Islam (1): förvridna generaliseringar om islam!

I bloggosfären dräller det av politiska flosker om islam. ”Islam är det största hotet mot Sverige”, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, islam är ”odemokratiskt och totalitärt”, påstås det och det islamska är nåt främmande för vår svenska kultur. Islam är ”ingen fredlig religion”, sägs det och ”koranen är beviset på detta”.

2010 är generaliseringarnas år… Bloggosfären är fylld av förvridna logiska krumsprång av en sort som får näshåret att krulla sig av rädsla och förvåning, hos var och en som vet något om logik, kultur och mänsklig aktivitet. Och det är ofta personer som faktiskt kan vara ganska tänkande och förnuftiga som uttalar dessa generaliseringar.

Och vi har hört det förr… Det okända är det som väcker rädsla. ”Alla skåningar är feta och dumma…” ”Alla smålänningar är bönder” och bönder är korkade det vet ju ”alla”. ”Alla ryssar är barbarer och ett hot mot Sverige”, ”alla negrer stinker”, ”alla judar är giriga och stinker också”, ”alla tyskar är nazister” och alla engelsmän ”är konservativa”, peruaner stjäler, zigenare också, finnar är lata och alla frimurare ”är konspiratörer för illuminati”. Dessutom lyssnar ”alla” homosexuella på schlager och har HIV, det vet väl alla, eller hur?

Vad säger man om svenskar ibland? Låt oss kika på det!

”Hundar och svenskar är inte välkomna här!”

I Schweiz har många en hemsk syn på svenskar. Det har hänt att svenska portats från hotell därför att ägarna inte vill ha in de horder av fulla ungdomar från Sverige som ibland söker sig till alperna för att supa och festa på skidorterna. Svenskar bara dricker och är vansinnigt korkade, ansåg en hotellägare som en f.d. vän till mig (dansk) pratade med en gång.

Visst stämmer det?

På tal om danskar. Gör en god gärning – led en svensk till färjan heter det ännu i Helsingör.  När jag bodde i Skåne hade många en syn på svenskar som var liknande de i Schweiz.

Stämmer det?

Sverige är ganska ateistiskt. Det gör att många av de religiösa länderna ser på Sverige med ganska fördomsfulla ögon. Sverige är ett land med låg religiositet, alltså ett barbariskt land. Mycket abort, många självmord, olycklig befolkning, mycket alkhol, sex, tonårsgraviditeter, mycket mord på gatorna (fler än i USA, tror många Amerikaner) och kommunism.

Stämmer det?

Felslut

Hur tänker de fel som säger så om Sverige? Jo, de generaliserar. De har mött ett antal svenskar, eller läst nån artikel om den svenska synden i nån religiös blaska, och antar, grundat på det de hör och ser och på hur deras teori om Sverige ser ut, att ALLA svenskar är på ett visst sätt. Alltså blir KOLLEKTIVET skyldigt för vad individerna gjort!

Detta, mina damer, herrar och andra odefinierade, är vad FÖRDOMAR byggs upp av!

På samma sätt är det galet att tro att islam är som fundamentalisterna anser att islam är. Om fundamentalister, det värsta i en kultur, ska definiera hur en kultur är blir all kontakt mellan kulturer helt omöjlig!

Som Vi i Sverige skrev nyligen i ett tankeväckande inlägg:

”Tänk dig att du är invandrare i ett annat land. Människorna där får veta att du är från Sverige. ”Då är du kristen”, säger någon. ”Alla i Sverige är kristna”. Du försöker säga att du inte är troende och att religionen spelar liten roll för de flesta svenskar. Personerna du talar med vill inte höra på det örat. ”Jag vet hur kristna är. Jag hörde talas om en som var med i Jehovas vittnen”. ”Ja, och så mördar ni folk”, säger en annan. Du tittar oförstående på honom. ”Jag säger bara en sak”, fortsätter han. ”Knutby”.

Det är lätt för oss att se det absurda i resonemanget, men samma resonemang tillämpas på fullt allvar för muslimer och alla som kommer från ett land som kallas muslimskt. Många av de som för resonemanget är journalister och politiker och borde således veta bättre.”

