Utvandringen till USA: bortom myterna!

utvandring och invandring

För 170 år började den stora utvandringsvågen till USA. När utvandringen ebbade ut, runt 1920, befann sig 1/5 av alla svensktalande i världen i USA. Det finns många myter om denna utvandring i Sverige. Låt oss kika närmare på dem:

Myt ett: ”Svenskar diskriminerades ej”.

Tvärtemot myten hade invandrarna som kom till USA det ganska tufft.

Svenskarna var på många sätt i samma situation som Somalierna idag i Sverige. De kunde inte språket, kunde läsa men hade ingen lämplig yrkesutbildning (de flesta som utvandrade var ju bönder) och var fattiga. Alltså fick svenskarna i USA i hög utsträckning ta skitjobben som ingen annan ville ha.

Till och med de med en lämplig utbildning fick ofta ta skitjobben. De kunde ju inte språket.

I Chicago tog de svenska männen de lägst betalda och farligaste jobben på industrierna. De svenska kvinnorna jobbade som barnflickor och betjänter eller sömmerskor, vilket var de jobb som fanns för de allra, allra fattigaste. Många svenskor blev prostituerade. Det sattes i system att använda svenskar, och skandinaver, till de lägst betalda jobben, och man såg ofta ner på de som utförde dem.

Det är därför breven hem från utvandrare ofta är en så sorglig läsning. Som min släkting Anton Karlsson från Halland som skrev hem till sin syster, min farmor, i mycket deprimerande brev att hela hans liv förvandlats till ständigt sökande efter småjobb för att få lite mat och pengar till husrum. Breven från utvandrarna andas ofta en stor besvikelse, livet blev inte så mycket bättre för de flesta ”over there”, trots allt…

Myt två: ”Svenskarna assimilerades”

Nej, svenskarna assimilerades inte alls, inte förrän långt in på 1900-talet. De kom till USA utan att kunna språket. Alltså sökte sig svenskarna dit där andra svenskar fanns och små svensk-ghetton växte upp överallt. Amerikanska betraktare säger att det framför allt var så fram till 1900.

Chicago, som en gång i tiden var den näst största svenska staden i världen, är ett sånt bra exempel. Där fanns det ett par områden med nästan bara kineser, Chinatown, men också ett par med nästan bara Skandinaver och svenskar. Även byar byggdes upp, som Bishops Hill, med nästan bara svenskar.

En av strategierna svenskarna i USA uppfann för att överleva var att samarbeta. Ett bra exempel är de keramiska industrier som utvandrare från Höganäs byggde, den sk Jeppssons Shop, men detta betydde givetvis ökad segregering då arbetarna ofta pratade svenska i dessa svenskägda bolag.

Svenska tidningar och svenska kyrkor fanns också ”over there” och de var inte små, de var stora!

Myt tre: ”Svenskarna var inte brottsliga”

Här saknas exakt statistik men gamle Transportbasen Hasse Ericsson brukade prata om den skandinaviska maffian i USA:s hamnar på östkusten.

Svenskarna tog som sagt skitjobben i USA, vilket även de andra skandinaverna gjorde. I hamnstäderna var hamnarbetet lågbetalt, skitigt och farligt och krävde inte att de som utövade det kunde språket eller hade nån nämnvärd utbildning. Därför tog Skandinaverna dessa jobb.

På 1920-talet växte de olika grupperna av organiserad brottslighet upp i USA. Italienska maffian är välkänd. men den svenska maffians historia är ännu helt oskriven. Vem blir först med att skriva om den?

För en maffia var det som fanns i hamnstäderna på östkusten. Ville man smuggla in något till USA var det skandinavernas maffiabossar man gick för att rådslå med.

Väldigt många svenska kvinnor blev prostituerade. Myten om den blonda, villiga och sexuellt lössläppta svenska kvinnan fanns innan de kä’nda svenska filmer med nakna tuttar och glada blondiner som spreds runt världen på 50-talet. Kanske myten uppkom på grund av alla blonda svenskar prostitutionsdistrikten i USA och England. Det mest kända exemplet är kanske Liz Stride, Jack the Rippers första offer.

