBLEMET, för tro mig – den interna diskussionen har varit livlig.

    I övrigt en mycket intressant analys, som jag får fundera lite mer på innan jag kommenterar ytterligare. kanske kan bli ett inlägg av det här, vartefter.

    Tack för boktipset i förra inlägget förresten 😉

  2. Jag vet att det har funnits en diskussion inom Pp. Jag är rent formellt sett faktiskt medlem i Pp. Och hyser mycket sympati med Pp trots att jag är i grunden tvärpolitisk. Men det jag gillar med Pp är den potential partiet har att bli de som kontrollerar överheten PÅ ALLA PLAN.

    Men det pågår ett val och man vänder inte en sån skuta som Pp:s mitt under pågående sjöslag. Efter valet blir det debatt om vad som gick fel, där ska jag delta!

    Då måste Pp, om Pp ska ha en chans, bli ett parti för kontroll av överheten i första hand, inte ett parti för fildelning och upphovsrätt i första hand.

    /T

  3. Intressant analys, det är möjligt att du får rätt, det får vi se.

    Om PP kommer in eller inte vet vi ju ännu inte, jag skulle säga att det är 50% chans i dagsläget, men mycket kan ännu hända. Dock är jag synnerligen skeptisk till att Fi skulle få fler röster än PP, då de i första hand är ett rimligt alternativ för vänsterpartister och vänstersossar. Till skillnad från PP som attraherar frihetliga från hela det politiska spektrat, vilket jag väl visade på Svenska Dagbladet förra veckan då jag som liberal centerpartist skrev en debattartikel tillsammans med en socialdemokrat om att rösta på PP:
    http://lakonism.blogspot.com/2010/09/en-sosse-och-en-centerpartist-vi-varnar.html

    Vad det gäller PP:s val av fokusfrågor så tror jag övervaknings-, öppenhets- och rättsäkerhetsfrågorna är de som är intressanta för folk över 25. Fildelningsfrågorna lockar nog mer de som är under 25, väldigt generaliserat. Du läste väl på livbåten:
    http://fridholm.net/2010/09/04/att-na-oss-40-med-piratbudskap/

  4. Är det så konstigt??
    Sahlin och Ohly är för pappersfri amnesti för varenda asylinvandrare!! Medan Sverige sjunker och inga pengar finns för pensioner och sjukvård och inte till ungdomarna heller!

  5. Ja, så ser många på det. Då gäller det att visa att det finns lösningar som innebär att man BEHÖVER arbetskraft, fixar pensionerna och sjukvården samtidigt.

  6. Hej! Du verkar lida av en slags fobi, SD-fobi. Fråga dig VARFÖR det partiet får stöd av 4-6% i opinionsundersökningar. kan det vara så att det faktiskt finns fog för att en del av väljarna anser det partiet vara deras första-alternativ? Fobier kan lämpligen behandlas av en psykolog eller terapeut, i svårare form i kombination med olika farmaka.

  7. @jerlerup

    Du skriver:
    ”Det är helt ok att kritisera religioner, men fördömer man en religion genom att kalla den nazistisk eller anser att den är värre än nazismen, så sprider man HAT”

    Syftar du på islam så har du fel. Då sprider man nämligen sanningen!

    Till alla hjärntvättade svenskar; läs på om denna aggressiva medeltidsreligion och gå inte längre på pk-maffians lögner!

    Till jerlerup; sök hjälp för din SD-fobi (som även föregående skribent tipsade om) och islamofili etc.

  8. Ja, vad då då. Kommunisterna fick 10% 1944. I Hitlertyskland fick nazzarna 33% och i Sovjet brukade Kommunisterna få 99,998%…

    Ett fel är ett fel även om 6% av befolkningen stöder felet.

    /T

  9. Jag tror att du har helt rätt utom möjligen i två saker. Jag tror att PP landar på 2,16%. Jag tror även att det på ett sätt är positivt att SD kommer in i riksdagen. Väl där så kommer de, som alla extremistpartier, att dels granskas och utsättas för de andra partiernas öppna kritik på ett sätt som inte skett så här långt och dels så kommer inre motsättningar och försök att infria alttför högt ställda förväntningar att leda till att partiet åter splittras på ett sätt som gör att de inte kommer in 2014.

  10. Jag misstänker att enda anledningen till att de röda inte tar upp debatten med SD är för att förstöra för alliansen, det är alliansen som förlorar röster till SD.
    Det är alliansens ansvar och visa vilken bluff SD är eftersom det är deras röster som kommer att gå över till SD.

