Kravallerna i Rinkeby

Jag vill tipsa om några intressanta blogginlägg om Rinkebykravallerna. Kravallerna är ett resultat av en galen politik under 30 år som skapat utanförskap i förorterna, anser jag. Jag har följt det i tjugo år nu och häpnar över politikers kortsiktighet och galenskap.

Det intressanta är att en del av de som arbetat i Rinkeby börja säga samma sak nu och utan de sedvanliga fraserna om att ”sossarna är bäst” Helena Duroj, en fd. rektor i Rinkeby skriver tex: ”Som den vintern när idioterna stoppade tunnelbanan. Deras föräldrar och syskon fick gå miltals över fälten för att komma till jobbet. Alla andra på linjen fick åka förbi stationen.”

Björnbrum pekar på att kravaller orsakats av utanför skap tidigare utan invandrare inblandade: ”Kravaller förekom i Sverige även tidigare, utan att några utlänningar var närvarande. Götgatan, Berzelii Park, Kungsgatan, Hötorget är kända episoder i Stockholm från 40-, 50- och 60-talen när ungdomar och polis slogs på gatorna.”

Inyourface citerar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet: ”Sarnecki har jämfört ungdomarnas situation i förorterna med sin egen, när han kom till Sverige 1969. Han menar att han också skulle kunna ha blivit en upploppsmakare om han fått vänta sju år på jobb och sysselsättning, och jag är inte förvånad.”

Till sist Motvallsbloggen om att Samhället fostrar till samhällshat”De här kravallerna beror på den förda politiken. Det tar fem år att skapa en värstinggeneration. Sveriges politiker och media, både tidningar och radio och TV, har arbetat intensivt för att producera värstingar på löpande band sedan 20 år tillbaka och idag gör de det både bland invandrare och hedenhössvenskar. Värst i sammanhanget är de borgerliga även om Socialdemokraterna, sorgligt nog, tog över den förra borgerliga regeringens människofientliga inställning, politik och retorik när de åter kom till makten 1994.

Jag önskar att jag, så här några månader före valet, med liv och själ kunde gå in för att stötta och arbeta för Socialdemokraterna, det parti som jag ansett mig tillhöra tidigare. Det kan jag tyvärr inte göra…”

Bättre sent än aldrig. Men varför röt de inte till tidigare mot Socialdemokraterna? Utan först nu när resultatet av en huvudsakligen Socialdemokratisk politik syns så tydligt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Se även intressant.se!

4 tankar om “Kravallerna i Rinkeby

 1. Vadå inte röt till tidigare?
  Jag har rutit om det här i 20 år! Mest internt, eftersom det inte gick att komma ut med någon kritik i media på den tiden nätet inte fanns – och media var borgerliga redan då!

 2. Det är bra! Men nog visar det hur bedrövligt det har varit eftersom man inte fått prata om det.

  Och nu undrar många varför främlingsfientligheten ökar. Inte undra på, skulle jag säga. Det som inte får sägas men som alla säger leder inte till något gott. Det sorgliga är att man nu skyller på invandrarna.

  Men jag håller inte med om att media var borgerligt.. De flesta journalister var vänsterfolk och Socialdemokratin hade ENORM makt över tanken och ordet. Problemet var snarast att vänster och höger var överrens om den politik som lett till segregeringen, och att tysta ner problemen. Varken höger eller vänster var mot den politik som sossarna drev fram om att asylsökande inte fick arbeta t.ex.

  Det som gjort mig mest arg är att jag mött socialdemokrater ute i förorterna som sagt att förortspolitiken varit BRA och att beviset på detta är att så många invandrare röstat på Socialdemokraterna. Du har säkert stött på sådana som inom ditt parti. Det är DE som PERSONLIGEN är ansvariga för kravallerna, anser jag!

  Men nu handlar det om att blicka framåt! Fortsätter vi så här kan det bara bli värre!

