Invandring är bra för ekonomin

Det har debatterats ekonomi en del på sistone. Åsikten att invandringen i grunden är bra för ekonomin har kommit fram ganska klart och tydligt. Det är bra, myten om att invandring bara kostar pengar behöver punkteras!

Idag rekommenderar vi Caroline Szybers blogginlägg från i torsdags om att invandring ett stort plus för Sverige med rätt ekonomisk politik: ”En ny studie av UD visar att ökad invandring också ger ökade inkomst till staten. Studien visar att 12 000 fler invandrare ger 7 miljarder i export. Många invandrare är duktiga egenföretagare, därför är en ambitiös småföretagarpolitik viktig för en lyckad integration.”

Detta blogginlägg påminner om ett seminarium på Fores tidigare i år…

Seminariet på Fores hölls i mars, men är värd att lyftas fram i ljuset igen. Läs om det här och här. ”Vi kommer att se tillbaka på dagens gränser som vi idag ser på slaveriet”, sa Martin Ådahl vid debatten, ledd av Dilsa Demirbag-Sten, som behandlade frågan ”fri invandring – lösningen på den ekonomiska krisen?” Martin Ådahl… påpekade vidare att all forskning visar att invandring inte leder till varken arbetslöshet eller sänkta löner generellt sett, men att många ändå verkar tro att så är fallet…”

Här är några andra länkar till liknande artiklar: DN 2008, debattinlägg av P. Legrain: ”Fler invandrare räddar svenska välfärdsstaten”. SvD 2009, invandring bra för ekonomin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

33 thoughts on “Invandring är bra för ekonomin

 1. Hur fler icke-flyktingar med extrema religioner och foerakt foer demokratisk utveckling och maenskliga friheter skulle vara bra foer Sverige faar du allt foerklara lite baettre!

  Att oeka ett lands ekonomi med att pumpa in fler maenniskor som blir arbetsloesa och saenka vaelfaerden samtidigt aer vael ett korkat recept paa att loesa jordens oeverbefolkning. Det skapar bara fascism.

  Om de inte har kaempat foer demokrati och aer hotade till livet av sin regering saa bara ut med dem och laat dem leva paa stenaaldern i sina hemlaender och laat oss slippa toalettskallar och annat skit som vill goera om Sverige till medeltid med koensstympning och annat trams!

  Och jag tror jag talar i intresse av verkliga politiska flyktingar och sekulaera muslimer som kaempat foer demokrati.

  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av Aktiv Demokrati

 2. Mja, nu är ju inte denna undersökning särskilt ny men man väljer, så här i valtider, att återupprepa den helt utan baktanke 😉
  Intressant i den är att Afrikaners invandring inte är med i beräkningarna. Vi främlingsfientliga hävdar ju att det är skillnad på varifrån invandrarna kommer. De som kommer från västerlandet och östra Asien kommer som arbetskraftsinvandrare och det torde sätta sina spår i uträkningarna. En annan intressant sak i undersökningen är att den inte talar om vilka tidsperspektiv man talar om. Det är lätt att tro att 100 000 irakiska invandrare borde ju då ha lyft sveriges export med runt 42 miljarder om vi ska tro Andreas Hatzigeorgiou’s undersökning.

  Intressant i sammanhanget är att ingen av alla media som kopierar denna ”nyhet” anser att läsaren själv behöver kontrollera om det stämmer det de påstår. Det hade varit så enkelt att lägga till denna länk i artiklarna:
  http://www.ne.su.se/ed/pdf/37-7-ah.pdf

  1996 sade en undersökning att varje invandrare är en vinst på ca 300 000 per invandrare, men sen när man tittar på undersökningen så är det en jäkla massa kriterier som måste vara uppfyllda innan undersökningen stämmer. T.ex. det faktum att det är skillnad på invandrare när man pratar om dem i ekonomiska termer.
  http://www.ne.su.se/ed/pdf2/fulltext.html

  Det är ju så att med statistik kan man bevisa vad som helst, även fördomen om massinvandring från underutvecklade länder skulle vara positivt för mottagarlandet.

 3. Det hela beror på politiken. Med ett bra ekonomiskt system BEHÖVS arbetskraft och vi har inte tillräckligt med folk i arbetsför ålder här i Sverige. Så med en vettig ekonomisk politik blir det POSITIVT ekonomiskt med invandring!

  Sen angående vad folk tänker och tycker som kommer hit behövs kort och gott BERGVÄGGS KONSEKVENS. Alltså att man klart markerar vad som är ett svenskt synsätt (yttrandefrihet, rätt att ”häda” mot religioner, etc). Att politiker släppt in galningar och inte markerar tydligt att det de gör är fel, har inte med invandring att göra utan med POLITIK. Sen är det ju så att med arbetslöshet, skapandet av betongghetton och fåniga förbud mot att bygga moskéer så ÖKAR fundamentalismen.