”Varning för flygande svenskar”!

Till sist slutade det bra för svenskarna i USA. De assimilerades efter nån generation och idag härstammar många amerikaner från svenskarna.

Men nån rest av nåt sorts nationellt svensk trauma efter utvandringen, och nån amerikansk idé om att det är ”fint” att härstamma från en skandinav, har gjort att en massa myter faktiskt antas vara sanningar.

För nästan 20 år sen blev jag själv chockad när jag var i USA, i American Swedish Historical Museum i Philadelphia, och föreståndaren där sa att svenskarna var på 1800-talet det som mexikanerna är idag. Dvs de var tvungna att ta skitjobben och som därför många såg ner på! Inte fan var det det vi fick lära oss i Skolan!

Sen mötte jag en sonson till en emigrant som kunde berätta hur hans släkting tvingades ta jobb i Chicago och detroit där skyskrapor byggdes och hur folk på gatan varnade andra människor för att se upp för alla ”flygande svenskar”. Dvs alla de arbetare som föll ner från hög höjd! Tala om skitjobb alltså!

Till sist!

Jag undrar om inte myterna om utvandringen till viss del ligger bakom myterna om invandringen i Sverige idag. Man antar att svenskar var ett högutbildat, skötsamt folk som togs emot med öppna armar i USA och blev en elit där, och kontrasterar det med det s.k. ”slödder” som man säger kommer hit till Sverige idag.

Det kanske behövs en diskussion om MIGRATIONEN till och från Sverige med jämförande studier!

Men USA var drömmen om nåt bättre och det var onekligen så att den drömmen påverkade Sverige! De som industrialiserade Sverige drevs framåt av drömmen att amerikanisera Sverige och stoppa utvandringen! Den drömmen lever även i hemländerna i de länder folk utvandrar från idag!

Den känslan beskrevs kanske bäst 1938 då Sverige och USA firade 300 årsjubileumet av bygget av Nya Sverige, den svenska kolonin på amerikansk mark. Och med filmklipp, foton och tal från det jubileumet avslutar jag detta blogginlägg!

Mer läsning!

Swedish immigration and underpaid jobs.

Diverse bloggar om utvandringen: här, här och här.

American west

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

10 tankar om “Utvandringen till USA: bortom myterna!

 1. Se där, detta visar ju på hur man kan använda historien kreativt, beroende på vilken agenda man har 😉
  Så svenskarna var de enda som samlades i enklaver? Svenskarna var de enda som var brottsliga? Svenskarna var de enda som ansågs som lägre stående? Svenskarna var de enda som tog skitjobb, resten av alla miljoner invandrare från europa gled fram på en räkmacka? I alla fall får jag intrycket av att du försöker jämföra dagens situation med en annan tid då hela samhällsstrukturen, ”mindset” och ideérna var annorlunda. Mer rättvisare vore det väl om du tog upp problematiken ur indianernas synvinkel.

  Det är alltid vanskligt att blanda in historien för att rättfärdiga tankegångar idag. Det gäller såväl för som emot någnting. Man kan alltid vända och vrida på historien för att det ska passa ens egna synsätt.

  (Jag tycker egentligen det är billigt, tråkigt, uttjatat, fånigt och tyder på dålig argumentationsunderlag att i tid och otid dra in 30-talets Tyskland, men eftersom det verkar vara de enda analogier som politiskt korrekta förstår får jag väl sänka mig till den nivån 😉 )
  – Detta gjorde nazisterna på 30-talet och det gör du idag. Din tolkning blir inte mera sant bara för att din tolkning av dagens situation av historien är mer ”snäll” än nazisternas på 30-talet.

