1940, då civilisationens framtid stod på spel!

Jag funderar mycket över vad som hände i början av andra världskriget just nu. Det finns mycket som hände under kriget som inte diskuterats ordentligt. Det är som om man inte vågat tänka tanken fullt ut över vissa saker. Ni vet ju vad som hände då. Vinterkrig mellan Finland och Sovjet… Tyskt anfall på Norge och Danmark och tyskt angrepp på Frankrike via Belgien och Nederländerna…

Säg den som inte vet detta…
Men det är inte allt… Hur många vet att det enda DEFINITIVA beslut från en regering i ett annat land som tagits att anfalla och ockupera delar av Sverige under 1900-talet togs den 12 mars 1940 och att det var britterna som tog det beslutet? Och hur många vet att syftet för det beslutet att anfalla Sverige var att ockupera malmfälten, om möjligt provocera tyskarna till att anfalla Sverige och Norge, och att marschera vidare in i Finland för att låta de allierade delta i Finlands krig mot Sovjet? Hur många vet att de allierade höll på att hamna i krig mot Sovjet och Tyskland samtidigt, och att risken fanns att Sverige skulle hamna på axelmakternas sida?
Forts…
Britternas strategi under vintern 1939-1940 var att hitta ett sätt att stoppa exporten av järnmalm till Tyskland från Sverige, och exporten dit av andra strategiska råvaror, som Nickel, och att, om möjligt, få Sverige och Norge att ansluta sig till de allierade i världskriget. I de allierades översta krigsråd, och på regeringssammanträdena och försvarsdepartementen i Frankrike och Storbritannien diskuterades detta mycket.
Det enklaste hade varit att bara anfalla och ockupera norra Skandinavien och spränga utskeppningshamnarna, Oxelösund, Gävle och Luleå i luften. Men detta kunde störa förbindelserna mellan de allierade och det neutrala USA. Därför kom Churchill och Ironside på den briljanta idén att hitta en förevändning att ockupera dessa länder.
Under vinterkriget i Finland planerade man därför att sätta in 150.000 allierade trupper mot norra Skandinavien under förevändning att man skulle ”hjälpa” Finland. Runt 50.000 skulle marschera mot Sovjet och resten skulle ”förvara” norra Skandinavien mot Tyskland.
Man skulle först landsätta trupper i norska Narvik, var planen. (De såg Norge som i praktiken ett allierat land och antog att de inte skulle protestera mot en sån landsättning.) Sen skulle man avvakta. Förhoppningsvis skulle Tyskland anfalla Sverige och Norge för att skydda järnmalmen och då skulle Sverige komma med på de allierades sida i kriget. Om så inte skedde hoppades man att Sverige skulle tillåta ”genommarsch” av trupper till Finland, eftersom stödet till Finland var så stort i Sverige. (Då skulle allierad trupp utplaceras vid malmfälten och Luleå som ”skydd”…). Men… Om så inte skedde var man beredd att använda vapenmakt och helt enkelt i praktiken förklara Sverige krig!
Beslut om att sätta igång operationen, och alltså ockupera delar av Sverige, togs den 12 mars. Dagen efter slutade Vinterkriget. Planen revs upp. Mänskligheten var bara en hårsmån från katastrofen som kunde ha skett…
Dagarna efter 12 mars formulerade de allierade en ny plan: att minera Norges territorialvatten så tyska fartyg inte skulle kunna hämta malm från narvik och att ockupera (landsätta trupp) i Narvik och några andra kustorter. Förhoppningsvis kunde detta leda till att Tyskland provocerades till att skydda malmen i norra Sverige och därmed tyskt angrepp på Norge och Sverige. Den 5 april drog man igång projektet och den 7 april gick trupperna ombord på fartygen för att avsegla mot Norge. Den 8 april la britterna ut sina minor. De räknade med att tyskarna skulle förklara krig mot Norge och skicka trupp upp dit för att bekämpa de allierade, men britterna trodde tyskarna skulle göra det via Sverige, inte till sjöss.
Nazisterna var snabbare än britterna och lyckades invadera Norge den 9 april, några dagar innan de allierades trupper skulle intagit Narvik, Bergen och några andra orter. Detta var ett misslyckande, men de allierade fortsatte med provokationspolitiken. Tyska trupper ockuperade Narvik sen den 9 april, och var isolerade från de tyska trupperna i övriga Norge. Nu hoppades britterna återigen att tyskarna skulle kräva genommarsch genom Sverige och att Sverige då skulle tvingas in i kriget på de allierades sida. Denna strategin omintetgjordes av Tysklands anfall på Frankrike i maj 1940 och förs då insåg britterna att de inte skulle lyckas ockupera norra Sverige och skära av malmtillförseln till Tyskland.
Historien är inte svart eller vit. De allierades galenskap i början av kriget kunde ha lett till en katastrof för mänskligheten! Nazisterna kunde ha vunnit kriget om de allierades krigsplaner genomförts!
En kuslig tanke!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s