 4. Varg i veum. med en galen svensk ekonomisk politik som skapar arbetslöshet skapas INGA nya jobb. Då blir invandring nåt negativt, en belastning, istället för nåt positivt…

 5. Såvida det inte handlar om att krossa det etniskt svenska förstås. För att försvaga nationalismen och skapa en global enhetskultur.

 6. Jag blir fundersam.

  Med samma sentimentala frenesi som vi ömmar för, och idealiserar, inavlade indianstammar i Amazonas regnskogar och människoätande stenåldersfolk i Nya Guineas djungel, bekämpar och demoniserar vi vår egen etniska särart. Varför? Vad är grejen egentligen? Ligger det något i det där talet om oikofobi, eller är det bara något ballt akademiskt uttryck som den där Åkesson slänger sig med?

  Kan det vara en sorts kollektiv tonårsrevolt mot det egna, mot familjen, mot mamma och pappa?

  Pappan

 7. Att hävda:
  ”Öka invandringen. Ty med en vettig ekonomisk politik behövs det fler invandrare”

  är lite som att säga:
  ”Öka kärnkraften. Ty med en vettig industriproduktion behövs det mer energi”

  eller:
  Öka utsläppen i Östersjön. Ty med en vettig diet behövs inget fiske”

  Pappan

 8. Frågan är varför man tar in fler invandrare än ekonomin klarar av. Ja, jag håller med det är idiotiskt. Men att behålla en usel ekonomi och minska invandringen löser INGET. Kanske man skulle försöka få fart på ekonomin igen som på 60-talet. Men då behövs människor. Det går INTE att få igång ekonomin som då utan människor. Alltså går ekonomiskt välstånd och en politik för att ha arbetskraft hand i hand.

 9. Vad är ”vettig ekonomi” enligt dig jerlerup?
  Personligen har jag gått igenom de flesta poltiska visioner. När jag var ung var jag mycket vänster och såg alla sociala orättvisor som fanns i hela världen. I takt med att jag blivit äldre, inte nödvändigtvis visare dock 😉 särskilt de senaste 3-4 åren, så har jag börjat titta på vad den sk ”högern” egentligen säger (snarare än vad jag tolkat vad de säger)

  Just nu tittar jag smått på det som jag tidigare ansett vara antikrist inom politiken; ”nyliberalismen” eller objektivismen. Hade någon på Reagans och Thatchers 80-tal sagt att jag med nyfikenhet skulle ens läsa vad de handlar om på äldre dar så skulle jag ha kastat en gatsten i huvudet på denne (kränkhetslagarna fanns ju inte då 😉 )

 10. Vi får nog titta bak till 50-talet och 60-talet för att hitta svaret på den frågan. Det finns andra modeller än den vi använt de sista 30 åren. Poängen är att en ekonomi ska SKAPA välstånd, inte förarma ekonomin.

  Men ekonomi är svåra saker. Jag är inte heller så tvärsäker på dessa frågor som förr, även om jag nog mer lutar åt hur ekonomierna sköttes av de liberala ekonomierna på 50-talet och 60.talet.

 11. Mycket vettig kommentar. Ut ur EU, tillbaka med Palmes politik och sedan kan vi snacka om arbetstidsfoerkortning och balanserad invandring och utvandring igen.

 12. Vi har automatiserat allt saa till den milda grad att foer att faa igaang produktion behoevs massvis med ingenjoerer till alla robotar och de avancerade prylar de anvaender. Att importera analfabeter fraan Pakistan som repeterat koranen hela dagarna kommer inte loesa detta problem. Dessutom har vi nu kommit till en punkt daer efterfraagan minskar och man maaste skraemma folk till oro och konstlad konsumtion. Att importera folk foer att konsumera aer ren idioti, anser jag, aeven om det innebaer utspottandet av lite fler volvobussar eller … jag vilka foeretag finns det egentligen kvar i Sveriges aego efter EU-medlemskapet?

 13. Andreas Hatzigeorgiou har räknat fram att 12000 invandrare ger en exportökning med 7 miljarder. Jag ville se om teorin håller för en granskning i verkliga livet, och stämde av hans skrivbordskalkyl med verkliga siffror.

  I sin artikel skriver Hatzigeorgiou:
  ”Irak har stått för det största inflödet av utlandsfödda de senaste åren. År 2007 invandrade 15 200 personer från Irak och året därpå 12 103 personer. Denna ström av inkommande från Irak som bosatt sig i Sverige har resulterat i att Irak nu tillhör det land varifrån flest icke-nordiska utlandsfödda i Sverige har sitt ursprung.”