Minns detta  nästa gång ni ser en Sverigedemokrat som ber dig rösta på dem 2010!!!

Jag ska i en serie artiklar framöver visa att alla de som generaliserar om islam har lika mycket fel (och en förvriden syn på människan) som alla de som generaliserar om svenskar!

Men mer om det senare!

/Torbjörn

Mer läsning:

http://viisverige.blogspot.com/2010/01/alla-svenskar-ar-inte-jehovas-vittnen.html

http://www.dn.se/opinion/debatt/var-bild-av-muslimerna-ar-praglad-av-skaggiga-man-1.1024270

Och som ett skräckexempel, denna artikel:

http://murslev.blogspot.com/2010/05/det-kom-ett-brev.html

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

26 tankar om “Islam (1): förvridna generaliseringar om islam!

 1. Visst kan fördomar vara korkade ibland. De flesta fördomar har dock en logisk grund.

  Om svenskar inte vill ha hit invandrare därför att man faktiskt har dåliga erfarenheter av hur somliga invandrargrupper påverkar samhällsklimatet och brottsligheten i ett område, så är det bara logiskt. Om man samtidigt tror att alla invandrare våldtar svenska flickor eller är ”smutsiga och illaluktande” så är det däremot en fördom.

  Och om man anser Islam vara ett hot på grund av att det finns alldeles för många fundamentalister bland dem, eller helt enkelt därför att man föredrar att Sverige förblir kristet och/eller sekulariserat (eller rentav att man föredrar att det förblir ett land för vita människor) så är detta inte någon fördom, utan helt enkelt en åsikt. Åsikten kan rymma fördomar eller rentav grunda sig på dem — man kan exempelvis ha en felaktig uppfattning om antalet fundamentalister bland muslimska invandrare — men den kan lika gärna grunda sig på, exempelvis, att man anser att även ett fåtal fundamentalister redan det är för många och att man istället borde hjälpa ”problematiska” invandrargrupper i deras närområden. Eller på att man faktiskt anser att det vore fel att skapa en framtid där inga vita svenskar finns kvar. (Det sistnämnda är måhända rasistiskt, men inte fördomsfullt i sig.)

  En fördom är ett förutfattat antagande grundat på stereotyper som leder till övergeneralisering, varken mer eller mindre. Det är ofta svårt att avgöra vad som är övergeneralisering och vad som är välgrundad generalisering. Exempelvis kan man anse det klokt att undvika ett berusat ungdomsgäng trots att de flesta berusade ungdomar inte kommer att göra dig illa bara för att du råkar vara i närheten.

  Mångkulturkramare älskar att avfärda alla generaliseringar om invandrare, eller negativa åsikter om invandring, som övergeneraliseringar (fördomar) men är samtidigt väldigt snabba med att avfärda alla invandringskritiker som okunniga, korkade, illvilliga, eller just fördomsfulla. Vilket, intressant nog, visar på deras egna fördomar.

  Det är klart att det florerar fördomar bland invandringskritiker, precis som hos alla andra. Du kommer säkert att hitta åtskilliga exempel att ta upp i dina artiklar. Men de verkliga fördomarna — alltså övergeneraliseringarna, inte de legitima generaliseringarna — är sällan avgörande för deras ställningstagande.

 2. Sverige har många aborter, självmorden ligger ju högt upp på listan. Jag vet nu inte hur man mäter lycka men de undersökningar som figurerat i media visar på att svenskarna inte är särskilt lyckliga. Nog konsumeras det mycket alkohol i Sverige och sexsynen är väldigt liberal jämfört med resten av världen. Så inte är dessa fördomar så långt ifrån verkligheten och är inte lögner. De ger en indikation utan att för den skull innefatta individen.

  Jag lever i den fördomen att alla människor har fördomar, till och med muslimer, tro det eller ej. Även de som påstår sig inte ha några. Det är en mer eller mindre naturlig instinkt att sortera in världen i fack för att göra den begriplig.

