Farlig förenkling

Jag noterar att en ny bok är på väg att ges ut på Nya Doxa som jag absolut tänker köpa. Farlig Förenkling av Elisabeth Gerle. Gerle är en av Svenska kyrkans aktivister som arbetar mot de generaliseringar mot människor, religioner och folk som diverse Sverigedemokrater och Nationaldemokrater håller på med.

Kyrkans tidning skrev om boken:

I sin bok Farlig förenkling visar Elisabeth Gerle hur Humanisterna framställer religionen som något förlegat, vidskepligt och irrationellt i motsats till framsteg och välfärd. Det svenska blir sekulärt, ja till och med antireligiöst. På motsvarande sätt knyter Sverigedemokraterna i sitt budskap ett ord som folkkyrkan till svensk etnicitet och nationalism.

Båda hållningarna skapar förenklade fiendebilder som utesluter både religiös och kulturell mångfald, hävdar Elisabeth Gerle.

– De marginaliserar den religiösa människan. I Sverigedemokraternas fall är det muslimerna som är i skottgluggen, medan Humanisterna misstänkliggör alla former av religion.

I båda fallen finns en sorts idé om ett enhetssamhälle, fortsätter Elisabeth Gerle. Sverigedemokraterna vill tillbaka till tiden då kristendomen var statsreligion. Humanisterna vill skapa ett sekularistiskt enhetssamhälle, säger Elisabeth Gerle…

Sekularismen är en bland andra religioner, och den är inte tolerant mot den andre. Rötterna till det vi kallar upplysning och sanning kommer från Aten och Rom, men också Jerusalem. Sambandet mellan religion och politik är betydligt mer komplext än vad Humanisterna påstår, säger Elisabeth Gerle.

Mycket intressant…

Generaliseringar, generaliseringar, generaliseringar!

Med tanke på att jag vet hur många ”humanistiska” ateister det är som på ett närmast religiöst och ytterst fundamentalistiskt sätt drar alla religiösa över en kam, och all religion över en kam, så ser jag mycket fram emot boken. (Även om jag ska noga se efter om Gerle drar alla medlemmar i Humanisterna eller SD över en kam också. Det vore ju inte bra!)

Om man drar alla religiösa över en kam, och generaliserar om hela religioner, är det då nån avgörande skillnad mellan en ateist som gör detta och en Sverigedemokrat som gör det mot islam? Om man inte ser till hur en människa tänker och vad som är i dennes hjärta utan klassificerar och behandlar denne på ett visst sätt därför att denne är religiös, ateist, svensk, dansk, finne, muslim, arab, eller kines, är det egentligen någon skillnad vad man gör då?

Problemet är inte en gudstro, eller ateism, utan att man generaliserar om människor och inte ser till individen. och det är alltid ett problem. Generaliseringar DÖDAR!

Boken ges ut i augusti!

Länktips!

Hennes debatt med Jimmie Åkesson kan lyssnas av här och här är PI:s rapportering om debatten. Hennes hemsida finns här. Varjager om Gerle här. Klarsikt om Gudsfobikerna här. Posk om boken här. Svenska kyrkans pressrelease här. En debatt i Sds mellan humanisterna och Gerle hittar ni här och här. Och till sist ett inlägg från en ateist.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 tankar om “Farlig förenkling

 1. Det vet man inte förrän man läst boken, tror jag.

  Sekularisering är bra, men att fanatiskt dra alla religiösa över en kam och säga att alla X är Y, är mindre bra.

 2. Hon säger bl a ”Sekularismen är en bland andra religioner, och den är inte tolerant mot den andre.”
  Vilket måste klassas som en fördom och generalisering. Sekularism handlar ju precis om att vara tolerant mot den andre. Genom att inte låta religionen styra samhället favoriseras ingen. Religionen blir en privatsak. Det är ju enda lösningen för att inte utesluta ”religiös och kulturell mångfald” som hon kallar det. På vilket sätt skulle ”religiös och kulturell mångfald” trivas bättre i ett icke-sekulärt samhälle? Sådana samhällen tenderar snarare att vara förtryckande och homogena.
  Däremot håller jag med om att föreningen Humanisterna har en endimensionell och ointressant kritik av religionen. Men det har de rätt att ha i ett samhälle präglat av ”religiös och kulturell mångfald”. I Elisabeth Gerles idealsamhälle hade säkerligen Humanisterna fått gömma sig.

 3. Det är på tiden att sluta tro på elaka gudar vi kan se vad kristenheten islam eller judendomen har stält till med och varför är det så många muslimer som inte vill bo i ett muslimskt land?
  Efter flera mordhot och ett mordförsök på Svenskar så detta vårat svar, Vi kommer nu gå in för att bota muslimska barn från islam genom att skicka info till deras HEMsidor och uppmana andra att göra likadant.
  När mohammed var 50 år gammal så gifte han sig med Aisha en flicka som var 6 år och våldtot henne när hon var 9 år gammal så han var en äcklig pedofil och han var även slavägare. Om man vill veta vad koranen tycker om flickor ska man läsa koranen sura bina 60. Se och läs mohammed T-shirt på http://www.mohammedt-shirt.com
  Detta är inte mitt ip nr

 4. Det finns bara en vrångbild, och då får du ”kröka” in radiogalaxen 3 c-295 c:a 5 miljarde ljusår bort. Här tappas alla religiösa skrönor sin mening. Alla religioner har en och samma upphovsmansprofil. Hej ”X” Ta inte på dig en för stor börda. Lev och var glad i nuet. Självrannsaka dig inte för andras galenskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s