  Men jag håller med om att invandring ställer till med problem, särskilt när kulturer tvingas ihop i den massiva omfattningen som sker idag. Det visar bara att vi alla är människor och att ingen är bättre än någon annan (=mer eller mindre rasist än någon annan, för att använda populistiska ord som talar direkt till känslorna snarare än till intellektet 😉 )

 2. jerlerup: ”Jag undrar om inte myterna om utvandringen till viss del ligger bakom myterna om invandringen i Sverige idag. Man antar att svenskar var ett högutbildat, skötsamt folk som togs emot med öppna armar i USA och blev en elit där, och kontrasterar det med det s.k. ”slödder” som man säger kommer hit till Sverige idag.”

  Nja, ”myterna om invandringen” är ju flera. En myt är att invandrarna är hjärnkirurger och raketingenjörer som tvingas jobba som städare pga svenskarnas ”rasism”. Om det vore så skulle problemen vara bortblåsta för länge sen.
  Sen att nyanlända svenskar i USA på 18 och 1900-talet inte var en elit, ja det är väl ingen som hävdat annorlunda? Mobergs ”Utvandrarna” visar väl snarare på svårigheterna? DEt är bilden vi fått i oss: att anlända till det nya landet var tufft och krävande. Att komma som invandrare utan att kunna språket ÄR tufft, man får inte allt serverat på ett fat. Vissa har kompetenser som efterfrågas, andra inte. De svenskar (och italienare, tyskar, irländare, judar osv) som anlände till Amerika tvingades kämpa för överlevnad. Utan socialstat som tjatade om ”svensk-fobi” och cementerade nationella identiteter och kulturer i bidragsgetton. Resultatet, någon generation senare, var att dessa svenskar (och italienare, tyskar, irländare, judar osv) blev AMERIKANER. Först och främst. Under krigen (1a och 2a) ställde de lojalt upp på USAs sida som amerikaner (det gällde även tyskarna), inte som svenskar med offermentalitet och ovilja att integreras. Det kan vara värt att tänka på nästa gång man drar fram ”åtgärder” och ”bidrag” eller mer pk-propaganda och western guilt som lösning på problemen. 😮

  jerlerup: ”Svenskarna tog som sagt skitjobben i USA, vilket även de andra skandinaverna gjorde. I hamnstäderna var hamnarbetet lågbetalt, skitigt och farligt och krävde inte att de som utövade det kunde språket eller hade nån nämnvärd utbildning. Därför tog Skandinaverna dessa jobb.”

  So what? Säger sig självt att man som nyanländ i ett främmande land utan vare sig kompetens eller språkfärdighet får det tufft. Det gällde inte bara Skandinaver och Svenskar utan alla, och så är det än idag. Ingen socialstat kan ändra på det. Om jag som universitets- och forskarutbildad flyttar till Iran eller Kina kommer jag inte automatiskt att få jobb på universitetet eller som lärare. Jag kommer förmodligen, om jag inte snabbt lär mig språket och koderna, att få ta enklare jobb. I konkurrens med infödda. Att skylla på ”svensk-fobi” borde de flesta inse är direkt larvigt och passar för de som skyller alla problem på omvärlden, men inte kan se att vissa problem kan ha med en själv att göra.

 3. Nej, men det finns ett syfte till varför jag vänder på historien. Och det är att folk inte ska generalisera om invandrare. Svenskar har varit där invandrarna är idag.

 4. Viss generalisering behövs för att beskriva en grupp som ”invandrare”. Jag tycker den gruppen bör analyseras närmare, utan negativa fördomar, men även utan förskönande pk-glasögon.

 5. Skall man göra en relevant jämförelse så är det med den arbetskraftsinvandring som bedrevs i Sverige på 60-, 70-talet inte med den ”humanitära” invandring som bedrivs nu! Liksom i USA så bedrevs den invandringen för att det fanns ett behov av arbetskraft och den behövde inte vara ”högutbildad” då. Det var absolut inte tal om att ta emot arbetsoförmögna svenskar och erbjuda dem arbetsfri försörjning av några ”humanitära” skäl, sjuka och arbetsoförmögna fick antingen vända redan på Ellis Island eller svälta. Och liksom svenskarna i USA så assimilerades relativt snabbt de invandrargrupper som kom hit som arbetskraft. Men då hade man inte eller några svagsinta idéer om ”mångkultur” och att de som kom till landet skulle uppmuntras att ”bevara sin kulturella identitet”! Inte eller fanns den destruktiv ”ta om hand om och tycka synd om”-attityd som nu råder i Sverige och som knäcker även de som faktiskt vill göra rätt för sig:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article192270.ab

