Föreningen språkförsvaret

Invandring är inget problem, som Sverigedemokraterna påstår. Tvärtom! Kulturmöten är avgörande för den svenska kulturen och det svenska samhällets överlevnad. Däremot blir det alltid problem om man inte sätter gränser och utan en vilja att erbjuda invandrarna det som de oftast längtar efter och strävar efter: en jämbördig plats i det svenska samhället.

Men ska man vara jämbördig krävs ett språk. Ett kombinerat KRAV på att invandrare ska kunna svenska för att bli medborgare i Sverige och ett KRAV att Sverige hjälper dem att skaffa sig kunskapen PÅ ALLVAR. Kravet på språkkunskaper för medborgarskap har rests av olika politiska partier på sista tiden. I de motionerna heter det:

Medborgarskap… är en reell markering av en djupare relation till Sverige. Då är naturligtvis förmågan att tala och förstå det svenska språket en viktig del av den nya medborgarens förutsättningar för att verkligen känna och ge uttryck för denna djupare relation.

En grupp som vill lagstadga om att öka det svenska språkets status i Sverige är föreningen språkförsvaret. Deras hemsida rekommenderar jag idag:

http://www.sprakforsvaret.se

Jag rekommenderar deras omfattande länkarkiv till olika ämnen som finns här. Deras idé är att ge stödja och skydda det svenska språket och punktera olika myter om invandrarspråk.

Men på det hela taget kommer de som invandrat till Sverige att assimileras i tredje generationen, i vissa fall senare, och därmed kommer ursprungsspråken att försvinna. Om någon skulle få för sig att vilja bromsa denna utveckling, måste man i så fall uppmana finnar att gifta sig med finnar, greker med greker, bosnier med bosnier etc., men detta är naturligtvis en omvänd rasism. Naturligtvis ska elever, som har andra hemspråk än svenska, ha rätt att studera dessa, men detta ska vara frivilligt och ingen skyldighet, inget som myndigheterna genomdriver. Dessa språkkunskaper omvandlas därigenom till en kollektiv rikedom och resurs för Sverige som land.

Mer läsning: Svd om att svenskan inte blir lagskyddat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 tankar om “Föreningen språkförsvaret

 1. Jag är inte bara historielärare. Jag är svensklärare också. Det är i MÖTEN med andra man definierar sig själv. Språk är identitet och utan ditt språk dör en del av dig själv. Jag blir mer säker på mig själv och vem jag är då jag får möjlighet att möta andra språk och kulturer. Ju fler desto bättre. Om vi skulle uppnå det homogena språksamhälle SD vill skapa skulle även vi svenskar dö en smula. Ditt språk är en del av dig men det beskriver också din utveckling som individ.

  Det finns undersökningar som visar att de som kan tänka på flera språk också får en fördel gentemot andra. De kan välja språk i huvudet utifrån behov och därmed också skapa en större förståelse för vad de nu tittar på. SD vill ju begränsa hemspråksundervisningen vilket är helt galet när vi borde se det som en resurs. Om vi vill att invandrare ska kunna ta del av både Sverige och få in den egna kulturen måste hemspråksundervisningen få vara kvar.

  Jag önskar att jag vore mer flerspråkig än jag är. Jag tror att det skulle berika mitt personliga liv och förbättra mig i kommunikationen med andra.

 2. Språkkunskaper är ju positivt, men det primära är ju att man behärskar språket i landet man är bosatt i. Jag anser därför inte att det är statens ansvar att se till att erbjuda undervisning i alla upptänkliga hemspråk. Men naturligtvis är det fritt fram för de invandrare som anser att det är viktigt att deras barn kan hemlandets språk att själva anordna och bekosta undervisning i detta. Flyttar jag permanent till t.ex. Turkiet så vore det ju rent barockt att KRÄVA att turkiska staten skall tillhandahålla och bekosta undervisning i svenska för mina barn. Skulle inte ens få för mig att KRÄVA att Turkiska staten skall tillhandahålla och bekosta undervisning i ”turkiska för invandrare”.