  Och när till och med mina släktingar som egentligen inte är Sverigedemokrater tycker att Sverigedemokraterna låter vettiga eftersom de säger det som alla vet men som inte får sägas, då är det illa! Då är det dags att göra något för att stoppa främlingsfientligheten i tid!

 3. Bäste jerlerup, även jag trodde länge på den av media frammålade bilden av SD som främlingsfientliga, högerextremister, nazistoida, rasistiska osv osv men JAG HAR ÄNDRAT MIG. Hur det gick till? Jag kollade fakta. SD är uttryckligen MOT rasism och alla former av totalitära strukturer. Ta en kväll på Youtube och gå igenom alla debatter du kan hitta med Åkesson och andra sverigedemokrater. Börja med dem mot Sahlin och Olofsson. Läs Guillous artiklar i Aftonbladet om SD, han tillbringade en vecka med Åkesson och hela SD:s samlade dokumentation, med det uttryckliga uppdraget från AB att finna och avslöja ”SD:s svarta kärna” som det hette. Den gamle grävande vänsterräven fann inget (och straffades med KGB-historien)!

  Såvitt jag kan se så har du helt enkelt fel om SD. På samma sätt som jag själv hade fel om SD. Visst finns det en tråkig svans av brölande skinnskallar (visar sig t ex på SD:s kommentarsfält på Facebook) men vart skall dessa frustrerade infödingar ta vägen om de inte får stödja SD? Till ND?

  Inte ens ND är helt fel ute. De är etnopluralister och vill alla etniciteter väl. SD har däremot inget fokus på etnicitet. Alls. Det som påstår eller insinuerar det är antingen oärlig eller okunnig.

  Pappan

 4. Jag anser inte att Sverigedemokraterna är högerextremt, nazistiskt eller resistiskt. verigedemokraterna är däremot som parti främlingsfientligt! Och främlingsfientlig kan man vara även som invandrare.

  För mig är just synsättet Sverigedemokraterna har på muslimerna nyckeln för att förstå att de är främlingsfientliga. Ett icke främlingsfientligt synätt hade välkomnat och stött islam och skilt mellan svart och vitt, mellan fundamantalism och islam. Det gör INTE Jimmmie och co. För dem är ISLAM och de ISLAMSKA som generaliserad ihopklumpad grupp ett hot i dagens Sverige!

  ”Detta är också anledningen till att dagens mångkulturella svenska maktelit är så totalt blind för farorna med islam och islamisering. Man utgår från att muslimer inte vill någonting hellre än anpassa sig till ett västerländskt levnadssätt och västerländska normer, liksom att islam i grund och botten är samma sak som kristendom, med den enda skillnaden att muslimer har ett annat namn på gud.” (Källa: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab)

  Sverigedemokraterna gör med andra ord samma misstag som alla de personer som påstår att Sverigedemokraterna är nazister gör. Dvs de ihopklumpar de extrema elementen i partiet med partiet som helhet och påstår att partiet är som de extrema elementen. (Ser du hur SD gör samma med islam?!)

  Både SD och ND är kanske etnopluralister men enligt devisen: var kultur ska hålla sig på sin kant och på sitt geografiska område. De missar både helt betydelsen av kulturmötena och av att den svenska kulturen behöver påverkas utifrån för att överleva och utvecklas.

  Om de storswänska Nationaldemokraterna samt Motpol vill jag bara tillägga att begreppet rasister och högerextrema är korrekt på dem. Om man som Jonas de Geer kan gå förbi moskén och sen efteråt göra en filosofisk utläggning om varför det sitter i generna att invandrare stinker mer än svenskar, så är man RASIST även om man påstår sig vara katolik! (Detta är De Geer. Men man behöver inte ha bevittnat detta, eller hört andra som bevittnat detta för att förstå att han tänker så, det räcker med att läsa hans blogg för att förstå att han är den typen som säger ”invandrarna stinker, det sitter i deras gener”)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s