  Kan du beskriva en sverigedemokrat för mig? Vad är det som driver denne? Beskriv sedan vad en muslim är.
  Vad tror du driver oss i den delen av bloggosfären som har alla dessa fördomar om Islam?

 3. Bra och vettigt inlägg!! Visst är det trist med fördomar. Jag tror att vi alla bär på fördomar, men det är viktigt att få insikt om det och när man har insikten, försöka bryta sina egna fördomar.

  Tyvärr är det Islam som just nu står i fokus för fördomar i Västvärlden just nu och därför blir inlägg som dessa mycket viktiga!

 4. Varg i Veum. Ja, det finns stora problem i Sverige. Det finns två olika sätt att beskriva dessa problem.

  1) problemet är invandranas.
  2) problemet är politiken och det POLITIKERNA gjort.

  Om man kikar på historien så ser man att alla kulturer i världen gått framåt genom kulturmötena. Kulturmöten och migration är nåt oerhört stort och viktigt för mänskligheten. Utan migration hade det knappast funnits nån svensk kultur eftersom i praktiken allt svenskt härrör från dessa kulturmöten.

  Problemen i Sverige idag skylls FELAKTIGT på invandrarna, på kulturmötet, när det är politiken bakom som är boven. Politikerna har inte sett till att det finns jobb, invandrares fulla potential har inte kunnat användas, man har saknat konsekvent behandling av fundamentalisterna och man har stoppat bygget av moskéer etc.

  Delvis beror också fördomarna på att man ser konsekvenserna av denna galna politik,men faktiskt beror den också på ren klassisk rädsla för det främmande.

  Mer i nästa inlägg om detta

 5. Dan!

  Invandrarkritiker är inte korkade. Själv hatar jag den typ av retorik som Expo för. Du vet det där förenklade. ”Det finns nazisympatisörer bland Sverigedemokraterna, därför är Sverigedemokraterna nazister”… :o)

  Men ofta dras väldigt lustiga slutsatser även av ganska intelligent folk. Jonas de Geer är tex mycket intelligent ändå kunde han gå förbi moskén och säga att invandrare som är muslimer stinker! (Han kanske gör så än, den stackars mannen! Hoppas han undviker att säga så om de skolelever han undervisar!)

  Det jag vill slå ner på som en hök och avslöja är de generaliseringar som är invandrar- och främlingsfientliga. De som är av typen ”invandrare som är muslimer stinker”, tex, ”alla muslimer anser…” också någon negativ och skrämmande klyscha.

  Denna sorts generalisering borde framför allt alla Sverigedemokrater sluta med och avsky, eftersom de anser sig utsatta för generalisering.

  För övrigt kan man säga att Sverigedemokraterna står för något, det är ett parti med en policy, ett budskap. Alla Sveriedemokrater står förhoppningsvis inte för samma samma sak.

  /Torbjörn

 6. Min inställning är att orsaken till problemet är massinvandringen som politikerna är ansvariga för. Invandring i sig är inte fel och går inte undvika ens om man skulle vilja det, om man inte vill vara som Nordkorea.
  Men det är fel att jämföra dagens massinvandring med den historiska. Den jämförelsen är så fel på så många plan att jag har inte tid att skriva ner allt nu 🙂

  Att svensk kultur inte skulle finnas är inte så smart argument. Det är väl mer rättvist i så fall att säga att det inte finns någon som helst genuin kultur någonstans i hela världen. Då kan vi genast lägga ner debatten om kulturella skillnader för folk är precis likadana överallt. Det finns ingen som helst anledning att ta hänsyn till t.ex. vissa muslimers önskan om särbehandling. Eller menar du att islam inte är en form av kultur som vissa utövar? Då finns det ingen som helst anledning till att t.ex. invandrare (eller svenskar) får bidrag till att upprätthålla sin kultur och identitet.

  Innan du svarar på det så önskar jag att du kollar i t.ex. wikipedia eller Nationalencyklopedin om vad ordet kultur innebär. Jag bekänner mig till den officiella tolkningen av kultur. Så att vi pratar om samma sak menar jag, för ofta har jag märkt att en del som jag diskuterar med har sin egen tolkning av vad som är kultur och inte och baserar hela sin argumentation på denna tolkning.