  Sverige skall naturligtvis också vara språkligt homogent i den meningen att alla permanent boende här skall kunna förstå och göra sig förstådda på svenska. Det skall absolut inte vara tal om att samhällsinformation måste ges på alla upptänkliga språk och att statens skall bekosta tolkar för att medborgare skall kunna göra sig förstådda i kontakt med myndigheter.

 3. Roger. De som är riktigt flerspråkiga brukar faktiskt vara jättebra på svenska. Jag tänker nu tex på en tjej som var runt 12 och som hade engelska, svenska och två afrkanska språk från grunden. Hemspråket var ett av de afrikanska språken. Hon pratade tusan anamma bättre svenska än nån av oss tre, D, Roger eller jag!

  Jag har märkt att de som pratar dålig svenska också pratar sina hemspråk dåligt!

  Det finns en massa brister, ghettofiering, tidvis usel undervisning. Men det är INTE mängden språk som avgör om nån blir dålig på svenska.

  Nån med minsta kunskap om hur världen ser ut borde förstå att det är en tillgång med medborgare som kan många språk flytande! Det är därför en självklarhet för mig att vi satsar på hemspråket också.

  Fast det lustiga är att fördomsfulla ogillar outbildade invandrade. I hemspråksfallet slår de mot de som kommer att bli de välutbildade, de som lär sig många språk.

 4. Vad har SD med Språkförsvarets verksamhet att göra?
  Du verkar efterhand helt desperat att få med SD i varje inlaga du har på din blogg.
  Eller ska vi ta det på ett annat av de fyra språk jag begår mig på?

 5. Har googlat på nätet. Som vanligt hittar jag inte det som SD skriver om på sina hemsidor, när jag googlar. SD är verkligen usla på sökmotoroptimering! (suck!)

  Men via SD:s hemsida hittar jag detta i deras invandringspolitiska program:

  ”Det offentliga stödet till invandrarföreningar och alla andra verksamheter som syftar till att befrämja främmande kulturer och identiteter i Sverige skall dras in. Lovdagar i anslutning till religiösa högtider skall endast omfatta traditionella svenska och kristna högtider. Den skattefinansierade modersmålsundervisningen skall avskaffas. De invandrare som vill ge sina barn hemspråksundervisning får istället arrangera och bekosta detta själva. Invandrare som, trots att de genomgått eller haft möjlighet att genomgå, SFI-undervisning, anser sig behöva, eller av myndigheterna anses behöva, tolk i kontakten med svenska myndigheter skall själva stå för denna kostnad.”

 6. Som liberal tycker jag verkligen inte att skattemedel ska gå till att ”befrämja främmande kulturer och identiteter i Sverige”. Det är identitetspolitik som staten inte ska ägna sig åt (vilket politiker som Sabuni och debattörer som Sakine verkar börja inse). Jag ser heller inget självklart i hemspråksundervisning. Bättre att lägga resurser på att förbättra dagens allt mer undermåliga skola.

 7. Tja jerlerup, mina barn är inte födda i detta landet, men då vi på den tiden sökte om hemspråksundervisning vara svaret att detta inte ansågs vara av betydelse!
  Kan det kanske vara på grund av att mina barn var vita, inte bekända sig till en religion där per definition anses vara ”offer” i Sverige, eller var det så enkelt att mina barn helt enkelt diskriminerades på grund av de var från det ohemula, rasistiska och främlingsfientliga Danmark?
  Vi fick på egen hand ordna detta, vilket vi såklart lyckades med och dessutom fick ett par andra språk med i paketet, något som är viktigt då barnen antagligen får röra på sig efterhand som Sverige Islamiseras och den redan märkbara diskriminering tar till.
  Jag undrar om du hade reagerat om denna debatt hade rört sig om sådana exempel…

 8. Om vi ska göra något åt invandrarnas utanförskap så måste vi också ställa krav på dem! Varför ska de inte behöva lära sig svenska? Hur ska de annars komma in på arbetsmarknaden Varför detta eviga försvar av alla invandrare hela tiden, de är alltid offer för främlingfientligheten! Brinner det några bilar i någon förort så beror det på elaka svenskar och invandrarna vill ge tillbaka, de är främlingsfientliga…. Varför inte kasta några stena på brandkår eller ambulanspersonal, de är rasister!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s