Sverigedemokraten Staffan Gising hoppar av: ”partiet drivs av muslimhat”

Staffan Gising hoppar av
Staffan Gising, Sverigedemokraternas förstanamn inför kommunvalet i Mariestad, hoppar av, avslöjade Mariestads Tidningen i morse. Detta blogginlägg uppdateras hela tiden under dagen med länkar om detta avhopp. Först Mariestads tidningen som skriver:
Gising anser att partiet har urartat till att hetsa mot muslimer i stället för att föra fram en konstruktiv invandrar- och integrationspolitik.  ”Jag kan inte stå på torget och säga att muslimer är det största hotet mot Sverige. Vi har mycket större problem i det här landet. Man kör med enorma generaliseringar”, säger Staffan Gising. Han vill nu i stället starta ett nytt parti, med ambitionen att komma in i kommunfullmäktige i Mariestad redan i höst.

Staffan Gising presenterades som Sverigedemokraternas (SD) förstanamn i Mariestad i mars.  Sedan dess har han debatterat flitigt på Mariestads-Tidningens insändarsida och i olika internetforum. Han berättar att han engagerade sig politiskt för att han anser att den svenska invandrar och integrationspolitiken inte fungerar, något han menar att de etablerade partierna blundar för. Han såg Sverigedemokraterna som ett bra alternativ.

Staffan Gising om SD:

– Sverigedemokraterna har gjort allt de kan för att putsa bort sin rasistiska historia. Det började bra med ett fint partiprogram, men ju närmare valet man kommer, ju starkare blir retoriken. Det har blivit muslimhets. Det är samma retorik som när Adolf skyllde allt på judar, säger han.

Varför gick du över huvud taget med i Sverigedemokraterna då?

– Det har svängt rätt fort. Jag gick in med förhoppningen att kunna förändra och påverka, säger han, men konstaterar att han har mötts av kalla handen när han har ifrågasatt saker. Nu vill han inte vara med längre.

Jag kan inte stå på torget och säga att muslimer är det största hotet mot Sverige.Vi har mycket större problem i det här landet. Man kör med enorma generaliseringar, konstaterar  Staffan Gising.

Vill inte problematisera

Han vänder sig emot att partiet inte tycks vara intresserat av att problematisera frågeställningar utan i stället förenklar verkligheten. Han hävdar att många av

dem som står på Sverigedemokraternas riksdagslista ”drivs av muslimhat” och att de i första hand är ute efter en riksdagsplats för att få en tryggad inkomst.

– Men det gäller i och för sig också andra partier, tillägger han.

Vill starta nytt parti

Nu planerar Staffan Gising i stället att starta ett eget parti. Ambitionen är att ställa upp i kommunvalet i Mariestad och Skövde redan i år, för att på sikt få en större geografisk spridning.

Än så länge omfattar nätverket bra tre personer,men Staffan Gising är fast besluten att lyckas. Han menar att det finns många inom SD som delar hans kritik.

– Det ska vara ett parti utan avdankade politiker, med människor med vanliga livserfarenheter. Vi ska sträva efter att alla människor ska ha lika rättigheter, men också lika skyldigheter, säger han.

Ytterligare avhopp

Enligt Valmyndigheten är det fortfarande fullt möjligt att starta ett nytt parti och beställa valsedlar inför höstens val. Det är inte heller ett hinder att Staffan Gising i nuläget står på Sverigedemokraternas lista. SD kan trycka upp nya valsedlar utan hans namn.

Även Marrlis Lundgren har avsagt sig engagemang för Sverigedemokraterna i Mariestad. Därmed står endast Ingemar Brelid, Juha Ruska och Morgan Johansson kvar för SD inför valet till kommunfullmäktige.

STEFAN ÖSTMAN. Mariestads Tidning

Staffan Gising förklarar på sin blogg:

Därför är jag inte Sverigedemokrat längre!

Jag kan inte med hedern i behåll jobba för ett parti som så flagrant gått ifrån sin egen politik. Som med rena rasistiska uttalanden, där man siktar in allt sin avsky mot en speciell grupp. Personer som verkar se politik endast som en inkomstkälla där man ska tjäna pengar. Hur ska jag kunna företräda ett parti som jag aldrig hade velat rösta på själv? 40% av allt partistöd som betals via kommunerna ska gå oavkortat till riks, jag undrar varför vi aldrig ser en redogörelse hur dessa pengar används ? . Jag gick med i partiet med föreställningen att i SD var det tillåtet att älska sin egen kultur, samtidigt som man faktiskt uppskattade andra.

SD skapar motsättningar med sin retorik, vart vänder sig te x muslimer som faktiskt flytt religiöstförtryck, när partier som SD uttrycker ett såndant förakt för dessa människor. Naturligtvis vänder de sig andra inom islam !

Om man i partiet skulle kritisera te x Israel, eller påpeka att Ortodoxa judar och muslimer har liknande syn på tex kvinnan, då anklagas man direkt för att vara ”Antisemit”

Det sorgligaste är att det finns fantastiska personer inom partiet, som inte alls har vare sig rasistiska eller extrema åsikter. Men dessa har inte en chans att göra sig hörda. Eftersom partiet gör allt för att lägga ”locket på” för att inte riskera att missa riksdagsplatsen, där sköna kronor väntar. Som senaste mailet jag fick ” Nu är det bara röst MAXIMERING som gäller!”

