Debatten på Staffan Gisings facebooksida

Nu börjar Sverigedemokraterna hitta motargumenten efter gårdagens tumult kring Staffan Gisings avhopp. Officiellt beskyller Sverigedemokraterna Gising för ekonomiska problem, men om man följt debatten lite ser man att det är Staffan Gisings kritik mot partiets islamofobi som SD retade sig på. Sen noterar jag även att man börjat beskylla Gising för att vara antisemit. (Lite lustigt med tanke på att Gisings huvudargument mot SD grundar sig på att jämföra SD med antisemitismen som Gising anser vara något fruktansvärt!)

Nu har jag inte följt debatten på de interna sidorna. Men nog är dessa exempel från Gisings privata sida ganska talande. Klicka på dem om de är svåra att läsa. (Jag har strukit över namnen på alla jag inte säkert kunnat identifiera som SD-aktivister):

Senare idag ska jag visa på bloggen hur den ETABLERADE FORSKNINGEN och de etablerade organisationerna som kämpar mot antisemitismen resonerar om islamofobin. Staffan Gising har nämligen rätt i det han säger: att islamofobin och antisemitismen har gemensamma drag.

Tills dess läs Svenska Kommittén mot Antisemitism och vad de har att säga om islamofobin här!

Och om man läser vidare kan man se att dialogen fortsätter på samma sätt…

————–

Jag rekommenderar Svensk Myndighetskontrolls blogginlägg om avhoppet idag: ”allt kan inte skyllas på muslimer”:

Det är med intresse jag tagit del av Staffan Gisings avhopp från Sverigedemokraterna och det som gör hans avhopp lite extra intressant är att det inte sker av de vanliga orsakerna som t.ex att någon ertappats med fingrarna i syltburken.

Det är i grunden heller inte, enligt vad han själv skriver i sin blogg och enligt det han svarar på frågor, Sverigedemokraternas politik som han inte tror på, utan det som har skett är att han, något förenklat, tröttnat på partiets ensidiga och överdrivna sätt att föra ut denna politik.

Han skriver bl.a följande i sin blogg: ”När jag på senast distriktsmötet försökte förklara att det faktiskt är Kristendomen som växer snabbast i Världen, så skulle jag naturligtvis vara tyst om det. Deras vinnande strategi var att endast klaga på muslimer, man generaliserar och gör ingen skillnad alls på människor. utan man ser varenda muslim som en potentiell ”Usama bin laden” . Invandrare kan vi ta in, men fan inga muslimer.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 tankar om “Debatten på Staffan Gisings facebooksida

 1. Staffan Gising attackerar sitt f.d. parti (SD) på samma sätt som den likaledes f.d. sverigedemokraten Carl-Johan Backestierna gjorde, d.v.s. framför PK-argument i andemeningen att det är synd om muslimer när totalitär islam kritiseras. Backestierna blev sedermera stolt nationaldemokrat. Kanske ligger det inte i ditt intresse att ha riktigt den sortens ”SD-kritiker” alltför hudnära?

  Islamkritiken har kommit för att stanna, liksom kritik mot alla totalitära, antidemokratiska ideologier kommit för att stanna. Det kan ingen i det rödbröna lägret någonsin stoppa, vare sig ni är kommunister, liberaler eller nazionaldemokrater.

 2. Ser att du inte postar de bitarna där han beskyller judarna för att äga/styra USA och ha orsakat all världens krig?
  Eller hur han på sin blogg även anklagar de för att styra SD också?

  Talande! Fy f-n för ert evigt ljugande och hyckleri.

 3. Att jämföra islamkritik även hätsk sådan med nazism är att förringa Förintelsen och det som nu händer i t.ex. i Malmö, att stadens judar inte är trygga utan lämnar staden.

  Dessutom var det obehagligt att ta del av Gisings svepande omdömen om judar. Men kanske det är en Antisemitism light – klädsam antisemitism i dessa dagar?

 4. Jag skrev : Det finns de som påstår att judarna är skyldiga till alla världens krig… lIka korkad uttalande, som att alla muslimer är terroriser. Personligen anser jag att det är båda parters fel att det aldrig blir fred i Mellanöstern.

 5. Wow jerlerup, jag hoppas verkligen du har öppna ögon här,det är din trovärdighet där står på spel.
  Tänk på att denna Gising är en ekonomisk,affärsmässig havsrist av stora mått och det kanske inte öppnade sig den utvägen han hade hoppats på inom SD.
  Nu tar jag inte åt mig vad du skriver till de redan frälste, där flyttas näppeligen inga röster, ska du flytta berget får du hitta bättre hävstång än denna freeeloader där nog kan lysa upp för stunden, men sotar ned fönstren därefter.
  Fattar du?

