Lars Vilks, eller: Konsten att hålla två tankar i huvudet samtidigt!

"Att tänka innan man talar 
är som att torka sig i röven innan man skiter..."

————————————————

Man kan faktiskt hålla två, eller flera, tankar i huvudet samtidigt!

Å ena sidan kan man faktiskt vara mot muslimofobin i dagens samhälle och säga NEJ till Sverigedemokrati, Nationaldemokrati och idioti. Å andra sidan kan man faktiskt vara mot islamsk fundamentalism och säga NEJ till de fundamentalister som vill tysta Vilks och som anser att man inte ska få lov att ”häda” eller ”smäda” religioner i Sverige eller som vill att kvinnor ska gömma sig i burkor och hålla käft.

Jag oroas av att debatten alltför ofta är så enkelspårig att bara en tanke åt gången kan virvla runt i debatten.

När man letar efter lösningar på integrationsproblemen, efter hur man stoppar främlingsfientligheten och hatet mot muslimerna, efter hur man stoppar fundamentalismen, är det ganska tunnsått. Det ironiska är att en av de som klarast och tydligast gett en lösning på dessa frågor är den kontroversiella konstnären Lars Vilks! Detta kan måhända överraska några, men så är fallet.

Det ska vi titta närmare på i detta blogginlägg…

Lika rätt och lika ansvar

De som känner mig vet att jag försvarar Lars Vilks rätt med lika stor iver som muslimernas rätt.

Jag utgår från principen om lika rätt och lika ansvar. Jag anser att ALLA människor, funktionshindrade, s.k. ”svenskar”, invandrare, muslimer, kristna och Hare Krishna, Sverigedemokrater och sossar, ska behandlas enligt denna princip. Om man inte gör så så diskriminerar man faktiskt dessa människor!

För muslimers del betyder det att de ska ha lika rätt med alla andra i Sverige. Dvs alla vuxna har rätt att bära vilka kläder de vill, huvudukar, rätt att bygga moskéer, rätt att bygga skolor, rätt att utveckla sin kultur inom ramarna för lagen, rätt att respekteras för deras livsval. Men principen om lika ansvar betyder att alla är skyldiga att följa principen om kvinnors jämställdhet, att inte förespråka terror, och respektera yttrandefriheten, inklusive rätten att ”häda” när det gäller religioner. Man måste också erbjuda  en någorlunda sekulär undervisning till barnen, som givetvis har samma rätt som alla andra barn i samhället, oberoende av vad föräldrar och imamer tycker.

Lars Vilks

Tanken om lika rätt och lika ansvar har Lars Vilks pratat om väldigt ofta. Han har sagt att de liberala journalister som kompromissar med fundamentalister, tex genom att inte publicera bilden av Vilks rondellhund, behandlar inte muslimer som vuxna människor utan som barn. Vuxna behandlar man enligt principen om lika rätt och lika ansvar, säger han, och lika ansvar betyder att den kränkta islamske fundamentalisten får tåla att Vilks, eller andra, hädar deras religion, precis som kristna får tåla samma om nån skämtar om Kristus eller Gud. De får acceptera att i Sverige är att yttrandefriheten, inklusive rätten att kritisera eller skämta om ideologier och religioner, är något heligt.

Lars Vilks själv har faktiskt en poäng. Han har ofta skrivit att om man inte anser att en grupp har lika rätt och lika ansvar, utan tex skyddar dem från sånt de skulle kunna bli upprörda över (och som inte är olagligt) så behandlar man inte dem som myndiga individer utan som omyndiga barn som måste skyddas från vuxenlivets ansvarsbördor. Det är helt korrekt…

Vilket för mig fram till min poäng…

Min poäng är är att Vilks idé faktiskt ger vägen ut ur problemet. Muslimerna missar att Vilks idé är jätteradikal och viktig för dem. Vilks pratar nämligen om LIKA RÄTT och lika ansvar.

Lika rätt och lika ansvar…

Vad Vilks exakt anser om detta vet jag inte, men på hans hemsida, Vilks.net, har Vilks aldrig gjort samma galenskaper som Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna. Jag har aldrig sett honom generalisera och kalla islam ondskefullt och varje muslim galen. Jag har aldrig sett honom göra nåt som i den svenska kulturen betyder att man smutskastar islam eller Muhammed.

Tvärtom skiljer Vilks alltid mellan fundamentalisterna och de vanliga troende. DETTA ÄR VIKTIGT, för det visar att Vilks inte är en av de som hetsar mot muslimerna, även om han håller på sin rätt att häda. Och i alla sina förklaringar säger han att muslimer ska ha lika rätt som alla andra, men också tåla att de får samma ansvar.