  11. Z. Du har fel. 58% av väljarna förra valet var LO-medlemmar, den största siffran för något parti. De kommer från SOSSARNA och det tragiska är att S sprider myten att det inte är så.

    Michael. Sd är inget Ny Demokrati. Jag tror inte vi blir av med dem lätt.

  12. Inget Ny demokrati men likväl ett extremparti och de på högerkanten har historiskt haft samma fömåga (nästan) att splittras som de på vänsterkanten. Vad som även kommer att bli en tung påfrestning för dom är själva den tröghet som riksdagsarbetet utgör och tålamod tillhör inte extremismens arsenal direkt. En faktor till är kompetensen. Du har ju liksom mig läst t.ex Ekeroths och Alfssons bloggar och de tyngs inte direkt av kunskaper. Det går att vara populistisk och att leva på slagord i en blogg eller på torgmöten under en valrörelse. I längden så håller dock inte det utan det krävs helt enkelt mer och jag tror inte att det finns hos SD:s riksdagskandidater.

  13. Pingback: Eftervalsanalys del 2: Politik och framtidvisioner « Sverige är inte världens navel!

  14. Mycket intressant valanalys så här på förhand. Du har helt rätt angående både behovet av öppen dialog och angående att sossarna måste förnya sig.

    För mig som utbildad nationalekonom är S inget alternativ. Jag och många kollegor med mig ser tyvärr att de tagit steg i fel riktning sedan förlusten 2006. Det som Ingvar och Göran byggde upp har förnyarna rivit upp och backat på. Det är inte förnyelse, utan det är returbiljett till 70-talets sossepolitik. Den är mer vänster än tidigare.

    Ska jag våga mig på en valanalys i 7 punkter varför det går dåligt för sossarna i årets val:

    1. De tappar många LO-väljare till SD och M av helt olika skäl: ”Trasproletärer” med Karl Marx ord, eller ”white trash” på ungdomsspråk, ser att många invandrare är arbetslösa och om några får jobb ”på deras bekostnad” så drar de den förenklade slutsatsen att det blir lättare att få jobb om, och bättre ekonomi för sverige, utan invandrare. Därför går de till SD. Det andra tappet är alla de på arbetsmarknaden väletablerade LO-medlemmar som ser att de genom jobbskatteavdraget fått flera tusen mer i plånboken: De går till M för att behålla mer av den egna lönen.

    2. De fokuserar på fel frågor: Väldigt krasst: S är stora bland trettiotalister, invandrare, arbetslösa samt bland LO-medlemmar. Byggnads medlemmar skiter högaktningsfullt i HBT-frågor, föräldraförsäkringens delning mm. I dessa frågor är både LO-kollektivet och stora invandrargrupper övervägande mycket värdekonservativa.

    3. De fokuserar på fel geografiska områden: S största målgrupper finns i tätorter med 1000 till 50000 invånare, särskilt starka är de i avfolkningsbygder i norr och väster och som svagast i universitetsstäder i Götaland och Svealand. Men de starka S-fästena i orter som Munkfors, Hagfors, Hofors, Degerfors osv känner sig helt bortglömda när partiledningen i Stockholm gör det ena desperata Butlerutspelet efter det andra riktat mot lattestressade storstadsmänniskor. S kan inte vara Stureplan och Järnverk samtidigt. Butlerutspel imponerar inte på avsedd mottagare och alienerar istället kärnväljare.

    4. De har fel kompisar: Hur mycket Mona Sahlin och partiledningen inser att de är i behov av V för att nå majoritet blir det väldigt fel att gå samman med bensinfientliga MP och gammelkommunisterna i V. S kärnväljare trettiotalisterna är gamla nog att minnas det VPK där partiet styrdes indirekt av sovjetiska ombud. På idolen Elanders tid var VPK huvudmotståndare och arvsfiende. Det sitter kvar hos äldre sossar. Dessutom ogillar äldre gråsossar i Byggnads och metall Miljöpartiet. Bor man i t.ex. Munkfors eller Hofors behövs bilen. Därför är de rädda för ”SoFo”-människornas åsikter som starkt präglar MP.

    5. De valde fel partiledare: Jag vet att detta är en mycket öm tå. Men så är det. S skulle aldrig ha valt Mona Sahlin. Hennes dåliga track record av fiffel, p-böter och konkurs mm kommer hon aldrig komma undan. Nu är det väldigt lätt för motståndare att inkompetensförklara henne och det spiller av på hela partiet som valde henne.