 7. [citat]Denna sorts generalisering borde framför allt alla Sverigedemokrater sluta med och avsky, eftersom de anser sig utsatta för generalisering.[citat]

  Du ser ironin i ditt uttalande? 🙂

 8. Som sagt föll stycke bort om alla främlingsfientliga Sverigedemokrater. Och som sgat. Ser man islam per defnition som ett hot för Sveriges kultur/folk/gener/natur/…. (fyll i vad du vill här) så är det främlingsfientlighet. Fast det kansek finns nån Sverigedemokrat som gärna välkomnar böneutrop och moskéer och som kan skilja mellan fundamentalister å ena sidan och islam å andra och därför ska man inte dra alla Sverigedemokrater över en kam. Men PARTIET som sådant är främlingsfientligt vilket tex syns i att de inte skiljer mellan fundamentalister och islam.

 9. Men jerlerup. det är bara att titta på youtubeklippet med Vilks uppsalaföreläsning och sedan leta efter en islamsk internkritik så förstår man, om än aldrig så motvilligt, problemet, och det en smula oärliga i ditt resonemang.

  Det som alstrar främlighsfientlighet nuförtiden är massinvandring från MENA. Inte försöken att stoppa den. Dessa försök är avsedda att MOTVERKA främlingsfientlighet, inte att alstra densamma!

 10. Sakligt, det? Kom igen! Så en fördomsfull invandrare som säger att ”alla svennar är …” ibland och ”alla Sverigedemokrater är … ” ibland bör man lyssna på då? Som de rasistiska invandrare som säger att ”alla svenska flickor är horor”. Är deras argument plötsligt ok?

 11. I vissa av islam styrda länder hänger man homosexuella offentligt. OBS! Hänger inte ut dem i pressen till allmän begabbelse utan med rep tills det deras liv är avslutade.

  Önskvärt i Sverige?

  Undrar Stellan Bojerud (SD).

 12. Det är inte ok, men det är väl en konsekvens av islamism och fundamentalism inte av islam?

  Eller anser du att de Schweiziska krögarna har rätt som anser att ”svenskar och hundar” inte är välkomna på deras hotell eftersom det enda de ser av svenskarna är de fulla ungdomar som spyr och förstör varje vintersäsong. ”Alla svenskar är fyllesvin…” Stämmer det mopsen?

 13. Jag känner inte till detta. Men upplever schweiziska krögare situationen sådan måste deras uppgifter tas på allvar. Belägg önskas.

  Folk som utövar sin religion som en privatsak har jag ingen anledning att hysa åsikter om,

 14. Det är bara ett exempel. Du kan ta vilka exempel som helst. danskars syn på fulla svenskar. Många invandrares fördomar om svenskar. Skåningars fördomar om smälänningar, Smålänningar som skåningar. Stockholmares om norrlänningar… Etc, etc… Fördomar byggs upp genom att man GENERALISERAR. Man säger att hela gruppen är som en mindre del av gruppen som gjort nåt man inte tycker om. Och det gör just nu du!

  Eller ta alla de som säger att ALLA Sverigedemokrater är rasister. Enligt din logik så har de rätt. Lika vriden logik använder du när du säger att ALLA muslimer är ISLAMISTER eller att ALLA muslimer sprider fundamentalism och galenskap!

  För övrigt har de muslimer som säger att alla amerikaner vill slakta muslimer lika fel som du har fel. Eller de som säger att alla amerikaner är som george Bush Jr!

 15. Jag har väl aldrig hävdat att alla muslimer är islamistiska fundamentalister. Tvärtom! Men det passar inte in i din förutfattade uppfattning, Efter 30 års äktenskap med en Holländsk-Indonesiska har jag mer än 300 muslimska släktingar im Indonesien och talar f ö indonesiska..

