Hatar Gud bögar?

Från 2006…

Lars Gårdfeldt, som samarbetat en hel del med Elisabeth Ohlson Wallin som gjorde Ecce Homo utställningen, skrev en bok förra året: ”Hatar Gud bögar?” Det är nog den första boken som skrivits i Sverige med mer djupgående teologiska argument för att HBT-personers sexualitet faktiskt inte fördöms av nån gud, ”en teologi som inkluderar istället för att utestänga”, som han beskriver det.

Eftersom jag hitills bara läst liknande litteratur på engelska och tyska blev jag riktigt glad åt att få den här boken (hans avhandling) i min hand! Och litteraturlistan är så intressant att jag kommer att ta ett besök ner till Kungliga Biblioteket imorgon för att skaffa fram några av böckerna.

forts…

Katolikers (och andras) argument att äktenskapet är till för att framföda en avkomma (procreation), att ”skapa liv”, som Gårdfeldt pratar en hel del om har jag funderat mycket på själv. Gårdfeldt jämför med begreppet att vara till, att ha fått liv av Gud, som han anser är mer relevant. Meningen med livet blir då inte att ingå äktenskap och skaffa fram biologiska barn, utan att vårda det liv som finns OCH skaffa nytt liv. Och att ett äktenskap mellan två män (exempelvis) då blir lika heligt som äktenskapet mellan man och kvinna eftersom det då handlar om att omvårda livet.

Jag tänkte en hel del på det när jag läste en katolsk bok mot abort och homoäktenskap för några år sen. Där uttalade en kardinal (!) att det äktenskap där parterna väljer att medvetet vara barnlösa är en synd eftersom man i det barnlösa äktenskapet medvetet ”dödar” barn, genom att en man och en kvinna som skulle kunnat få låt oss säga tre barn väljer att avstå så de barnen som skulle kunna födas inte föds! (Hänger ni med???) Sen skrev kardinalen att även personer som väljer att inte gifta sig utan leva som singlar i livet begår samma synd. Vilken synd en munk och en nunna som väljer att inte pippa med varandra begår, framgick inte av kardinalens visa lilla artikel!!! :o)

(Till ironin hör det att denne kardinal tycktes sätta ett likhetstecken mellan att pippa och att vara människa, dvs att meningen med livet är att pippa och få barn och skapa en avkomma!!! En hel del kyrkor har ett sånt meningen med livet begrep… Lustigt nog med tanke på den syn på sex de ofta har!)

Jag märkte dock att den dåvarande påven Johannes Paulus II själv i sin artikel gav de bästa argumenten för homoäktenskap och för abort!

JP skrev i sin artikel att s.k. säkra perioder (hålla koll på ägglossningen) är godkända i kyrkan. Argumentet är att människan är skapad i Guds avbild genom bland annat FÖRNUFTET! Genom förnuftet kan vi människor upptäcka och förstå hur skapelsen fungerar och därmed också hur kvinnans ägglossning fungerar vilket gör den preventionsmetoden godkänd i Guds ögon. Att Jp sen födömer kådisarna och P-pillerna spelar mindre roll, Ex Cathedra har JP ändå gett argumentet för P-piller. Det är inget onaturligt eftersom vi människor använt vårt gudagivna förnuft för att utforska Guds skapelse!!!

Om homoäktenskapet då… Jo, JP säger att människan inte bara är skapad för att pippa, till motsats från den galne kardinalen jag pratade om ovan. Människans gudagivna förnuft och själ och ande gör att ex. celibatet också är en viktig uppgift (nunnor och munkar) men att också barnlöshet och att välja att inte ingå äktenskap kan vara ok, eftersom man ändå kan upfylla idén om livets mening genom själslig och förnuftsmässig aktivitet. Och den själsliga kontakten mellan två mäniskor i ett äktenskap kan också rättfärdiga äktenskapet inför kyrkan, menade han, inte bara att man föder barn.

En del av er ser kanske vad den gamle räven JP gjorde här! Trots att JP gick emot homoäktenskapet har han lämnat en öppning, troligen omedvetet, för att få homoäktenskap godkända i den katolska kyrkan, precis som det finns en möjlighet att godkänna aborter genom hans argument Ex Cathedra för säkra perioder.

Varför nu all denna teologi? Jo, för att Gårdfeldt går iggenom olika argument FÖR HBT-personers inkluderande i kyrkan. Han använder ofta klassiska teologiska resonemang och lägger tex stor vikt vid hagiografi, alltså helgonteologi och berättelser om helgonens liv… Mycket intressant!

Intressant läsning som jag rekommenderar alla. Låt inte teologin skrämma er. Den innehåller en hel del om förtrycket av HBT-personer och är värd att läsas enbart därför, för de som vill veta mer och låta sig beröras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s