Jag håller med.

Lika rätt att få se sin särart utvecklas till en del av den  svenska kulturen, med moskéer och skolor. Lika ansvar. Kort sagt rätten att vara svensk OCH muslim!

PS

Muhammed som jultomte!

Läs gärna: Vilks senaste inlägg om rättegångar i Ryssland mot några som hädade Kristus! Detta är en jätteviktig fråga eftersom det börjar bli förbjudet att häda och kritisera religioner på olika håll i världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , koranen

5 tankar om “Lars Vilks, eller: Konsten att hålla två tankar i huvudet samtidigt!

 1. Håller med. Vilks har rätten att göra vad han vill, så länge han håller sig inom Sveriges lagar. Och som du redan läst om, tar jag avstånd mot de som angrep honom! Men på videon från föreläsningen, ser man ialf EN muslim som faktiskt gjorde det rätta. Han står och skakar på huvudet åt de andra som hetsar mot Vilks. Det gladde mig faktiskt.

 2. Ja, det vet jag. Jag har hört från folk som var där att inte bara en, utan FLERA muslimer ingrep. Många var mot demonstrationen också. En av dem lär ha varit en imam. Denna imam skulle jag gärna prata med.

  Jag har till och med sett en av muslimerna som försökte stoppa mobben omnämnas på nån av de rasistiska islamofobernas sida, men då beskrevs han som ”svensk patriot”… :o) Tala om att de gjorde en tankevurpa där de stackars nationalisterna!

 3. ”Dvs de ska ha rätt att bära huvuddukar, rätt att bygga moskéer, rätt att bygga skolor, rätt att utveckla sin kultur”

  Jag är inte enig med dig! de har givetvis dessa rättigheter men inte i Sverige. Jag förstår inte hur utvecklingen har blivit sådan att alla anses ha rätt att komma till Sverige och till fullo utnyttja fördelarna med vår välfärd men samtidigt inte ha några skyldigheter. Sverige skall givetvis ta sitt ansvar och hjälpa ”flyktingar med reella skyddsbehov” men så är det dessvärre inte idag. Enligt en ny släppt rapport från migrationsverket så är 9 av 10 som kommer till Sverige inte kvalificerade för skyddsbehov så vad gör dem då här?

  Varför skall människor från andra kulturer så ”självklart” få uppehållstillstånd, försörjning, bostad och samtidigt helt avskärma sig från det Svenska samhället i Sverige? det är för mig en gåta!

  Den dagen jag söker asyl och får den beviljad i Iran kommer inte jag kräva att köttbullar skall serveras dagligen i skolmatsalen, eller att de bygger en pingstkyrka, jag kommer inte heller kräva att det skall införas särskild undervisning i Svensk kultur eller språk. Givetvis anpassar jag mig till det land jag kommer till och det är för mig fortfarande en gåta varför Sverige är ett undantag, varför är det så självklart att det inte är så här?

  Sen skulle jag vilja att du läste på lite om Islam som religion och läs gärna lite historia också! Sen kan du ju kolla på några närliggande länder som England, Holland och Frankrike och kolla hur det har gått för dem med sin ”generösa invandring från muslimska länder” och ställa dig frågan varför det skulle bli annorlunda här.

 4. Det finns problem Jimmy. Men du ska också komma ihåg att historien påverkar oss än idag. Kan problemen i England, Holland och Frankrike hänga ihop med att dessa länder var kolonialmakter när de tog in sina första invandrare från dessa länder. De sågs som tredje klassens människor och isloerades i ghetton. Kan de svenska problemen hänga ihop med att regeringarna har en galen politik som inte tagit till vara på människors resurser.

  Världen är en, vare sig vi vill det eller inte och vi måste hitta lösningar som gäller för alla människor. Läs sagor om livbåten. Länk hittar du här: https://ligator.wordpress.com/2010/07/14/jerlerup-rekommenderar-sagor-fran-livbaten-om-sverigedemokraterna/

 5. Det är bra att moderata muslimer ogillar attackerna på Vilks. Man önskar bara att större dela av vårt vänstervridna kulturmarxistiska etablissemang kunde lyssna på de muslimerna istället för att tjata om kränkthet och beskylla Vilks. Det är kulturmarxisterna som är de mest kränkta (vilket verkar ha varit Vilks intention från början: att provocera konstvärlden).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s