    6. ”Det nya arbetarpartiet” och Anders Borg: Att det går dåligt för S beror också i hög grad på att Moderaterna med Anders Borg har rekordhögt förtroendekapital efter lyckosamt bemötande av finanskris och ständiga rapporter om hur mycket bättre Sverige klarat sig än andra jämförbara länder. Jobbskatteavdraget som riktar sig rakt mot S gamla kärnväljare med inkomster kring 20000 kr/månad är en valvinnare. Detta val väljer alla plånboksröstare med fast anställning bort S.

    7. Rädslan för SD: En god del tidigare sosseväljare som är osäkra eller uppgivna insåg innan valdagen 19 september när Alliansen pendlade kring 50% i varje opinionsundersökning att det var dags att stödrösta på Allianspartierna för att stänga ute SD från allt reellt inflytande. Därför la de ner sin röst eller röstade borgerligt. Många av dem för första gången i livet.

    8. ”Oschyssta metoder”: Människor som står i valet och kvalet och genom media får höra om hur S röstfiskar med t.ex. ”röstskola” tenderar att bli besvikna och välja ett annat parti. De röster som aktionerna gav kan inte väga upp de röster som tappas på negativ publicitet. Informationssamhället 2010 är inte nådig mot den som använder tveksamma metoder.

  15. Jag vill snabbt kommentera min egen punkt nr 8 innan någon anklagar mig på falska grunder. Jag påstår inte att det är valfusk med ”Röstskola”. Men det är inte den juridiska gränsen som spelar roll här. Blotta ifrågasättandet av omdöme, etik och moral räcker för att väcka en tanke, en känsla.

  16. Du gör en rolig och delvis bra eftervalsanalys.

    Du är emellertid full med fördomar som fördunklar Ditt omdöme. Jag är Sverigedemokrat och Du påstår upprepade gånger att jag hyser hat mot något. Det skull isåfall vara mot sådana som påstår att jag har åsikter som jag inte har (men knappast hat).

    Du påstår också att vi har en nidbild av Sverige. Det är nog så att våra framgångar beror på att det Du kallar vår nidbild är en ganska riktig bild av Sverige för väldigt många.

    Eftersom Du trots allt inte har en orimlig syn på vår politik, vore det roligt att höra vad Du tycker om demokrati. Är demokrati ett begrepp som var och en kan tolka hur som helst ? Är demokrati åsiktsfrihet för alla ? Är demokrati yttrandefrihet för alla ? Är demokrati att fritt få framföra sina åsikter för alla ?

    Du har dessutom fel: SD:s valresultat blir närmare 10 än 4 procent.

  17. Carls punkter är också oerhört riktiga och intressanta.

    Jag tror han har rätt i allting utom punkt 7. Varför skulle sossar hellre rösta på (ha röstat på
    🙂 ) moderaterna än SD ? Det skulle intressera mig att veta.

    Det är naturligtvis lätt att så här efter valet och sverigedemokraternas stora framgångar bli stor i truten. Vi måste emellertid efter festandet inse att väljarna har stött oss för att åstadkomma FÖRÄNDRING. Och för detta kommer att krävas ett hårt arbete. Just nu är vi emellertid bara så LYCKLIGA.

  18. För mig (och många andra) har det aldrig primärt varit en fråga om upphovsrätt, utan just en kamp mot ett övervakningssamhälle som eroderar grundläggande friheter, rättigheter och rättssäkerhet gradvis, tills det slutar med att vi blir beroende av statens välvilja, utan egentligt skydd i lagstiftning. Upphovsrättslobbyn är bara ännu ett ekonomiskt starkt särintresse som lobbar mot politiker som är för fega och egenintresserade för att stå emot.

    Du verkar ha läst en del av det jag skriver, så du har nog listat ut det. Fighten om upphovsrätten är en del i det hela, men det går djupare, som du vet.

    Vill du ha en liten vink om hur det kanske blir i en framtida breddning, rekommenderar jag en titt på hur piratideologin tillämpas i lokalpolitiken. Ta en titt på ostgotapiraterna.se

  19. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-09-09 FM

  20. tack björn. Jag vet att det finns många pirater som tar de djupare och svårare frågorna. Du tex.

    Tack för de åtta punkterna. Jag håller med om dem. Det finns många saker s gjort fel.

    Generellt sett gör s fler misstag än alliansen detta val. Jag skiljer mig lite från många som kommenterar Sahlin. Jag ser inte henne som korkad eller ett monster. Hon har en politisk mask som döljer mycket av vad hon är. Hon är säkert en mycket bra människa.

    Men hon ingår i en paketlösning som verkar misslyckas.

    Och den där slogan de valt i år. Vi kan inte vänta. Den tog de väl från martin luther king när obama. Den funkar inte. Deras målgrupp tycker att den är ful och förstår inte budskapet.

