”Majoriteten av muslimerna är rädda för extremisterna”

Det här är en gammal artikel i Newsmill, men väl värd att repetera igen. En artikel från i mars i år av Seyfettin Balta, ”Vi sekulära muslimer är lika utsatta som judar i Malmö”

Moderata och sekulariserade muslimer är vid sidan av judarna den främsta måltavlan för de extrema islamisternas hat. När man pratar om problemen i Malmö är det orimligt att förklara antisemitismen med att  ”muslimer” sprider hat. de som sprider hatet är  islamisterna, de musliska extremisterna, skrev Seyfettin Balta, som bor i Tensta, Stockholm.

”Som sekulariserad muslim känner jag mig orättvist påhoppad när Göran Hägglund påstår att… brott begås av muslimer. Jag har ingen anledning att förneka att en extremistisk form av islam är på frammarsch i Sverige. Men de representerar inte alla muslimer. Tvärtom så är moderata och sekulariserade muslimer vid sidan av judarna den främsta måltavlan för deras hat…

Antingen har socialministern Göran Hägglund(KD) inte följt den debatt om muslimsk extremism som har pågått det senaste halvåret eller så vill han medvetet föra debatten på Sverigedemokraternas planhalva. Precis som Sverigedemokraterna ser han muslimerna som en homogen hotfull massa men förmår inte se hur extremismen breder ut sig i vårt samhälle. I Malmö hotas judar av muslimska extremister. I Södertälje förföljs muslimer av kristna extremister med rötter i mellanöstern. I Stockholmsförorten Rinkeby trakasseras muslimer av egna extremister.

Kalla fakta

Söndagen den 28 februari sände TV4:s Kalla Fakta ett program om de muslimska extremisterna som vill ha sharialagar i Stockholmsförorten Rinkeby. I programmet fick vi följa den unge rapparen Kadafi Hussein som forsätter att anordna fester i Rinkeby trots att han har misshandlats och hotats till livet. För första gången fick jag se en ärlig beskrivning av den stora majoriteten muslimers rädsla för extremister. Tyvärr låter svenska media för det mesta de personer komma till tals som har de strängaste tolkningarna av islam. Ett exempel är när jag den 8 januari i Aktuellt hörde ordföranden för Sveriges unga muslimer, Mohammed Kharraki, tala om hur Tensta hade förändrats samtidigt som han försökte ge intryck av att han bodde här själv. Sanningen är den att han aldrig har bott i Tensta utan bor i centrala Stockholm. Varför väljer Aktuellt att ta någon utifrån när man ska skildra tenstabors bild av sitt område. När jag ringde upp Aktuellt direkt efter programmet försvarade sig någon där med att Muhammed Kharraki är ju muslim.

Betyder det att över en miljard muslimer som inte har satt sin fot i Tensta har rätt att uttala sig om oss? Efter programmet träffade jag många i Tensta som var besvikna över att journalister vänder sig till en självutnämnd representant istället för att prata med oss som bor här.

Muhammed Kharraki sade i Aktuellt att den enda förändring han ser i Tensta är den höga arbetslösheten. Jag har bott i Tensta i 27 år och sett andra förändringar också. Och varje människa som har besökt Tensta under de senaste 10 åren kan se hur fler och fler kvinnor går omkring i heltäckande burkor. Jag förstår inte hur en normal människa frivilligt vill gå runt i ett svart tält och inte se något. För att inte tala om alla små flickor i tre-fyra årsåldern vars hår täcks i stora schalar som hindrar dem att leka normalt.

Muhammed Kharraki borde veta att låg konjunkturer kommer och går men antalet kvinnor som går runt i burka ökar stadigt för varje år.

Fundamentalism

Om han inte ser det funderar jag på hur fanatiskt troende han är. Jag vet att en del av de yngre tjejerna använder burka i rent politiskt syfte för att flytta framfundamentalisternas positioner och jag tycker det är rätt obehagligt när en del politiker försvara tjejernas rätt att få både jobb och utbildning i de där burkorna. Andra kvinnor tvingas gå runt i burka av sina svartsjuka män som låtsas att de är djupt troende. De kanske kan lura svenskar genom att skylla sin svartsjuka på religionen men de kan inte lura oss andra muslimer. Ingenstans i Koranen står det att kvinnor ska gå i burkor.

