Antingen eller, både och eller varken eller?

Jag fick frågan om jag skulle återge Lars Vilks rondellhund här.

Mitt svar är, ja tack, gärna! Jag har återgett hans teckningar på min facebooksida ofta. Vilks har jag stor respekt för. Han generaliserar inte om muslimer och islam utan skiljer mellan fundamentalisterna och islam som sådant, mellan fundamentalismen och muslimerna. Nu är min blogg här ganska ung, inte ens en vecka gammal, så så mycket har jag inte skrivit om detta än, men en del. Se det jag skrivit här!

Nu har saken blivit inflammerad och saken påverkas också av trettio år av skämt och rasistiska uttalanden i media mot islam. Fram till 2001 fick man driva med ”alla muslimer” på det mest galna sätt i media. Nu efter 2001 är det tvärtom nu får man inte kritisera islam. *suck!* Från en extrem till en annan!

Nu har saken polariserats men om man skulle kika närmare på den skulle man se något intressant.

Vilks har en mycket radikal idé om total JÄMSTÄLLDHET för utövare av islam, som faktiskt de flesta utövare av islam nog skulle välkomna och tycka om. För är det något de oftast vill så är det att få rätten att kunna se sig som 100% svenska och 100% muslimska! De enda som skulle ogilla denna tanke är fundamentalisterna bland Sverigedemokraterna eller de Nationella samt de islamska fundamentalisterna,  de flesta muslimer jag mött är dock mot dessa båda fundamentalistiska yttringar.

Vilks skriverier är intressanta. Vilks syfte med rondellhunden var att visa att det finns konstgjorda gränser för konstens frihet och yttrandefrihet än idag och att utmana dessa. Att han valde något som irriterar de fundamentalistiska inom islam hänger ihop med att han är ateist och inte har mycket till övers för religiös fundamentalism överhuvudtaget.

Saken har dock växt utanför konstvärlden. Och Vilks själv betonar gång på gång att nu när saken kommit att handla om Islam är det viktigt att behandla muslimerna som 100% lika och jämställda med alla andra i det svenska samhället. Dvs med samma rättigheter och samma skyldigheter. (Skyldigheterna inkluderar då skyldigheten att respektera det som man ogillar och inte vilja censurera det man ogillar. Dvs att inte starta hysteriska kampanjer om att man vill censurera Vilks eller slå honom på käften!)

Vilks radikalitet är ett föredöme!

Det är en radikal tanke som fler muslimer borde kika närmare på. Vilks går emot strömmen och Vilks tanke är RADIKAL! Inte tusan betraktas muslimerna som jämställda med exempelvis de kristna när de inte ens får ha  böneutrop en gång i veckan i sina moskéer! En idé om total jämlikhet skulle ge muslimerna rätten till böneutrop!

Vilks tankar borde de som är skeptiska till religion och islam också ta till sig. Om samhället verkligen betraktar muslimer som TOTALT jämställda skulle ingen tidning känna sig obekväm över att publicera muhammedbilder, de är ju jämställda alla andra i Sverige och får helt enkelt tåla det. Om man undviker att stöta sig med utövare av islam, eller undviker att visa bilder på konstverk av rädsla eller falsk omtanke, skulle man ju inte se muslimerna som jämlikar. Eller hur!

Med rätten TILL följer också ansvaret att avstå FRÅN, och med detta samhällets möjlighet att ta alla de i örat som vill vägra någon grupp ansvaret TILL eller att ta dem i örat som INTE avstår från.

Islamsk fundamentalism bekämpas bäst genom att islam tillerkänns samma rätt som alla religioner, muslimerna samma rätt som alla andra i Sverige och att man med KONSEKVENS säger ifrån hårt, högt och tydligt mot ALLA FUNDAMENTALISTER  (Sverigedemokrater, ateister, kristna eller MUSLIMER) som vill inkränka på allas friheter!

”Detta är ingen pipa, det är Muhammed”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 tankar om “Antingen eller, både och eller varken eller?

  1. Jag håller med dig i din tolkning av Vilks och dina slutsatser om att etablissemanget de facto, enligt min mening, ser ner på muslimer då de i sin missriktade ”medmänsklighet” anser att muslimer generellt inte klarar av ett normalt samhälle.

    Dessa islamister, dessa oändligt få, som blir kränkta över att inte få bära burka eller att de blir kritiserade för att ha motvilja mot vanligt hyfs när de vägrar ta en kvinna i hand för att hon är kvinna, har alldeles för stor makt över de politiskt korrekta. De har getts tillåtelse att representera alla muslimer. Varje attack mot deras förvridna syn på samhället och människor har genast blivit en attack mot alla muslimer.

    Återigen är det de sk politiskt korrekta svenskarna som är orsaken till denna polarisering och de problem som följer därav. Så det är inte bara extremer på ”höger” kanten som klumpar ihop folk när det passar.

  2. Exakt. Lars Vilks har ganska ofta varnat för denna generalisering. Den är farlig!

    Det är denna fundamentalism vi ska vara rädda för, och den finns i kristen, höger- och vänsterextrem och ateistisk skepnad, lika väl som islamsk skepnad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s