Den ”svenska” kulturen: arabiska siffor

Jag ska undersöka hur svenskt det svenska kulturarvet är och hur svenska Sverigedemokraterna egentligen är i en serie artiklar här på min blogg. Det kan sökas bland kategorerna under rubriken ”den svenska kulturen”.

Idag ska jag undersöka Sverigedemokraterna utifrån ett av deras egna uttalanden. Men på ett lite annorlunda sätt. Nämligen deras användning av den indisk-arabiska uppfinningen al-sifr!

Forts…

Tankeexperiment

Låt oss föreställa oss att en framtida arkeolog hittar ett citat om ca 4000 år. Vad kan de sluta sig till om vår kultursfär i Sverige från det citatet? Och vad säger olika NAMN dem om kulturen ifråga. Det är min utmaning!

Här är citatet jag ska använda. Det är HELT slumpmässigt valt. Jag googlade på kulturarv på Sverigedemokraternas hemsida bara.

”På valkonferensen den 27 mars 2010 antogs de politiska riktlinjer som Sverigedemokraterna verkar för och går till val på. Du hittar alla dessa i listan till höger. De områden som Sverigedemokraterna anser vara mest prioriterade är: En ansvarsfull invandringspolitik. I vårt Sverige värnas det svenska kulturarvet, ett folkhem byggt på en gemensam värdegrund och svenskarnas rätt att utveckla sin kultur på egna villkor.”

Dessutom ska vi kika närmare på partistyrelsen:Jimmie Åkesson, Jonas Åkerlund, Carina Herrstedt, Björn Söder, Anna Hagwall, Lars Isovaara och Tony Wiklander.


 

 

 

DEL ETT: Al sifr och shunya

 

I citatet ovan kan man notera att Sverigedemokraterna använder några krumelurer som ser ut så här: 2,7,0 och 1. Låt oss analysera dessa krumelurer: sifforna!

Våra siffror är resultatet av två kulturmöten. Dels mötet mellan den indiska och persiska kulturen och dels mötet mellan araber och europeer. Det var nämligen indiska matematiker som uppfann siffran noll, dvs ”shunya” (tom på sanskrit). De uppfann kort och gott ett decimalsystem, där man kunde använda en symbol, noll, både för nollan och för att beteckna tiotal och hundratal. Detta skedde ca 400 f.kr. Via de köpmän som for på indiska oceanen kom detta smarta siffersystem att spridas.

Historiskt sett kan man notera att invandringen mellan handelsorterna i Indiska Oceanen och handeln var de två främsta faktorerna bakom detta siffersystems spridning.

Via Persien och handelsorterna på arabiska halvön spred sig siffrorna och nollan västerut med islam, även om där redan fanns ett urgammalt decimalsystem, MEN UTAN NOLLAN, som troligen skapats i Libanon och som bland annat exporterades till Egypten (en del anser att indierna kanske fick idén till sitt decimalsystem via Egypterna). Då är vi framme vid 600-talet och 700-talet. Det stora genombrottet kom när de arabiska handelsorterna på arabiska halvön och de i nuv Libanon inlemmades i den arabiska kultursfären.

Egypternas decimalsystem

Europa

Det var vid den här tiden som det islamska väldet i Spanien byggdes upp. Detta skedde som nästan alla krig på ont och på gott.

Det positiva var att Spanien förblev ett multikulturellt centrum Al Andalus. Det var genom samarbetet mellan kristna och muslimer här som siffran och nollan inledde sitt segertåg i Europa.

Till och med ordet för siffra, Al sifr, exporterades. Och som vanligt var det handel, vetenskap och migration som ledde till exporten av siffersuýstemet och ordet siffra till Europa.

Runt 1000 började man se att även den kristna kultursfären börjat anamma det indisk-arabiska siffersystemet på allvar och några hundra år senare hade det slagit ut det tidigare romersk-grekiska talssystemets dominerande roll.

Här i Sverige använde vi också nåt sorts talsystem tidigt. Små och stora streck på en tallinje. Varifrån det systemet kommer vet man inte men det användes på Irland (ogham) och i norra Afrika ungefär samtidigt som i Sverige. Min gissning är att det uppfanns av afrikanerna.

Detta system ersattes först av det grekisk-romerska talsystemet då kristendomen kom in i Sverige runt år 1000. Då runorna manövrerades ut. (Runorna ska vi kika på längre fram. Runorna är till stor del en etruskisk-grekisk och romersk konstruktion.)

Slutsats

Slutsatsen arkeologerna drar av detta är knappast att Sverigedemokraterna är en indisk-arabisk vänskapsförening. Framtidens arkeologer är nog smartare än så. Men nog finns det slutsatser att dra från användningen av de siffror vi dagligen använder.

Ser man sifforna, och i synnerhet siffran noll, kan man dra slutsatsen att Sverige stått under intensiv påverkan från araber, indien och från romerska katoliker från medelhavet.

TÄNK PÅ DET NÄSTA GÅNG NI LÄSER EN SLOGAN SOM INNEHÅLLER ORDEN ”Rösta på Sverigedemokraterna 2010!”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En tanke på “Den ”svenska” kulturen: arabiska siffor

  1. Pingback: Den världsvida koppen kaffe… | Motargument

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s