  21. @Torbjörn: Varsågod! 🙂

    @Riffi: I punkt 7 borde jag klargjort tydligare genom att skriva att ”En god del SD-kritiska tidigare sosseväljare som är osäkra” valde/väljer att på alliansen för att de ska få egen majoritet och blocka ut SD. Jag har personligen redan stött på en handfull sådana f.d. sossar som nu kommer rösta på M av den enda anledningen. Så hittar jag fyra stycken i fikarummet på jobbet, då kan jag med 100% säga att de tankarna cirkulerar hos ”en god del”. Jag har ingen aning om exakt hur många ”en god del” kan tänkas bli, men några tiondelar blir det garanterat.

  22. Jag såg en undersökning om hur medlemmarna i olika LO-förbund kan tänkas rösta. Det var den jag stödde mig på. Bortsett från de ”intellektuella” grupperna och vårdgrupperna var andelen SD-”sympatisörer” väldigt hög.

    Dina punkter är väl genomtänkta och roliga att läsa så jag upplevde bara punkt 7 som ett skönhetsfel.

    Eftersom Du är nationalekonom är jag säker på att Du också har några synpunkter som Du inte redovisat :-).

    Jag är sverigedemokrat av ekonomiska skäl. Som jag har sagt på något annat ställe så är det mig (nästan) egalt om invandrarna är hottentotter, beduiner eller iranier. Sverige har sedan 1970 befunnit sig i ekonomisk utförsbacke. En del av våra politiker försöker hävda att man med riktiga prioriteringar kan lösa många av dagens problem. Det är ju inte riktigt; det fattas pengar. Varje prioritering till en grupp ger en avprioritering av någon annan grupp. Det är det underliggande och riktiga budskapet i valfilmen.

    Vill man ta hit flyktingar och tycker att det är riktigt, så borde man väl t.ex. ha kommit överens om att om Sverige tar emot irakier så får något annat land ta emot iranier.

    När det gäller invandringspolitiken är den naturligtvis ett groteskt misslyckande och sverigedemokraternas framgångar, som kommer att bli mycket större än vad folk dag tror, beror ju på att alliansen nu har visat sig vara lika dåliga som tokvänstern.

  23. Pingback: Eftervalsanalys del 3: de skulle ha bemötts med argument, inte spyor! « Sverige är inte världens navel!

  24. Pingback: Bloggens framtid… « Sverige är inte världens navel!

  25. Pingback: Socialdemokraternas misstag = Sverigedemokraternas succé! « Sverige är inte världens navel!

  26. Pingback: J’Accuse! « Sverige är inte världens navel!

  27. Pingback: Kampen fortsätter! (J’Accuse!) « Sverige är inte världens navel!

  28. Pingback: Dag ett, och alla gör precis samma saker som innan valet! « Sverige är inte världens navel!

  29. Pingback: Sverigedemokraternas islamofobi var Sd.s akilleshäl! « Sverige är inte världens navel!

  30. Pingback: Jimmie Åkesson: ”Utlänningar ska utvisas om de kritiserar Sverige.” « Sverige är inte världens navel!

  31. Pingback: Lös integrationsproblemen – skapa ekonomiska frizoner « Sverige är inte världens navel!

  32. Pingback: Martin Ezpeleta om politikernas svek! « Sverige är inte världens navel!

  33. Pingback: ”Leva som bröder eller gå under som dårar…” « Sverige är inte världens navel!

  34. Pingback: Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion

  35. Pingback: En eftervalsanalys av mina förutsägelser om valet! « Sverige är inte världens navel!

  36. Pingback: ”Bajs i grytan?” « Sverige är inte världens navel!

  37. Pingback: Varför det inte finns några intellektuella i Sverigedemokraterna « Sverige är inte världens navel!

  38. Pingback: J’Accuse 2! Vad fan håller ni på med? « Sverige är inte världens navel!

  39. Pingback: Eftervalsanalys del 4 « Sverige är inte världens navel!

  40. Pingback: Jag går in i Piratpartiet igen (också)! « Sverige är inte världens navel!

  41. Pingback: Några ord om Piratpartiets Principprogram 4.0 « Sverige är inte världens navel!

  42. Pingback: Vill Piratpartiet ner under 0,5%?

  43. Pingback: Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion

  44. Pingback: Piratpartiet 2014, eller: det saknade kapitlet i Rick Ralkvinges bok! | Sverige är inte världens navel!

  45. Pingback: Piratpartiets valförlust 1 | Diverse pirattankar av Torbjörn Jerlerup

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s