Vad säger de om år 2010 om 200 år?

”Tänk att för 200 år sedan, år 2010 så…”

 • svalt fortfarande människor på jorden. 30.000barn dog p.g.a fattigdom varje dag och de flesta människor ansåg att det var något naturligt. Få försökte göra något åt det.
 • nazistiska och kommunistiska folkmord sågs som folkmord, men att 30.000 barn dog pga fattigdom VARJE DAG på planeten sågs inte som ett folkmord!
 • kunde inte alla människor på planeten läsa och skriva.
 • ansåg fortfarande folk att världen inte var en, så de flesta svenskar förstod inte att det som hände i Afrika eller Syd Amerika också påverkade dem.
 • fanns det misstävlingar.
 • ansåg många muslimer att de var tvungna att bära burka, och många västerländska tjejer rakade av sig allt hår på kroppen, båda för att passa in i sina samhällen.
 • gick kvinnor i skor med hög klack och förstörde sina fötter, men betraktade kinesiska gamla seder för att snöra fötterna och göra dem förkrympta som barbariska.
 • fick homosexuella inte gifta sig eller adoptera barn på många håll i världen.
 • fick kvinnor i som var gravida problem med karriären.
 • fick mammor och pappor inte ekonomiskt stöd om de ville vara hemma med sina små barn och passa dem de första åren.
 • fanns det rasister.
 • fanns det folk som fördömde andra folk inte grundat på vad var och en av människorna tänkte och gjorde, utan på grund av vilken religion eller kultur man hade.
 • var sex mellan gamla tabubelagt.
 • krävde samhället i praktiken ännu heteronormativ tvåsamhet.
 • debatterade politiker sällan framtiden. Du kunde aldrig se en politisk debatt i Sverige om hur landet skulle se ut 50 till 100 år framåt i tiden.
 • var det fortfarande kontroversiellt att vilja ha ett globalt förhållningssätt till svält, fattigdom och miljöproblem.
 • fanns det gränser mellan nationerna och folk fick inte flytta vart de ville på planeten.
 • såg man kort och gott inte andra människor som en RESURSSKAPARE, utan som en konkurrent om ”begränsade resurser” på planeten.

I korthet. Medborgarrättskämpen Martin Luther King sa 1967 att en gång i framtiden kommer svälten, och den acceptans vi har av underutveckling och fattigdom, att betraktas som lika barbarisk som nazism, kannibalism och liknande riktigt vidriga saker i mänsklighetens historia. Jag håller med!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 tankar om “Vad säger de om år 2010 om 200 år?

 1. Tänk att för 200 år sedan, år 2010, så fanns det länder, och i länderna levde olika folk, och folken var olika varandra och hade därför stort utbyte av varandra. Det fanns olika raser, med olika egenskaper, precis som olika åldrar har olika egenskaper. Det fanns olika kulturer med olika egenskaper. Det var skillnad mellan män och kvinnor – även de hade olika egenskaper. Alla dessa skillnder och egenskaper gav upphov till utmaningar och välsignelser. Folk stimulerades att förfina sina moraliska omdömen.

  Men allt det där var så komplicerat. Det är bättre nu. Det tycker alla. För alla tycker nu lika. Vi har blivit så harmoniska, så… så… egenskapslösa.

 2. Exakt man satte olikheterna mot varandra, som alla de gör som vill ”beundra” muslimerna på avstånd men inte ha dem som grannar. Eller hur?

  Och återigen. Om muslimerna på Vilks föredrag ska representera alla muslimer i världen i dina generaliseringar då kräver jag att de svenska fyllesvinen som åker och super loss i Schweiz ska få representera alla svenskar i världen också. Så kan vi VERKLIGEN sätta våra olikheter mot varandra.

 3. Svenska fyllesvin plågar mig, givetvis. Drägg finns i alla kulturer och jag kan bara beklaga att vårt drägg har tid, råd och tillstånd att åka utomlands och drägga loss. Men det finns en väsentlig skillnad mellan svenst drägg och MENA-aktivister som hotar och bråkar sönder en föreläsning på ett svenskt universitet. Måste jag påpeka den eller ser du den alldeles frivilligt?

  Jag beundrar hjärtans gärna muslimer och deras kultur på avstånd — för att inte säga: BETRYGGANDE avstånd. Jag åker dessutom gärna och besöker dem om jag får, och tar då deras goda seder dit jag kommer, vilket är en hederssak (de dåliga sederna, t ex haschrökning som dessutom är förbjudet där, kan jag vänligt men bestämt avböja). Senast jag var i ett MENA-land klädde jag mig som lokalbefolkningen, i galabeia (det var i Egypten och en vänlig man gav mig en av sina galabeior, ”gubbklänningar”, eftersom jag uttryckte min beundran och ville köpa en att ha på mig).

  Det finns en djup visdom i hur kulturer utvecklas geografiskt. Att vissa kulturer ligger gräns vid gräns och andra inte. Det är inte självklart att folk hoppar över flera geografiska kulturrum (länder) för att oförberedda bosätta sig i en annan kultur, som då blir just vilt främmande. Speciellt om de inte ens har för avsikt att assimileras in i sin nya värdkultur.

  Pappan

 4. OK, om du inte ser likheten mellan det svenska och dina fördomar om muslimerna kan vi ta exemplet tyskarna. De flesta tyskar lallade med då nazzarna härjade i Tyskland på 30-talet och VÄLDIGT många betedde sig i och utanför Tyskland som de där typerna på Lars Vilks föreläsning. ja, än värre. Ska vi beundra dem på avstånd också? Tysk kollektivskuld kanske?

 5. Det tycks mig otyskt att lalla. Alternativen till nationalsocialismen tyckes tyskarna värre. Alla förstod dem, även Churchhill. Tyskar som bär sig illa åt är nästan lika besvärande som svenskar som bär sig illa åt, eftersom vi präglats så mycket av tysk kultur. Vi kan identifiera oss med det tyska och generas därför av dess avarter. Och vi beundrar dem gärna på avstånd. Mer beundrar än älskar, som Fredrik Böök påpekade i sin SvD-serie ”Hitlertyskland maj 1933”. Läs den.

 6. Som de beundrade och höll sig på avstånd från de barbariska svenskarna en gång. Visst var Gustav II ganska human som härförare men det hindrar inte att vissa delar av Tyskland skrämde barnen med att ”svensken kommer” ända in på 1900-talet, när de ville skrämma sina barn riktigt mycket.

  Så kan vi alla hålla oss på avstånd bakom våra LIMES och skydda oss mot våra inbillade barbarer… För nånstans tror jag Rom betraktades som barbarer av de barbarer murarna skulle skydda Rom från också!

 7. Pingback: Frihet « Sverige är inte världens navel!

 8. Pingback: Visioner och framtidsidéer « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s