Det blir nog kyrkan som får göra det…

Att vilja censura Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna och sen i övrigt göra inget, eller bara gnälla, är en dålig strategi. Precis som Anna-Lena Lodenius skriver i sin blogg är det intressant att se att ju mer vi närmar oss valet desto tystare och svagare blir deras motståndare.

Det kan bero på att politikerna saknar vilja att medge begångna misstag som gjorts, och att politiker faktiskt har svårt att prata om djupare saker, som frihet och människovärde.

De enda som visat en vilja att ta striden mot de främlingsfientliga på ett djupare plan, är Svenska kyrkan. Under Almedalsveckan gick biskop Lennart Koskinen och prästen Mikael Mogren vid flera tillfällen till strid mot SD och ND medan de andra politiska partierna höll sig på sin kant. Och detta var viktigt. SD och ND höll ju till nere i stan och pratade med vanligt folk, medan alla andra politiska partier pratade inför redan frälsta. Att kyrkan visade var skåpet ska stå var betydelsefullt.

Jag noterar dessutom att en del Kristdemokrater, tex Tuve Skånberg, valt att ta striden mot SD….

Tuve

Tuve skriver i sin blogg…

Bibeln är tydlig: ”När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor hos er skall räknas som en infödd bland er, du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land.” Tredje Moseboken 19:33. ”Nu är ingen längre jude eller grek” säger Paulus i Galaterbrevet 3:28. Jesus visade kärlek lika mot en kanaaneisk kvinna från Tyros, en romersk officer i Kafarnaum, en samarisk kvinna vid Sykars brunn. Jesus själv var flykting i Egypten. Då kan inte kristna väljare stödja främlingsfientlighet.

Vågar Svenska kyrkan ta steget fullt ut, eller kommer deras engagemang att sluta efter Gotlandsveckan?

Läs mer!

Hela Gotland om Koskinens ingripande mot SD. DN om samma sak.

Kyrkans tidning, artiklar om Mikael Mogrens debatter och ingripanden mot ND. Här och här! Samt SD om Koskinen.

Tuve Skånberg i Världen idag. Och Antigayretoriks kommentarer mot Tuve.

10 tankar om “Det blir nog kyrkan som får göra det…

 1. Men nu väljer du att inte nämna att biskop Lennart Koskinen uppträdde helt antidemokratiska gentemot den fria politiska debatten och yttrandefriheten – skall det verkligen vara kyrkans roll?

 2. Mogren gick i debatt med ND. Skånberg gick i debatt med SD. Koskinen gick däremot inte i debatt med SD, utan försökte stoppa deras möte. SÄPO var snabbt på plats och visade Koskinen var skåpet – och Koskinen själv – skulle stå. Och det var inte på SD’s talarpodium. Något våld från SD’s sidan mot Koskinen förekom absolut inte, där ljög media sina läsare rakt upp i ansiktet.

 3. Här är situationen där Koskinen utsätts för ”våld”.
  ”Gorillan” som vänligt men bestämt för Koskinen bort från platsen är f.ö. SÄPO-man, inte SD’are.

 4. Nej jerlerup. Inte tu tal om att det var SÄPO, och inte SD, som vänligt men bestämt förde bort den ordningsstörande biskopen. När kyrkan agerar politiskt, då har den svikit sitt uppdrag. Dessutom är de partier du nämner precis motsatsen mot främlingsfientliga. Det där med att det skulle vara främlingsfientliga är bara dumt prat. Är man främlingsfientlig om man inte vill ha en miljard flyktingar i landet? Ty så många finns det faktiskt idag, enligt W. H. O. Svaret är givetvis att nej, främlingsfientlig är man om man tar in för många för snabbt eftersom man då tvingar fram den instinktiva främlingafientlighet som vilket folk som helst börjar visa när det tvingas hysa fler främlingar än det klarar av. SD och ND vill, var och en på sitt sätt, göra något åt den svenska främlingsfientlighet som dessvärre blivit allt vanligare sedan massinvandringen och mångkulturen iscensattes (utan föregående demokratisk omröstning, eftersom, vilket Karin Söder påpekade, den aldrig skulle ha godkänts av svenska folket) 1974, efter ett lagförslag från ödesåret 1968. Låt oss tala sanning.

 5. En miljard flyktingar. Jag känner igen taktiken. Gör du det?

  Man tar det värsta, mest skrämmande. Ett worst case scenario eller ett hemskt citat. Sen extrapolerar man detta hemska citat på andra enligt principen förment släktskap = samma sak. Man kan tex säga att eftersom det finns en miljar flyktingar i världen så kan man fråga vad som skulle hända om de kom hit. Eller så kan man säga att alla muslimer ÄR, eller ISLAM ÄR, vad någon liten sekt lär ut.

  Så sa en del amerikaner om svenskarna. Vad skulle hända om alla 6 miljoner monarkister och religiösa fanatiker i Sverige kommer till USA? *HU!*

  Enkel retorisk skrämselpropaganda. Goebbels var skicklig på detta.

  Men DU kan egentligen bättre än detta pappan, det VET jag! Varför du låter nån primitiv instinkt styra över dig i detta fallet vet jag inte, men beklagar det!

 6. Du kommer med lågsinta insinuationer och jämförelser med den ökände, nationalsocialistiska propagandaministern Goebbels. Som om det skulle kunna ERSÄTTA ett rakt och ärligt BEMÖTANDE av vad jag säger. Men detta undviker du. Ty det finns inga argument som biter på sanningen. Och sanningen om den svenska främlingsfientligheten är den jag beskrev i det inlägg du ”besvarade” med svammel om Goebbels. Är det din uppfattning om det civiliserade samtalet? Eller kan du helt enkelt inte bättre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s