Svensken och naturen

Någon som minns tidningen Gringo? De hade en hel del artiklar som är värd att rädda åt eftervärlden. Jag hittade just en serie om ”svenskheten” som de gjorde, som var kul. Därifrån hämtar jag denna lilla artikel om svensken och naturen som är klart läsvärd.

”Var det någon som sade att Sverige var sekulariserat? Svenska kyrkan är i kris och snart har till och med de vuxna glömt att julen faktiskt handlar om Jesu födelse och inte att se Kalle Anka för fyrtiofjärde gången. Men att svenskarna skulle ha förlorat sin tro är inte sant. Vi tror. På naturen.

Säg till en svensk att något är ”naturligt” och du kan få henne till vad som helst. Vi äter ”naturligt” bröd, ”naturlig” yoghurt, klär oss i en ”naturlig” look och är noga med att inte sminka oss för mycket så att det fortfarande ska se ”naturligt” ut. Smaska på en bild på av en sommardisig rapsåker på en matförpackning och du kan vara säker på att ingen ens kommer att läsa innehållsförteckningen. De ser ju redan att ingredienserna är naturliga. Vi svenskar bryr oss väldigt mycket om naturen och kan väldigt mycket om den. Åtminstone vill vi tro det.

− D-d-d-det är ett barrträd, stammar den engelska guiden på turistvandringen i Cornwall.
− Men tillhör den sorten långa eller korta barr!?, frustar en högröd svensk turist, ursinnig över sådan okunskap.

Själv tillbringade hon hela lågstadiet med att lära sig skillnaden på olika barr, djurspillning och trädens årsringar. En självklarthet!

Det var när svenskarna flyttade ifrån naturen som de började dyrka den. I stadens larm i början på nittonhundratalet upptäckte överklassen att skogen och landet var människans rätta element. Staden var bara ett nödvändigt ont för att hålla industrin levande. Svenska turistföreningen bildades och fick raskt fler medlemmar än LO. Naturdyrkan spred sig nedåt i klasskikten. Carl von Linné var ju svensk, gubevars! Vi har det i ryggmärgen, naturligheten. Så fort det var lediga tider skyndade stadsborna ut på landet. Samtidigt skakade bönderna på huvudet och fnyste. Skogen! Där fanns det ju både troll och farliga djur!

Och medan Bush och Kerry åkallar gud och moralen och springer ut i snabbköpen och pussar barn så fort de får tillfälle, vad gör de svenska politikerna för att vinna väljare?

Planterar träd.

Ur Gringo, Fia Len, 2004-09-20

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s