Katarina Taikon hade gråtit om hon hade levt idag!

Rasismen stoppas inte med hjälp av galenskap, den stoppas med hjälp av förnuftet.

Allt annat än förnuftigt är en del romska reaktioner på olika håll i Europa på förslaget att man ska förbjuda tiggeri. Debatten i Finland är intressant att följa. Ett förbud mot tiggeri skulle slå mot deras kultur, anser en del prominenta romer där. Finska media rapporterade den 21/6 detta:

”21 romska organisationer överräcker i dag sitt ställningstagande till inrikesminister Anne Holmlund (Saml). I dokumentet står att lagförslaget står i strid med EU:s lagstiftning.

Organisationerna kritiserar också att man inte har hört romernas åsikt under lagberedningen. Ändå har Finland de senaste tio åren ständigt framhållit att romerna bör höras i frågor som gäller dem.

Taikon hade gråtit om hon hade levt idag! Romernas sitaution i Europa blir inte bättre av att man förklarar att tiggeri är en del av den romska kulturen. SUCK!

Här har ni några länkar om denna bizarra protest:

Yle, Finland 24/5.

Yle, Finland 21/6.

Hufvudstadsbladet om protesterna.

Hufvudstadsbladet den 26/5

Romer behandlas som skräp i sina hemländer

Vasabladet 24/5

Varg i Veum

Andra kommentarer

ERRC

Romernas situation

Debatt i Ifokus

Om romerna och om Holland.

Fotoreportage om romerna från Rumänien i Finland.

SD om romerna

Romadelegationen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 tankar om “Katarina Taikon hade gråtit om hon hade levt idag!

 1. Alltså oavsett om romernas reaktion mot tiggeriförbudet är FÖRNUFTIGT (är ”strategiskt” ett ärligare ord här?) eller inte, så visar denna reaktion VEM det var som hade ”fördomar” — de som händade att tiggeri INTE är en internt vedertagen romsk sedvänja eller de som hävdade att så är.

 2. Det där har min flickvän bättre koll på än jag. Jag ska ge en kortversion av vad hon läst om detta.

  Det fanns tydligen olika kulturer förr hos zigenarna. Dvs en del höll hårt på att en zigenare inte ska stjäla. Katarina Taikons föräldrar tillhörde tydligen denna del av zigenarkulturen och hon blev upplärd att man INTE ska stjäla.

  Det är som med alla kulturer. Det finns alla olika varianter och färgskiftningar i den färgsprakande zigenarkulturen, även svärta och mörker!

  Men… Att säga att alla tiggeri är en vedertagen romsk sedvänja är att visa sin totala okunnighet i ämnet och att visa för omvärlden att man generaliserar och sprider fördomar! Du kan bättre än det bäste Pappa! Alla skåningar är inte feta även och alla smålänningar är inte snåla!

 3. Men det ironiska här var ju att en organisation som officiellt representerar skåningarna just tillstod skåningars behov av att vara tjocka. Eller menar du att de officiella representanterna för romerna ”visar total okunnighet” för romsk kultur när de protesterar mot tiggeriförbud??

 4. Och Nationaldemokraterna tillstår Sveriges behov av att vara okunniga nazzar, bäste pappa!

  Kan en triljon flugor ha fel, när de säger ”ät skit”?

  Generalisera inte! Titta istället närmare på kulturen och börja urkillj olika mönster, idéer och olika människors strävanden åt olika håll. Det är mycket mer kul än att generalisera!

  Och bara för att det finns problem i den svenska kulturen betyder inte det att vi ska avfärda den helt!

 5. Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  http://www.korta.nu/jc

  Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

 6. Plöjer man Katarina Taikons Katitzi-böcker, som skildrar hennes barndom, är det ett återkommande tema att hon inte fick stjäla och inte tigga. Pappa Taikons stränga ord till henne när hon tagit ett par mynt från ett restaurangbord och inte förstått att det var dricks som någon lämnat kvar var ungefär: Du är en keldaras (urgammal zigensk kasttillhörighet, jag minns säkert fel på några bokstävlar) och jag vill inte veta av att du stjäl! Senare blir hon bortgift till en familj med mindre ”fina” anor. Där tigger man utan att skämmas, och Katarina/Katitzi blir chockad. Så ska man tro på Katarina Taikons självbiografiska bokserie är det ganska olika bland olika grupper av zigenare. Det var en liten aha-upplevelse för mig, när jag kommit så långt i bokserien. Bekanta till mig har upplevt grupper av zigenare som verkligen uppfört sig som fan, som om de inte alls ser sig som en del av vårt gemensamma samhälle och kan skita i vad alla vi andra tycker om dem. De grupperna FINNS. Därmed blir det fruktansvärt, fruktansvärt orättvist att tro att detta gäller zigenare över lag.

  Tydligen är det å att de flesta av de extremt dåliga dragspelare som fraktas hit i grupper för tiggeri dolt till gatumusik är ungerska zigenare. Iofs är det inte konstigt om tiggeri är överrepresenterat i grupper som är fattiga, särskilt i länder där ordentlig fattigdom är mer utbrett än i exv Sverige och Finland. Men jag tror vi alla är överens om att de zigenska organisationerna här på ett bisarrt sätt lyckas säga ”ja, det som sägs om oss är sant”.

  (Jag skriver zigenare istället för romer eftersom det är det ord som Taikon konsekvent använde. Ordet ”romer” var inte uppfunnet på hennes tid. Jag har oerhört svårt att förstå hur det ord för folkgruppen som för bara 20 år sedan var det enda som fanns på svenska plötsligt ska ha blivit rasistiskt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s