  Islam och nazismen
  Av mopsen
  En påminnelse om islams förhållande till nazismen:

  Haj Mohammad Amin al-Husseini var född omkring 1895 i Jerusalem och tillhörde en mycket inflytelserik familj. 1921 blev han av den brittiske high commissioner i Palestina, Herbert Samuel, utsedd till stormufti av Jerusalem, det vill säga högste muslimske religiösa ledare och lagtolkare.

  Detta var nu inte så klokt, för stormuftin anstiftade flera revolter mot britterna och måste efter en sådan fly till Libanon 1937. Där kom han i konflikt med den franska administrationen och fick 1939 bege sig till Irak. Efter en kort sejour i Persien (Iran) kom han efter att ha uppmanat till Jihad mot britterna i oktober 1941 till Italien och fortsatte därifrån till Tyskland.

  Stormuftin anlände till Berlin den 6 november 1941. Efter möten med utrikesminister Joachim Ribbentrop och höga SS-representanter, inbjöds stormuftin till Adolf Hitler den 28 november 1941. Syftet var att komma överens om en gemensam politik för ”lösandet av judefrågan” och stormuftin hade för detta ändamål ett program med 15 punkter. Mötet uppmärksammades stort i tyska media.

  Strax därefter började SS-högkvarteret (SS-FHA) att planera uppsättning av muslimska förband. Stormuftin och hans stab inlogerades i en större villa, som beslagtagits från en utplundrad judisk familj. Därifrån spred stormuftin propaganda och understödde under loppet av 1942 bildandet av de första muslimska förbanden såsom ”Arabisches Freiheitskorps” och ”Legion Aserbeidschan”, vilka var relativt små enheter. Syftet var dock på sikt att sätta upp flera muslimska divisioner om vardera ca 20 000 man. Brist på utrustning gjorde dock att denna process gick relativt långsamt.

  Stormuftin, som av tyskarna förlänades rangen generallöjtnant i Waffen-SS, sändes med sin stab till Jugoslavien för att medverka i bildandet av de nya divisionerna, men han hade kvar tre hus till förfogande i Tyskland, varav ett användes som koranskola och för att utbilda muslimska SS-män i nazistiskt tänkande. Hans aktiviteter på Balkan följdes av tyska media bland annat i form av ännu bevarade journalfilmer.

  Vid denna tid utgick på begäran av stormuftin en cirkulärskrivelse att benämningen antisemitism inte skulle användas, eftersom även araber ansågs vara semiter, utan istället skulle judarna utpekas i klartext.

  Emblem för 13.SS-divisionen ”Handschar”
  Den 1 mars 1943 påbörjades organiseringen av den första muslimska SS-divisionen ”Handschar”, som rekryterades i Bosnien. Inledningsvis omfattade divisionen ca 12 000 man, men växte till att som mest bestå av drygt 21 000 man. Divisionen förlades till Frankrike för utbildning och återkom till Jugoslavien i februari 1944 för det som kallades banditbekämpning och upprensning i bakre områden. Vad detta betydde i realiteten är inte svårt att föreställa sig. Under 1944 medverkade divisionen i flera upprensningsaktioner, men måste då krigslyckan vände draga sig tillbaka norröver. Divisionen kapitulerade i Österrike den 8 maj 1945.

  I november 1943 beordrade Heinrich Himmler chefen för SS-FHA, Gottlob Berger, att arrangera ett möte med stormuftin för att denne skulle ge ytterligare stöd till rekrytering av muslimer. Detta möte kom till stånd i Berlin den 14 december 1943 och resulterade i att ”Ostmuselmanische SS-Division Neu Turkistan” skulle organiseras. Det första regementet sattes upp den 4 januari 1944 och användes för partisanbekämpning i Vitryssland. Medio 1944 hade regementet vuxit till tre stridsgrupper, ”Idel-Ural”, ”Turkestan” och ”Aserbeidschan” med en sammanlagd styrka av sex bataljoner och ca 8 500 man. I augusti 1944 underställdes förbandet SS-brigaden ”Dirlewanger” för att skoningslöst slå ner upproret i Warszawa mellan 5 och 15 augusti 1944. Den 15 december 1944 utgick stridsgruppen ”Aserbeidschan” och ersattes av stridsgrupp ”Krim”, som bestod av krim-tatarer. Den ännu inte fullständiga divisionen, som räknade ca 8 500 man, användes för så kallad säkerhetstjänst i Slovakien och upplöstes i Österrike vid Tysklands sammanbrott i maj 1945.

