Jerlerup rekommenderar: Ravennas blogg om ”slöja” och islam

Piratpartisten Ravenna har skrivit några intressanta ord om bruket av slöja i islamska länder som jag vill dela med mig.

När jag var i södra Tunisien så kom jag till viss insikt i de praktiska funktionerna med slöja – där nere var det fullt av sand och salt i luften och all exponerad hud blev 1) bränd 2) äcklig, sandig och saltig. Håret blev som svinto. Alla lokalinvånare (män som kvinnor) täckte håret. Att ha en slöja att dra över munnen så man kunde andas ordentligt utan att få lungorna fulla med sand kändes snabbt som en allt bättre idé. Där nere i nära 60 graders värme uppfattade jag slöjor som oerhört praktiska och bra plagg. Kvinnor som gick täckta såg faktiskt betydligt smartare ut än övriga. Det förvånar mig inte ett dugg att ett så praktiskt plagg som slöjan växte ihop med religionen och blev en tradition. Funktionellt, skyddande, traditionellt, religiöst – allt i ett.

Men det var som sagt i ett helt annat klimat och i en annan kultur. Det är min personliga åsikt att även muslimer måste anpassa sig till sederna dit de kommer, och här i Sverige döljer vi inte våra ansikten. Det är en del av vår kultur och en del av vår identitet. Precis lika naturligt som det är för oss svenskar att klä på oss lite extra när vi besöker ett muslimskt land, så borde det vara naturligt för besökare i Sverige att visa sina ansikten.

Frågan är om förbud är rätta vägen att gå.

forts..


Jag själv anser, som jag tidigare skrivit om här och här,  att man ska skilja mellan fundamentalism och vanlig tro. Ett maskeringsförbud, dvs ett förbud mot den kvinnoföraktande burkan (och de masker anarkovänsterns stenkastare bär), är inte fel. Men samtidigt måste islam ges full jämställdhet i Sverige, dvs rätten att utöva sin religion, och bygga moskéer och minareter, utan att islamofober gnäller över det på ett sätt de aldrig skulle drömma om att gnälla över bygget av kristna kyrkobyggnader.

Andra bloggare som skrivit om burkadebatten hittar ni här, här , här och här. En aftonbladet-artikel hittar ni här. DN har skrivit om det här och här och i denna artikel om lagförslag i flera länder… SVD har skrivit här och här.

I Expressen fanns en artikel igår mot burkaförbudet med poängen: ”Vill du vara rebell, konvertera till burkamodet.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

En tanke på “Jerlerup rekommenderar: Ravennas blogg om ”slöja” och islam

  1. Det kanske skall tilläggas, att mannen i Islam likaså skall ha en hijab. Mannens slöja skall ligga över hjärtat, så ingen synd kan komma åt mannens hjärta, således är mannens slöja svårare att bära än kvinnans. Mannen tex, när han är ute och går skall sänka sin blick till backen och inte titta på andra kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s