 6. Sorry Staffan, efter att ha läst din förklaring med den tvivelaktiga anställda, är jag inte övertygad att ett sådant förhållande kan dra bort mattan under en sund verksamhet.
  Jag är med fattig på pengar och rik på erfarenhet,något där genom mina +40 år i verkligheten i olika länder har lärt mig att det alltid finns multipla input där skapar ett definitivt output.
  Du får väl tycka och mena vad du vill, jag känner inte dig personligen och har inget agg alls på den nivån.
  Däremot är det alltid synonymt med någon sort av personlig besvikelse att ”slamma med dörren” när man lämnar festen och på den punkten har du jo visat upp dig duktigt, något jag måste väga in i min evaluering av detta skeende.
  Jag får säga oavsett hur du nu har det yrkesmässigt eller ekonomisk, att det som har presenterats i media kring ditt avhopp från SD, har en hel del gemensamt med vad kvinnliga lyckosökare genom sina advokater påstår vara fakta, i syfte att skada eller uppnå andra fördelar rent personligt.
  Jag är såpass gammal och har varit med om en bra del äventyr i livet och är efter båda eget och andras åsikt, skitbra att läsa ut vad som händer och jag har faktisk på känn att detta egentligen inte är vad vi kan utläsa i media, samma media där med abstinens darrande händer väntar på ett scoop där kan sänka SD.
  Nu är jo inte detta lyckats, din avträden från SD går knappt att hitta i stormedia idag och om de stora drakar hade ansedd detta vara den kil det hade kunnat spricka SDs band till sina väljare, hade du varit löpsedelämne i veckor, du hade varit soffpotatis i SVT och hade blivit kramad av Lena Sundström i TV4-morgon.
  Inget av detta har hänt. inget av detta kommer att hända och du Staffan lär få fortsätta din eventuella politiska karriär i endera Miljöpertiet eller Piratpartiet i framtiden, alt i allt en fråga om moral och samvete, det sista kan nog jerlerup där med biblisk överblick samlar eller famlar i verkligheten.

 7. SD behövde inte fler avhopp så här nära valet. Men kanske skulle de inte ha satt en kille som varit medlem i ett år som huvudkandidat i kommunen? Kritiken är också intressant och känns igen från flera håll i landet. SD har gått från att vara ett invandringskritiskt parti till att bli ett antiislamskt parti. Många gamla SD:are känner inte igen sig. Det blir nog fler avhopp, men främst efter valet.

 8. Joakim,

  Just det här avhoppet behövde partiet verkligen.
  Kritiken känner jag inte igen, mer än från sådana som redan hoppat av. Det som tycker islamkritik är fel har ingenting i SD att göra. SD föreslår i sin skuggbudget en 90%ig nedskärning av invandringen till Sverige. Skulle det inte vara invandringskritiskt, eller vad menar du?

 9. ”Det som tycker islamkritik är fel har ingenting i SD att göra.”

  Den som tycker att islamkritik är rätt men hets mot islam där man generaliserar om islam och muslimer då?

 10. Jerlerup,

  Jag har svårt att se hur en enskild människa kan ”hetsa” mot en världsreligion, ungefär på samma sätt som jag har svårt att se hur en ensam myra kan hetsa mot en hord elefanter. Världsreligioner måste kunna kritiseras fritt, annars är vi ju tillbaka på 1300-talet.

  Men eftersom begreppet ”hets” används just i betydelsen ”kritik”, bl.a. när det gäller islam, så går det inte att besvara din fråga, såvida du inte konkretiserar dig. Hur ska jag kunna veta om du menar ”hets” i betydelsen ”kritik”, eller om du menar ”hets” i betydelsen ”hets”?

 11. Patrik: Hetsa gör man om man generaliserar så man pekar ut hela folkgruppen och kulturen så individerna buntas ihop. Det gör islamofoberna.

  Roger: Detsamma gör förresten de som vitt och brett pratar om judar och Israel. Så nog finns likheter, tyvärr, men en del uttalanden från Gising, precis som Jonathan Leman skriver. Jag skulle verkligen rekommendera honom att ta det LUGNT och ta sig en funderare över vad han säger.

 12. Islam är ingen folkgrupp lika lite som kristna är en folkgrupp. Vad gäller begreppet ”kultur”, så är det ju lite märkligt att du nu sammanklumpar hela islam till *en* kultur. Även jag som islamkritiker respekterar islam på så vis att jag tveklöst erkänner ideologin som mångfacetterad. Iofs har även andra totalitära ideologier som t.ex. nazism och kommunism varit mångfacetterade.

  Vad gäller hopbuntande av individer, så kan man väl säga att så sker såfort någon ideologi, vilken som helst, kritiseras. Kritiserar jag socialdemokratin, så buntar jag ju i någon mening även ihop socialdemokrater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s