  Dagens arbetsmarknad ser helt annorlunda ut, det finns väldigt få arbeten numer där man vare sig behöver kunna språket eller ha någon speciell utbildning, dessa arbetstillfällen är sedan länge utlokaliserade till långlöneländer. Nuvarande invandring styrs inte eller på något sätt av arbetsmarknadens behov, det finns ju faktiskt väldigt litet behov i dagsläget av människor som inte vare sig kan språket och, i de allra flesta fall, har några relevanta yrkeskunskaper när det redan råder omfattande arbetslöshet! Antingen så skapar man ett sådant behov genom att likt länder som USA eller Storbritannien ha en arbetsmarknad med ”skitjobb” som nyanlända kan få som första arbete, dvs. en arbetsmarknad med enklare, ”otrygga” servicearbeten med relativt låg lön som det ändå måste vara betydligt mer lönsamt att ta jämfört med att gå på bidrag. Eller så har man en mer selektiv invandring där man bara tar emot människor som det faktiskt finns behov av på den arbetsmarknad man har nu.

 6. Sverige idag är lite annorlunda än USA. I Sverige måste snart varenda människa tagit sig igenom universitet för att få ett jobb som verkligen inte tarvar den utbildningsnivån. I USA kan man gå in och få ett jobb och arbeta sig upp. Jag gillar det.
  Jag bor både här och utomlands och vad som slår mig är när jag varit i kontakt med Migrationsverket påminner det mycket om mina kontakter med Sovjetunionens stelbenthet och pappersexercis. Där kunde man åtminstone muta sig fram här är mer ett lotteri. Jag känner en hel hög med drivna och utbildade som skulle kunnat tänka sig att flytta hit och bidra med sina företag och ideer. Men icke, här tar vi inte emot invandring. Så en hel del av dem har flyttat till Kanada och driver företag där.
  Jag får skämmas som svensk. Den ena sa till mig ”de ville ha papper på papper i 6 månader utan att någonsin säga ja eller nä”. Själv har jag väntat på att min fru skall få komma hit i 1 år fast det max får ta 6 månader. Det fixar man genom att begära ett nytt oviktigt papper då flyttas datumet fram.
  Sverige är en obetydligt land i utkanten av europa. Inte ett ljud på TV där jag bor i asien om sverige på 6 månader. Det enda jag sett var några Ericson mobiler som ingen köpte för alla köpte Nokia. Det positiva med sverige är att vi har en fantastisk
  miljö. I asien är den totalförstörd på många platser och jag vet att jag har lite udda åsikter men vi borde ta hit folk därifrån för att lätta på trycket på miljön där

 7. Love it, perspektiv är alltid just det. Som invandrare i USA i modern tid så är i alla fall situationen bättre för oss, Engelska lär vi ju oss i Svenska grundskolan men riktigt Amerikan tog mig nästa 20 år att bli……..

 8. Intressant inlagg! Snubblade over den da jag sokte lite i amnet da jag sjalv har slaktingar som immegrerade pa 1900-talet nagon gang och kommer träffa dem snart for forsta gangen! Men de har det gatt bra for! Min farmors kusin Han jobbade med att gora specialeffekter till ingen mindre an Steven Spielberg nar Han var vid livet 😉 Sjalv bor jag i New York i SoHo men varldens basta man sa alla svenskar som kommit over har det inte gatt daligt for! Jag foredrar staterna sa mkt mer an Sverige som jag anser ar ett skitland utan mojligheter som in teens kan ta handsome sitt egna folk! Svenskar som Nysvenskar! Men det ar min asikt! Ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s