Jag väljer att idag lämna min kandidatur för sverigedemokraterna eftersom det visat sig vara ett parti för rasister och avdankade politiker som ser sin chans att via SD komma in i riksdagen, eftersom de inte platsar inom sina gamla partier.

Tillsammans med några andra sympatisörer bildar vi idag ett nytt nätverk med inriktningen på allas lika värde och lika ansvar. För mig är religion och åsiktsfrihet en självklarhet. Men jag ser problem när religionen påverkar samhället och vardagslivet i för stor utsträckning. Men då är det politiken inte utövarna som måste förändras. Det är samhället som ska bestämma spelreglerna och inte tillåta någon form av förtryck.

Vår idé är att alla människor i Sverige ska ha lika rättigheter och lika ansvar, och att sann politik utgår från framtiden, hur vi med dagens politik bygger ett Sverige där både våra barn idag, och våra barnbarn, när de blir vuxna, kan utveckla sig maximalt.

———–

Staffan Gisings blogg, där han kan nås finns här: http://staffangising.blogspot.com/

En Facebookgrupp han startat finns här: http://www.facebook.com/group.php?gid=138656816164855&ref=mf

———–

Mer nyheter om detta:

Expressen intervju med Staffan Gising!

Sveriges Radio: Avhoppare jämför Sverigedemokraterna med nazismen!

TT-AB: Fd Sverigedemokrat jämför partiet med nazismen. (Här är samma telegram men i HD och GP, och GP!)

Svenska Dagbladet, DN

Ett blogginlägg om detta från en muslimsk kvinna.

Blogginlägg av en moderat, Stefan från Dalarna.

Tidningen DAGEN om avhoppet.

Ulf-Vargeks blogg

Vårt eget SD-gate? Blogg av Krulli!

Splittras SD?

Viisverige om avhoppet

Sakine Madon kommenterar: det är bra att Gising vaknat till!

Aftonbladet om avhoppet.

——————————

Min länksamling till mina artiklar om likheten mellan antisemitismen och islamofobin!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

16 tankar om “Sverigedemokraten Staffan Gising hoppar av: ”partiet drivs av muslimhat”

 1. Pingback: Tweets that mention Sverigedemokrat i Mariestad hoppar av: ”partiet drivs av muslimhat” | Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

 2. Martin! Har inte SD något annat på programmet än islamhat?

  Jag känner till MÅNGA Sverigedemokrater som tycker att integrationspolitiken är ett fiasko och vill göra något, men som hatar SD.s hets mot islam! Sen vet jag för övrigt en MASSA muslimer och invandrare som tycker samma sak.

  Men kanske SD:s hets mot invandrare, och i synnerhet islamhatet, avskräcker?

 3. Pingback: Vårt eget SD-gate?? « krulli

 4. Pingback: Fler avhopp inom Sverigedemokraterna | Jan Rume´s Blogg

 5. Ja, Iridium: ”ett fint partiprogram” och alla problemet med integrationen.

  Och ja, det står inget om att skapa mobbar av hat mot muslimer där. Men med fel människosyn skapar spelar det ingen roll vilket partiprogram ett parti har!

 6. Det här är ett beställningsjobb killen fick mycket pengar för att hoppa av SD också och media får vatten på kvarnen jag vet.

 7. Att vara emot Islam är enbart sunt, de som inte förstår att islam inte bara är religion bör sätta sig in lite i det. En tänkvärd film att titta på

  Wafa Sultan – Kvinnor under Islam

 8. Den här känns ärligt talat som rätt så uppenbar smutskastning av SD. Man måste komma ihåg att Gising blev medlem i SD efter att jimmie åkessons islamkritiska artikel publicerades. Och nu två månader innan valet så beslutar han hoppa av partiet och samtidigt kalla sitt gamla parti för nazister. För så sent som några veckor sedan publicerade han ett blogginlägg där han förklarade varför han var med i SD och var hur positiv som helst. Känns som planerna på att smutskasta partiet känns äldre än hans medlemsskap i SD.

 9. OK, en obskyr uppmärksamhetstörstande lokalpolitiker som ingen har hört talas om tidigare väljer att hoppa av och genast slås det på stora trumman! Skulle t.ex. någon obskyr moderat lokalpolitiker välja att hoppa av för att denne inte gillar ”partiets fokus på skatterna” och hävda att de hetsar ”mot sjuka och arbetsoförmögna” skulle det på sin höjd leda till en liten notis.

  Påstår man som Gising att ”Judarna äger stora delar av USA” och ”Judar assimileras inte” så kanske inte Sd är rätt parti för att få gehör för dessa åsikter, då är det nog ND eller några mer ”Palestina-vänliga” grupper på vänsterkanten som gäller.

 10. Hmmm… Det där judar assimileras inte citatet har jag också sett. Ska du inte citerar restena av citatet också och i vilket sammanhang.

  Staffan driver polemik mot folk som säger att muslimer inte assimilerar sig och Staffan svarar med det du citerar. Med tanke på att SD försöker utmåla sig som ”judiska vänner” så verkar det citatet mer vara polemik mot islamofobin!

 11. Pingback: Sverigedemokraternas islamofobi liknar antisemitismen « Sverige är inte världens navel!

 12. Pingback: Varför jag gästbloggar på Politiskt Inkorrekt? « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s