  Notera att det år 2008 alltså kom 12 103 irakier till Sverige. Kul. Alltså precis så många som behövs för att skapa en exportökning med 7 miljarder.

  Vi går då till Exportrådet och kollar lite, och finner:

  ”Under 2009 ökade exporten till Irak med 124% jämfört med 2008. Sverige exporterade produkter och tjänster till ett värde av nära 1 miljard SEK ……………….. ”

  Men hallå!!! ……. 12000 irakier skulle ju ge SJU miljarder MER i export!!!! Nu visar det sig att sveriges drygt 100.000 irakier inte ens skapar EN enda miljard i exportintäkter.

  Det visar sig att Hatzigeorgious studie inte håller för den mest elementära granskningen. Bu!

 14. Som sagt beror allt på politiken och idag har man inte en politik för att stödja varken ekonomisk utveckling eller export.

  Jag skulle snarast anta att de som fått jobb av dessa ca 15000 personer säkert skickar 1000 till 2000 kronor i månaden till anhöriga i Irak och de arbetslösa säkert några hundra.

 15. Det skulle även jag anta. Men jag upplever att jag drar mycket mer logiska och humana slutsatser av detta antagande. Många av dessa slutsatser finner jag motsvarigheter till i SD:s skuggbudget. Varför gör inte du det?

  Pappan

 16. Och varför generaliserar du och säger att invandring är bra för Sverige? Det beror väl på alla möjliga faktorer – ekonomiska, kulturella, demografiska, historiska och så vidare. Eller är det plötsligen i sin ordning att generalisera??

  😉

  Pappan

 17. Det är det om politiken är bra. och det är t.o.m nödvändigt för Sveriges existens. Vi hade inte kommit nån vart utan invandrare och utländskt kunnande och kultur under de sista 10.000 åren!

 18. Ett litet, litet ”om” slank nu in i meningen. Detta lilla ord kan förändra innebörden i den mest svulstiga sats.

  Men OM nu politiken INTE ÄR ”bra”, och inte har varit det sedan 1974, då man ändrade policyn från assimilation till ”integration” (dvs. mångkultur, alltså att inte bara individer i alla deras olikheter är välkomna hit, utan även hela KULTURER). Varpå värdegrunden äventyras och rättsväsendet med den.

 19. ”Det är det om politiken är bra. och det är t.o.m nödvändigt för Sveriges existens. Vi hade inte kommit nån vart utan invandrare och utländskt kunnande och kultur under de sista 10.000 åren!”
  Jassa? Vi skulle i saa fall fortfarande ha turistat resten av vaerlden i kanoter? Intressant teori. Verkligen. Varfoer hade vi inte kunnat turista hos varann och laera av varann utan permanenta uppehaallstillstaand?

 20. Turism lär man sig inte ett skvatt av. man läs sig av att bo hos varandra längre stunder, eller genom migration. Inget folk i världen har utvecklats själv, i isolation. INGET ALLS!

 21. ND har satt sig i den här sitsen själva genom att vara rasister och sprida hat. Hat brukar föda hat.

  Men i övrigt har du rätt och jag ska skriva ett blogg inlägg om detta.

 22. Det finns olika former av turism och visst kan man laera sig massvis om ett land som turist om man vill det. Det haenger mer paa hur laenge man stannar och vilket engagemang man har.

 23. I och för sig. Där har du rätt. Om man stannar en längre tid. Men det brukar bli små saker som ändras i det land man kommer från. Det sora står folkombytet för. Att man flyttar eller arbetar och tar med sina produkter och sin kultur.

  Plus handel givetvis. Men handeln föregås oftast av kunskap och människor som bär kunskapen.

 24. Handel aer bra. Daa kan man aeta aepplen fraan Argentina och inga nyttiga svenska vinteraepplen behoevs. Dessutom faar man anvaendning foer den olja man pumpar upp ur ex. mexikanska gulfen, foer alla fina supertankers som transporterar allt vi vill ha. Och hur skulle det gaa foer alla storfoeretag egentligen om vi slutade med handeln? Finanskris? Konkurser? Va!? Vill du goera storfoeretagen fattiga? Va!? =)

  Ja-a. Vi ska leva som i Afrika i Sverige. Nu kultur aer ALLTID bra! Vi ska odla exotisk frukt i vaexthus som vi driver med olja och springa runt i T-shirt inomhus mitt i vintern med tropiskt klimat inomhus. Jag vet, vi driver det med olja! Helt klart! ;oD

  http://dagensgladanyheter.wordpress.com/2010/07/01/bra-tull-ger-oss-friskare-applen-en-glad-madde-ger-oss-gladare-barn-valpejl-ger-oss-demokratiskt/

 25. Vad är det som gått snett med politiken som gör att ekonomin inte kan utvecklas naturligt av invandring? Hur skulle detta åtgärdas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s