  Det tredje muslimska förbandet blev SS-divisionen ”Skanderbeg” som rekryterades i Albanien med början i april 1944. Divisionen, som ännu blott bestod av ca 6 200 man, samövades i Montenegro i juli 1944 och sattes därefter in för partisanbekämpning i Kosovo. I september 1944 hade divisionen kommit i upplösning efter sammanstötar med starka kommunistiska partisanförband, men resterna lyckades retirera norrut. Styrkan hade då nedgått till ca 5 000 man men förstärktes med ca 3 500 man ur tyska marinen, vars fartyg sänkts för att inte falla i fiendens händer. I februari 1945 sändes marinpersonalen hem till Tyskland. Resterna av division ”Skanderbeg” kapitulerade i Österrike och sändes av de allierade tillbaka till Jugoslavien för att överlämnas till Titos partisaner.

  Den sist uppsatta SS-divisionen ”Kama” började rekryteras i Kroatien den 10 juni 1944 och förlades för utbildning i södra Ungern. Med anledning av att Röda Armén kom allt närmare och att divisionen i stor utsträckning saknade utrustning och var underbemannad beslöts det i oktober 1944 att upplösa förbandet varvid den ca 2 200 man starka muslimska personalen överfördes till SS-division ”Handschar”, men många valde att istället desertera.

  Vid Tysklands sammanbrott i maj 1945 flydde stormuftin till Schweiz, men han blev utlämnad till fransmännen och sattes i husarrest. I Jugoslavien dömdes han till tre års fängelse för krigsförbrytelser, men britterna ingrep till förmån för stormuftin, eftersom ett fängslande av denne skulle leda till oroligheter i Palestina. Stormuftin kunde därför 1946 undkomma till Kairo och därifrån fortsätta sin hets mot judarna. Han flyttade sedermera till Libanon och avled i Beirut den 4 juli 1974.

  Stormuftin inspekterar SS-division ”Handschar”

 16. Jag vet allt detta. Troligen vet jag mer om detta än du gör till och med.

  Bra att du inte är mot islam. Då kanske jag får se dig driva en kampanj för moskéer. En moské är ju inget hot, eller hur, eftersom det är ISLAMISTERNA, inte islam som är ett hot.

  men du får allt ändra i din blogg och här, du har nog skrivit lite fel här och där…

 17. Själv är jag inte ung nog för att veta allt. Så du vet mer om de muslimska SS-förbandens ”rensningsaktioner” mot judarna. Berätta! Du sitter på värdldsunik kunskap!

  Jag vet allt detta. Troligen vet jag mer om detta än du gör till och med.

  Så visa då detta!

 18. Jag vet tex att det var det Anders Klarström pratade med Per Engdahl om när de träffades ett antal gånger i SD:s barndom. Per Engdahl samarbetade ju med dem i Malmöinternationalen… Men nu ska vi inte vara såna… :o)

  Det är ett viktigt ämne. En hel del kolonier såg Japan och Tyskland som räddningen undan kolonialismen. Även Gandhi flirtade med axelmakterna. Skillnade är väl att det fanns fler riktigt läskiga typer bland de muslimer som ville samarbeta med nazzarna.

  Men det bör utredas av folk som kan se skillnad mellan islam och islamister. Du säger att du gör det. VISA DET DÅ! Visa att du inte är rädd för nya moskéer i Stockholm. Kräv hårdare tag mot islamisterna och ge MUSLIMERNA ditt stöd!

  För det ÄR väl islamisterna du är mot, du är väl inte en av de som drar alla muslimer över en kam!

 19. Pingback: Sd:s likheter med NSDAP | Sverige är inte världens navel!

 20. Pingback: Likheter mellan islamhatet och judehatet. | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s