För 27 år sedan satt vi män för oss själva i våra föreningar och rökte och spelade kort eller andra spel. Vi var inte särskilt jämställda. Men vi fördömde inte kvinnor för deras klädsel. I Tensta fanns på den tiden turkiska och syrianska gifta kvinnor som hade schal men det fanns också kvinnor som gick runt i korta kjolar och shorts. På sommaren kunde man se många kvinnor sola på fältet i bikini. Om någon av dessa kvinnor kom till torget och handlade sade vi till vår imam att blunda för nu kommer kvinnor som han inte borde se. När någon frågade varför det bara var män som satt på våra föreningar skämdes vi och försökte förklara att kvinnor också var välkomna. Vi menade verkligen allvar men vi ska inte heller förneka att vi hade växt upp i konservativa miljöer och det präglade vårlivsstil även i Sverige. Men hade någon TV-reporter kommit på besök hade vi inte sagt att vi hade rätt att förtrycka kvinnor för att vår religion tillåter det.

Jag påstår inte att vi i dag lever jämställda ens i min familj och i vår förening är det fortfarande tyvärr bara män som brukar komma på dagtid. Ja, vi är kanske inte särskilt jämställda men vi går inte omkring och är stolta över det utan tvärtom försöker vi påverka den yngre generationen så att den blir mer jämställd. Men de representanter som TV-reportrar utser åt oss kan helt skamlöst sitta i TV och säga att en man har rätt till fyra fruar och att mannen agerar med förnuftet medan kvinnor agerar känslomässigt. Som tur är utbildar sig våra döttrar och är självständiga och finner sig inte i att bara passa upp på sina män.

Politikerna

I den borgerliga regeringen är kunskapen om extremismen i vårt samhälle skrämmande låg.
Vår nuvarande integrationsminister Nyamko Sabuni har varken engagemang eller kunskap om hur det fungerar i områden som Tensta.

När Mona Sahlin i en radio debatt krävde att man ser över reglerna för bidrag till föreningar så att de inte kan ha olika verksamhet för pojkar och flickor påstod Nyamko Sabuni att Sahlin slår in öppnar dörrar. Enligt Sabuni är reglerna sådana redan idag. Men om nu jämställdhetsministern är nöjd med reglernas utformning, vem är då ansvarig att de efterlevs?

Som pappa till sex barn har jag sett en hel del av den ungdomsverksamhet som finns i Tensta. Både kommunen och föreningslivet har mer att erbjuda killar än tjejer och det är mycket vanligt att verksamheten är uppdelad och riktar sig enbart till killar eller tjejer.

Seyfettin Balta”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 tankar om “”Majoriteten av muslimerna är rädda för extremisterna”

 1. Det är märkligt att sansade muslimer så sällan får komma till tals i media. Vi har några stycken personer som Dilsa Demirbag-Sten, Nima Dervish och Sakine Madon som förvisso syns då och då, men de är också sekulariserade debattörer. Kanske de inte ens vill vara språkrör för islam öht? Det skulle vara intressant att få se nån troende imam alltid få lägga till rätta vad Islam egentligen säger om det som extremisterna tolkar som Islam.
  Precis som med de andra två abrahamitiska religionerna så finns det tankegångar som är rena perversiteter, men de andra två försöker inte tvinga sin verklighetsuppfattning på andra. Av någon anledning tycks just islam ha tendenser till att producera fler fanatiker. Eller kanske är det så att vårt samhälle uppmärksammar dem mer?

  Då kanske det vore läge att behandla dem som andra fascister? Det är intressant att att fascism i religionsfrihetens namn får denna förståelse när fascister som inte hänvisar till nån gud betraktas som jordens avskum och ska stigmatiseras.

  Jag vet att det inte finns en sanning inom Islam, även om Islam självt hävdar det, och det är däri problemet med religion i offentligheten ligger. Alla tolkar det på sitt eget sätt som det passar dem och omgivningen måste anpassa sig efter deras personliga syn på världen. Denna orimliga inställning gäller bara religion, medan andra personliga tolkningar av verkligheten, eller samhället, inte har samma fördel.
  Detta vidriga rövslickeri av religionen är det egentliga problemet, inte fanatikerna i sig.

 2. Var i Veum. Ämnet är intressant.

  Det är medias fel, anser jag! Precis som man förr inte fick prata om invandraringsområdenas brottslighet (dvs problemen politikerna skapat) i media får man idag inte lyfta fram de sansade muslimerna. Det kallas självcensur!

  Det ska jag blogga om idag faktiskt. Det absurda är att nästan alla muslimer jag möter är sansade och bra och hatar fundamentalisterna. men inte tusan är det de man möter i media. Det är mupparna, poeten Omar och andra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s